Autor Wątek: Ewolucja Rav4 gen 5  (Przeczytany 12389 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Ewolucja Rav4 gen 5
« Odpowiedź #45 dnia: 09 Maja 2024, 11:30:32 »
Nowa C+S AWD-i to cennikowo 201.800 PLN 09 rabatach to będzie może około 190.000. 40 tysięcy różnicy to sporo. No i nie ma „must have”.
Coś chyba źle patrzysz :-) https://pdf.sites.toyota.pl/spec_rav4_2024.pdf 184 400 + 2900 za pakiet. 187300. Zakładając 10k rabatu to już robi się warte rozważenia w stosunku do 5 letniego auta za 150-160k.
Na szybko sprawdziłem w konfiguratorze nie w wyprzedaży. Jednak wiele się nie pomyliłem - na wyprzedaży wychodzi 187.300 a ja skalkulowałem na 190.000.  Raptem 2.700 różnicy. To nadal 37.300 więcej i bez „must have”.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #46 dnia: 09 Maja 2024, 11:32:33 »
Szczerze mówiąc fotele z pamięcią to być albo nie być. Podobnie jak automat i 4x4.
Rav4 cholernie trzyma cenę. Ogólnie ceny samochodów używanych zrobiły się chore ale z Rav4 to jakiś ewenement.
Ponieważ ceny nowych są chore… Rok temu dwuletnia w Pewneauto kosztowała tyle co nowa do zamówienia! 

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #47 dnia: 09 Maja 2024, 12:07:44 »
Jakbym chciał zostawić swoje auto w ASO (sprzedać), to zaproponowali mi 172 tys. brutto. Rocznik 22, przebieg 10500 km, skyview, wyciszona, nie bita, na gwarancji. Także w Pewne Auto mocno zarabiają na poszczególnych sztukach.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #48 dnia: 09 Maja 2024, 13:10:19 »
Jakbym chciał zostawić swoje auto w ASO (sprzedać), to zaproponowali mi 172 tys. brutto. Rocznik 22, przebieg 10500 km, skyview, wyciszona, nie bita, na gwarancji. Także w Pewne Auto mocno zarabiają na poszczególnych sztukach.
No widzisz, a mi za Tucsona zaproponowali 10 tys więcej niż chcial dać zwykły komis. Finalnie sprzedałem do AAAA... za 500 zł mniej niż salon dawał i potem widziałem, że bardzo długo stał za 3000 więcej niż mi zapłacili, a finalnie trafił gdzieś za granicę - może do UA.... . Także salon na jakiś wielki zarobek nie miał co liczyć. Wybrałem AAA bo salon Toyoty warunkowal cenę pozytywną ścieżką diagnostyczną, a AAA dali kasę od razu. Teoretycznie po 120kkm mogło by się coś na tej ścieżce znaleźć więc chciałem mieć problem z głowy, a kasę na koncie.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Odene

• Toyot Leżący
  • *
    • Placówkowo
  • Samochód:: rav4
« Odpowiedź #49 dnia: 09 Maja 2024, 19:00:22 »
Jeszcze wynalazłem taką sztukę.
Z histori gov wynika że nie bita ale jest JEDEN kluczyk.
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/toyota-rav4-2-5-executive-4x4-oryginal-lakier-salon-pl-1-wl-fv-23-we719wl-ID6GoWLW.html
Zadałem pytanie do sprzedającego.

Coś wzbudza waszą wątpliwość?
Stoi od dawna ale ignorowałem ją bo jeden kluczyk.. A może to nie problem? Pojechać do Toyoty, kupić 2 nowe kluczyki, zaprogramować, stare wyprogramować..

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #50 dnia: 09 Maja 2024, 23:55:28 »
Generalnie ciężko sprzedać auto 3-4 letnie. Moja wystawiona na OtoMoto stoi już 3-ech tygodni i cisza a uto bez skazy, w środku jak i na zewnątrz jęk nowe.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/toyota-rav4-pierwszy-wlasciciel-stan-idealny-salon-polska-ID6GnelV.html

Offline Odene

• Toyot Leżący
  • *
    • Placówkowo
  • Samochód:: rav4
« Odpowiedź #51 dnia: 10 Maja 2024, 00:01:11 »
Generalnie ciężko sprzedać auto 3-4 letnie. Moja wystawiona na OtoMoto stoi już 3-ech tygodni i cisza a uto bez skazy, w środku jak i na zewnątrz jęk nowe.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/toyota-rav4-pierwszy-wlasciciel-stan-idealny-salon-polska-ID6GnelV.html
Bo ludzie do użytku prywatnego kupują auta zazwyczaj do 80k, w większości 20k - 40k. Jeśli więc samochód nie jest w jakiś sposób unikalny (np. różniący się wyposażeniem co w Toyocie jest ciężkie bo jest mało "opcji") i jest za więcej niż 80k to będzie ból.
Większość ludzi powyżej kwoty 80k szuka samochodów na FV które mogą wziąć leasing.
Dlatego też samochody z FV szybciej schodzą i za wyższą cenę niż samochody prywatne.
Smutna prawda..

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #52 dnia: 10 Maja 2024, 06:11:25 »
Moja wystawiona na OtoMoto stoi już 3-ech tygodni i cisza a uto bez skazy

Bo masz napęd na przód, mam trzech Klientów na taki pojazd ale pierwszy warunek to napęd AWDi
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Sewer-KA

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 EXE4x4
« Odpowiedź #53 dnia: 10 Maja 2024, 08:24:11 »

Bo masz napęd na przód, mam trzech Klientów na taki pojazd ale pierwszy warunek to napęd AWDi
plus nie najwyższe wyposażenie.

Offline Rastlin

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 EXE 4X4
« Odpowiedź #54 dnia: 10 Maja 2024, 09:01:22 »

to fakt,
napęd 4x4 przy tego typu samochodach odgrywa dużą rolę
prawie rok temu sprzedawałem 10-letniego Japończyka z przebiegiem ponad 250kkm z napedęm 4x4
wystawiłem w cenie trochę powyżej średniej i w ciągu 3 dni było 6 tel.
i pierwszemu, który przyjechał został sprzedany.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #55 dnia: 10 Maja 2024, 09:47:07 »

to fakt,
napęd 4x4 przy tego typu samochodach odgrywa dużą rolę
prawie rok temu sprzedawałem 10-letniego Japończyka z przebiegiem ponad 250kkm z napedęm 4x4
wystawiłem w cenie trochę powyżej średniej i w ciągu 3 dni było 6 tel.
i pierwszemu, który przyjechał został sprzedany.

Tym bardziej, ze odkad pamietam AWDi do RAV4 zawsze kosztowal tyllko w okolicach 9tys - wiec przyjanuszenie przy cenie 150tys+ to chyba najgorszy blad przy komnfigurowaniu tego samochodu.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #56 dnia: 10 Maja 2024, 10:51:13 »
To nie jest wyśmiewanie, przynajmniej ja to tak tego nie traktuję. Napęd 4x4 w przypadku RAV4 bardziej jest elementem bezpieczeństwa niż terenowości. W dodatku jego eksploatacja jest praktycznie darmowa, ponieważ zasila go energia z odzysku. Jego koszt w zasadzie to te 10 tysięcy przy zakupie nowego. Natomiast na rynku wtórnym wersja FWD także jest mniej poszukiwana czyli tańsza.
Ja osobiście zrezygnowałem z innych dodatków na rzecz AWD-i właśnie.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #57 dnia: 10 Maja 2024, 11:05:27 »
W wielu przypadkach decyzja o rezygnacji z AWD-i wynika z niedoinformowania jak to działa i co daje. U mnie tez tak było jak kupowałem Tucsona. Tam trzeba było dolozyć 12 tys przy cenie FWD 89 tys. (2015 rok). Wcześniej jeżdżąc Focusem czy Corollą "dawałem radę" ale parę razy łańcuchy założyc musiałem. Przyjąłem głupio że duże koła, wyzszy zawias plus te wszystkie kontrole trakcji ruszania itp poprawią sytuację i szkoda inwestować tyle kasy. BŁĄD. Jedyny zysk z SUVa był taki ze w nadkolu więcej miejsca i sie łańcuch łatwiej zakładał :)

Kupując RAV to było must-have nawet jakbym miał dołozyc nie 9500 tylko 20000. A w górach nie mieszkam tylko czasami tam jadę ale AWD znakomicie uprzyjemnia jazdę zawsze gdy jest ślisko, a w końcu każdy gdzieś tam w głębi duszy pragnie wygody, a nie w kółko udowodniania, że bez AWD też się da - da się, tylko po co się tak męczyć ;) 

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #58 dnia: 10 Maja 2024, 11:19:29 »
MarekJ w pełni szanuje Twoje zdanie, polemizuje jednie  z określeni, ze Ci którzy zamówili inacsej niż ąTy są januszami. Źle to zabrzmiało i niesprawiedliwie. (Tak to nie Ty :-)

Gdzies czytalem, ze kazdy, kto kupil RAV4 to Janusz. Ja sie nie obrazam =]

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #59 dnia: 10 Maja 2024, 11:20:09 »
Nie twierdzę, że jest niezbędny każdemu i bez niego nie da się jeździć. Tylko tutaj oszczędność jest niewielka. Przy samochodzie za 190 tysięcy te 10 tysięcy to nie jest duża różnica a korzyści są wymierne i nie tak nikłe jak piszesz. I samochód FWD jest trudniej sprzedawalny. Ale każdy ma wolny wybór.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl