Autor Wątek: Ewolucja Rav4 gen 5  (Przeczytany 12361 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Odene

• Toyot Leżący
  • *
    • Placówkowo
  • Samochód:: rav4
Ewolucja Rav4 gen 5
« dnia: 06 Maja 2024, 23:21:56 »
Dzień dobry,

noszę się z zakupem Rav4 5 geny, rocznik 2021.
Między rokiem 2019 a rokiem 2023 zmieniło się sporo.
Czy ktoś jest mi w stanie sprawnie wymienić co w którym roczniku doszło/zostało poprawione?

Czy któryś rocznik jest znacząco lepszy od poprzednika?
Np. że różnica między 21 a 22 jest taka miażdżąca że lepiej dopłacić ale już między 22 a 23 nie wiele się zmieniło. -> to przykład od czapy, wiecie o co chodzi.
Czemy chcę kupić 2021? Bo taki jest w zasięgu mojego budżetu. Może tutaj usłyszę że lepiej dopłacić do 22? A może lepiej oszczędzić i wziąć 2020 bo jeden pies a taniej?
Jak ktoś ma gdzieś rozpiskę albo umie z pamięci wymienić to proszę poratujcie wiedzą, na necie nie idzie tego znaleźć :/

Offline MB-benz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4 hybrid
Odp: Ewolucja Rav4 gen 5
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Maja 2024, 00:01:37 »
Najlepszy jest zawsze ten najnowszy , poczekaj do końca roku i kup następną zupełnie nowa generację rav4

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Maja 2024, 00:22:20 »
Nie znam dobrze historii wcześniejszych wersji więc biorąc pod uwagę deklarowany przez Ciebie budżet pewnie niewiele pomogę. Podaję jednak to co wiem - w MY'23 RAV4 (produkcja od końca 2022 r) dostała nowe liczniki cyfrowe (wcześniej analogowe + centralny wyświetlacz) oraz nowe multimedia - większy ekran, lepsza płynność i nowocześniejszy wygląd. O wcześniejszych wersjach multimediów czytałem, że były już bardzo archaiczne i natknąłem się na wiele pozytywnych komentarzy dotyczących tych odświeżonych multimediów. Toyota chwaliła się też usprawnieniami w systemach bezpieczeństwa czynnego i biernego - ale nie znam szczegółów.
Wcześniej chyba nie było większych zmian między rocznikami - jakieś drobne usprawnienia - np. w którymś momencie Toyota próbowała coś usprawnić z felernym złączem tylnego silnika elektrycznego w wersjach 4x4 (ale zdaje się niezbyt skutecznie)

Jeśli trzyma Cię budżet to pewnie wielkiej różnicy między 2020-2021 nie będzie, chociaż przy wersjach 4x4 na pewno musisz uważać na te korodujące złącza tylnego napędu - przed zakupem koniecznie trzeba sprawdzić ich stan. Gdybyś nosił się z zakupem rocznika 2022 to być może warto by było rozpatrzyć produkcję z końcówki roku, żeby było to już rok modelowy 2023... choć pewnie take cuś będzie już droższe - nie wiem, nie ślędzę cen.

Generalnie mogę się mylić bo dopiero od początku tego roku zacząłem się bardzo mocno interesować RAVką więc to co wyżej napisałem potraktuj z rezerwą.

Offline rafad

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 V M/T AWD
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Maja 2024, 00:28:26 »
i czy chcesz hybrydę czy zwykłą benzynę

Offline Odene

• Toyot Leżący
  • *
    • Placówkowo
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Maja 2024, 00:36:35 »
Interesuje mnie Hybryda 4x4 w wersji executive.
2021~ są w okolicy 185k pln.

Offline Odene

• Toyot Leżący
  • *
    • Placówkowo
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Maja 2024, 01:16:47 »

3 letnie auto za 185? Nie lepiej kupić nowe za 200? Albo wyprzedaż 2023 za 175?  Owszem to nie będzie executive ale style niedobry?
Konieczne dla mnie jest 4x4 i pamięć foteli bo często jeździmy na zmianę z żoną. A tylko executive ma pamięć :/

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Maja 2024, 02:17:35 »
igorqq to dobrze podsumował. Generalnie przeskok to jest MY23 z nowymi zegarami. W MY24 nie zmieniło się praktycznie nic. Bodajże czujniki parkowania dodali ale to w niższej wersji, executive i tak je ma. No i MY24 ma już niestety z tego co piszą użytkownicy system AVAS, czyli dźwiękowy sygnał przy przekroczeniu prędkości, który trzeba za każdym razem po odpaleniu auta wyłączać. No i w wersji executive zmienili klamki, w MY23 były chromowane a w MY24 już są w kolorze nadwozia.

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Maja 2024, 06:39:18 »

Przypomniałeś mi dlaczego ja zdecydowałem się na nowe... jeśli nie goni Cię czas i możesz sobie pozwolić na dozbieranie jakiejś kwoty to mogę polecić wycieczkę do więcej niż jednego salonu Toyoty i niezobowiązującą zabawę w niewielkie negocjacje. Może się okazać, że po dorzuceniu do podanej przez Ciebie kwoty np. 30kPLN będziesz miał już oferty na nową Executive 4x4 (szczególnie gdybyś miał możliwość kupić auto na firmę). Teoretycznie czas oczekiwania na nowy samochód to obecnie około 5 miesięcy choć zdarza się i krócej.

Nie namawiam - prezentuję jedynie możliwość. Warto też pamiętać, że zawsze będzie sytuacja taka, że "wystarczy trochę dosypać i będzie lepiej" i gdzieś trzeba sobie postawić granicę. Mam znajomych, którzy myśleli o RAV4 a zdecydowali się na Lexusa NX 350 bo dla nich poczucie jeżdżenia marką premium było warte dopłaty i dostali satysfakcjonującą ich zniżkę w salonie na nowego Lexusa. Dla mnie granicą gdzie warto było dopłacać była nowa RAV4 (też Executive 4x4) ze zniżką jaką dostałem w salonie. Dla Ciebie granicą może być ten 3-letni samochód - sam musisz sobie to ocenić.

Edit: Gdybyś jednak myślał o nowej to warto zwrócić uwagę na to co pisał kenny - od tego roku są przepisy, które wymagają by samochody były wyposażone m.in. w system rozpoznawania znaków i system kontroli uwagi kierowcy (czy tam zmęczenia). Część osób bardzo narzeka na te systemy, że są upierdliwe i że nie da się ich wyłączyć na stałe (wymóg prawny) więc pod tym kątem MY'23 może być uznane za lepsze niż MY'24. Sam nie wiem jeszcze jak to będzie bo na swój samochód czekam.
« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2024, 06:59:59 wysłana przez igorqq »

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Maja 2024, 06:40:19 »
igorqq to dobrze podsumował. Generalnie przeskok to jest MY23 z nowymi zegarami. W MY24 nie zmieniło się praktycznie nic. Bodajże czujniki parkowania dodali ale to w niższej wersji, executive i tak je ma. No i MY24 ma już niestety z tego co piszą użytkownicy system AVAS, czyli dźwiękowy sygnał przy przekroczeniu prędkości, który trzeba za każdym razem po odpaleniu auta wyłączać. No i w wersji executive zmienili klamki, w MY23 były chromowane a w MY24 już są w kolorze nadwozia

AVAS to sygnal dzwiekowy uruchamiany do 20km/h i cofaniu, a nie przy przekroczeniu predkosci. Nie kojarze opcji, zeby mozna to wylaczyc.
Na pewno nie od MY24, mam 2022 i system jest. Oficjalnie wszystkie nowe samochody pordukowane po 1 lipca 2019 powinny to miec.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Maja 2024, 08:06:31 »
Przy budżecie 185k polowałbym na rocznik 2023. Będą już przemodelowane lampy a co najważniejsze nowe multimedia. Aktualnie na portalach z ogłoszeniami jest kilka sztuk z roku 2023r. w okolicy 200k - próbowałbym mocno negocjować z właścicielami bo aktualnie zgodnie z cennikiem RM2024 taka konfiguracja to 211k minus wynegocjowany rabat.
No ewentualnie dołożyć i kupić nową o ile czas Cię jakoś nie goni :-)
« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2024, 08:21:47 wysłana przez Damian91 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Maja 2024, 08:13:36 »
Za 185kpln kupiłbym już nowe auto, są alternatywy.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Maja 2024, 08:23:36 »
Za 185kpln kupiłbym już nowe auto, są alternatywy.

Jakie? Ciężko znaleźć coś podobnych gabarytów, równie niezawodnego i dobrze trzymającego wartość. O ile nie patrzysz w stronę Korei to jest na prawdę problem :-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Maja 2024, 08:27:23 »
Honda zrv w najwyższej specyfikacji, hyundai Tucson lub Sportage, QQ, Kuga - wszystko hybrydy. Np.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/honda-zr-v-ehev-2-0-immd-hybryda-184km-advance-dostepne-inne-kolory-od-reki-ID6FKYVa.html
 Ja zamówiłem Tucsona po lifcie, sprawdź co daje, wykonanie  i jak jeździ, warto.
« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2024, 08:31:03 wysłana przez Krisman »

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Maja 2024, 08:49:35 »
ZRV - bagażnik 380 litrów + o wiele mniej przestrzeni w kabinie, Kuga - 475l bagażnika + mniej miejsca w kabinie, Qashqai - 410l bagażnika i mniej miejsca w kabinie - to są wszystko auta o wiele mniejsze i wg mnie ich porównanie jest bez sensu :-)
Jedyny wymieniony przez Ciebie model, który może z Ravką konkurować to rzeczywiście Tuscon. Trzeba mu oddać, że bagażnik ma jeszcze większy a ilością miejsca dorównuje Toyocie.
Pozostają jednak trzy aspekty - design, który jest kwestią gustu - mnie osobiście nie odpowiada, awaryjność - nie znam kompletnie mechaniki tego auta no i stopień utraty wartości - jestem przekonany, że Toyota trzyma ją lepiej. Niemniej - należy rozpatrywać jako realną alternatywę :-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Maja 2024, 08:51:35 »
Przestrzeń w  kabinie nie jest mniejsza w zrv, ale bagażnik tak.
Tucsona po lifcie wybrałem po rav4 którą miałem 3.5 roku.
« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2024, 08:53:26 wysłana przez Krisman »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl