Interesuje mnie Hybryda 4x4 w wersji executive.
2021~ są w okolicy 185k pln.
Przypomniałeś mi dlaczego ja zdecydowałem się na nowe... jeśli nie goni Cię czas i możesz sobie pozwolić na dozbieranie jakiejś kwoty to mogę polecić wycieczkę do więcej niż jednego salonu Toyoty i niezobowiązującą zabawę w niewielkie negocjacje. Może się okazać, że po dorzuceniu do podanej przez Ciebie kwoty np. 30kPLN będziesz miał już oferty na nową Executive 4x4 (szczególnie gdybyś miał możliwość kupić auto na firmę). Teoretycznie czas oczekiwania na nowy samochód to obecnie około 5 miesięcy choć zdarza się i krócej.
Nie namawiam - prezentuję jedynie możliwość. Warto też pamiętać, że zawsze będzie sytuacja taka, że "wystarczy trochę dosypać i będzie lepiej" i gdzieś trzeba sobie postawić granicę. Mam znajomych, którzy myśleli o RAV4 a zdecydowali się na Lexusa NX 350 bo dla nich poczucie jeżdżenia marką premium było warte dopłaty i dostali satysfakcjonującą ich zniżkę w salonie na nowego Lexusa. Dla mnie granicą gdzie warto było dopłacać była nowa RAV4 (też Executive 4x4) ze zniżką jaką dostałem w salonie. Dla Ciebie granicą może być ten 3-letni samochód - sam musisz sobie to ocenić.
Edit: Gdybyś jednak myślał o nowej to warto zwrócić uwagę na to co pisał kenny - od tego roku są przepisy, które wymagają by samochody były wyposażone m.in. w system rozpoznawania znaków i system kontroli uwagi kierowcy (czy tam zmęczenia). Część osób bardzo narzeka na te systemy, że są upierdliwe i że nie da się ich wyłączyć na stałe (wymóg prawny) więc pod tym kątem MY'23 może być uznane za lepsze niż MY'24. Sam nie wiem jeszcze jak to będzie bo na swój samochód czekam.