Autor Wątek: Spalanie raz jeszcze  (Przeczytany 19025 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vaniek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: chr
Odp: Spalanie raz jeszcze
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Czerwca 2025, 08:39:25 »
Cześć
Tak troche odswieże ale planujemy latem wycieczke na Chorwacje - ktos robił juz jakies takie dłuższe wycieczki - jak to po trasie wychodzi  1,8 na takich dłuższych odcinkach? Do tej pory zawsze dieslem i to bylo fajne raz sie dotankowalo i było na miejscu :)

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Czerwca 2025, 13:00:37 »
Tak troche odswieże ale planujemy latem wycieczke na Chorwacje -
Byłem Priusem+, spalanie całkowite, dojazd i na miejscu wyszło 6l/100km. C-HR nie wiem, w dłuższe trasy, wakacje jeździmy teraz RAV4 i w spalaniu znacznie gorzej niż Prius+, przy porównywalnej wielkości ładunkowej. Prius był prawie 10 letni, ale to i tak całkiem inne auto, zwłaszcza na autostradzie....

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #32 dnia: 02 Czerwca 2025, 17:32:39 »
Trasa 200 km CH-R 1.8 najczęściej 5.0 L bywa że 4,2 a raz nawet 6.0. Ale to tak różnie z prędkością 90-120 . Jednak te ekstrema spalania były w typowo przeciętnych warunkach gdzie zwykle mam 4,5-5L/100

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #33 dnia: 02 Czerwca 2025, 21:04:21 »
1.8 trasa do Włoch i spalanie 4.6. prędkość 120km/h

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #34 dnia: 03 Czerwca 2025, 19:41:16 »
Dla spalania ma znaczenie ilość pasażerów + towaru * ich masa, kierunek i siła wiatru, gadają że stan nawierzchni, podejrzewam że kierunek jazdy w sensie jak np. jadąc w Polsce z północy na południe jedziesz pod wzniesienie a wracając zjeżdżasz, jakość wlanej benzyny, lepkość oleju, temperatura silnika (więc ilość dłuższych postojów) i pewnie jeszcze k^N czynników ...

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 03 Czerwca 2025, 20:30:12 »
A przede wszystkim prędkość a prędkość prędkości nierówna bo jaka to prędkość wyrażona liczbą 120km/h dwa posty wyżej? Sama liczba niewiele mówi.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #36 dnia: 03 Czerwca 2025, 23:27:00 »
A przede wszystkim prędkość a prędkość prędkości nierówna bo jaka to prędkość wyrażona liczbą 120km/h dwa posty wyżej? Sama liczba niewiele mówi.
Nie no, @zorian2 ma rację, czynników dużo więcej. Możesz jechać 130km/h z góry i pod górę, z ciśnieniem niższym o 0.2 bara i wyższym o 0.2 od zalecanego, sam, jak i zapakowany, przy +30 i -30, sprawnym i mniej sprawnym autem (choćby termostat), z wiatrem i pod wiatr... itd/itp.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 03 Czerwca 2025, 23:41:37 »
Nie napisałem przecież, że nie ma racji.

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 04 Czerwca 2025, 09:44:42 »
Faktem jest że apetyt C-HR rośnie wraz z szybkością, ja mogę tylko z doświadczenia napisać że co rok podróż ze Śląska nad Bałtyk (średnio 650-700km) dojeżdżam na oparach  :laugh:, jazda zgodnie z przepisami.
Ale by czuć się bezpiecznie to powiem że, bak w Tośce jest za mały, mógł mieć co najmniej 50 litrów pojemności.  :|

Offline vaniek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 06 Czerwca 2025, 13:18:04 »
No własnie - ten zbiorniczek jest za mały - fakt moze auto nie jest typowym długodystansowcem, ale na trasie na Bałkany bedzie pewnie trzeba czesto przystanki na tankowanie robic....

Offline malfeusz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: c-hr
« Odpowiedź #40 dnia: 07 Czerwca 2025, 21:41:48 »
Cześć
Tak troche odswieże ale planujemy latem wycieczke na Chorwacje - ktos robił juz jakies takie dłuższe wycieczki - jak to po trasie wychodzi  1,8 na takich dłuższych odcinkach? Do tej pory zawsze dieslem i to bylo fajne raz sie dotankowalo i było na miejscu :)
Byłem na majówkę swoim 1.8 140KM 2024 rok, jechałem "do" prawie cały czas 120km/h. Spaliła równo 5l. 4 osoby na pokładzie i pełny bagażnik - tradycyjnie z lodówką i wodą mineralną :D

Offline vaniek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 09 Czerwca 2025, 14:00:18 »
Cześć
Byłem na majówkę swoim 1.8 140KM 2024 rok, jechałem "do" prawie cały czas 120km/h. Spaliła równo 5l. 4 osoby na pokładzie i pełny bagażnik - tradycyjnie z lodówką i wodą mineralną :D

No to całkiem znośnie :)

Offline vaniek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 09 Czerwca 2025, 14:02:43 »
No własnie - ten zbiorniczek jest za mały - fakt moze auto nie jest typowym długodystansowcem, ale na trasie na Bałkany bedzie pewnie trzeba czesto przystanki na tankowanie robic....
----
Do Włoch palę 5 litrów. Co daje realny zasięg 700 km. To mało??? Nie musisz pić, sikać, rozprostować kości?

Ja to na strzała najlepiej bym zrobił :D

Offline spetial

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 2.0 '25
« Odpowiedź #43 dnia: 13 Czerwca 2025, 04:37:02 »
W trybie Sport przy umiejętnej obsłudze pedału przyspieszenia może być jeszcze bardziej ekonomicznie
Ciekawa teoria
. Nie wiem czy to takie ekonomiczne
Mam podobne wątpliwości. Nigdy nie słyszałem, żeby jakieś auto w trybie sport miało niższe spalanie.

Nie patrz na bieżące spalanie, tylko tankuj do pełna i z apką typu Fuelio (ewentualnie sam policz) sobie sprawdzisz ile Ci pali, ja widzę często na wyświetlaczu 15 l. ale, żeby mój spalił 7 l/100 to bym musiał go piłować po autostradzie 140km/h przez dłuższy czas. Ostatnie moje 3 tankowania to 4,72 , 4,97 i 4,72l/100km
27.06.2019: Toyota C-HR 1.8 Team Deutschland
26.06.2025: Toyota C-HR 2.0 Lounge PHEV ADP+Panorama

Offline Bobor

• Prawie Toyot
  • Samochód:: CHR 1.8 Comfort
« Odpowiedź #44 dnia: 13 Lipca 2025, 08:03:47 »
Ciekawostka!!!
Wczoraj wróciłem z Drezna i porównałem spalanie mojej C-HR II 1,8. Trasa z Żor tam i z powrotem, tam - 6,1 l/100km, z powrotem - 5,5 l/100km. Cały czas autostrada A1-A4,2x480km, cały czas tempomat , warunki porównywalne (częściowo w deszczu) no i agresja bo masz duuużo miejsca przed sobą (system) a blokujesz niecierpliwców  z tyłu :shock: Tankowanie do pełna w Polsce Shell, Niemcy do pełna Shell. Czyżby mieli lepsze paliwo??? :roll:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl