Autor Wątek: Jakie opony całoroczne?  (Przeczytany 20419 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Jakie opony całoroczne?
« Odpowiedź #30 dnia: 29 Maja 2024, 13:21:00 »
ja skupiłem się na stwierdzeniu krismana, iż zapewnia maksymalne bezpieczeństwo

Takie twierdzenie też uważam za bezzasadne. Z powodów o których pisałem w odpowiedzi na Twojego posta. Zbyt wiele zmiennych, brak odpowiednich danych.

Zazwyczaj w stosunkowo dobrych warunkach drogowych gdzie łatwiej niezauważenie przekroczyć granice skuteczności opony sezonowej niż w ciężkich warunkach zimowych wielosezonowe.

To jest opinia wynikająca z osobistych przeświadczeń. Nie neguję jej, ale też jej nie popieram. Po prostu uważam, że nie dysponujemy danymi, które by pozwalały ją potwierdzić lub jej zaprzeczyć.

Nie rozumiesz intencji mojego wpisu. Ja polemizuję z przekonaniem, iż przygotowanie na ekstremum a pomijanie codziennych nieomal zagrożeń jest lepszą postawą. Zwracam uwagę na zagrożenia pomijane.

Przygotowując się na ekstremum (czyli coś co zdarza się incydentalnie) obniżasz bezpieczeństwo na codzień przez około pół roku.

W ogóle nie dyskutuję o wyższości (lub nie) wielosezonowych nad sezonowymi, ponieważ na tym poziomie ogólności nie ma to sensu. Zawsze trzeba rozpatrywać konkretną sytuację. Dlatego mieszkając na wsi miałem założone całoroczne ATki na swoim Jeepie. I dlatego wróciwszy do Warszawy nie założyłem takich na RAV4 tylko całoroczne szosówki.
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2024, 13:27:34 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Jakie opony całoroczne?
« Odpowiedź #31 dnia: 29 Maja 2024, 13:40:54 »
"Wydaje" Ci się, słowo klucz  :)
Nie brnij, masz all... i ciesz się jazdą.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #32 dnia: 29 Maja 2024, 15:10:37 »
W tej debacie brakuje mi istotnego pytania w kontekście opon - całoroczna vs sezonowa. A pytanie jest proste:
Jakie robisz roczne przebiegi?

Z postów wcześniejszych wynika, że opony wielosezonowe stosunkowo szybko tracą na jakości trakcji i nie nadają się do użytku na długo przed krytyczną wartością głębokości bieżnika. Zatem, czy dla kogoś, kto robi 5 tyś km rocznie jest sens zakupu dodatkowego kompletu kół lub opon? I odwrotnie - czy ktoś, kto robi 30 tyś rocznie będzie chciał kupować i wymieniać co roku lub półtora nowe opony, czy może jednak opłacą mu się dwa komplety, które wystarczą rozłożą się na 5-6 lat?
Pozdrawiam,

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #33 dnia: 29 Maja 2024, 21:37:06 »
Dobrze piszesz testy robi się na nowych oponach więc już po chwili mogą być mało aktualne. Zrobiłem testy all po 25k.km.była na śniegu tragedia. W tym roku w sumie 3dni byłem w trasie gdzie dziękowałem Bogu że mam zimę a nie All
Nie no sorry, ale tu odleciałeś. Zrobiłeś testy? A na czym te testy polegały? Ile opon całorocznych przetestowałeś i z iloma zimowymi je porownales? Jakie były procentowe różnice?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #34 dnia: 29 Maja 2024, 21:43:18 »
@firek ja nie zakładam, ja wiem, że tam gdzie juz all "odleci" na śliskim, zimowa jeszcze trzyma.
Opona premium zimowa (a takich używam) zawsze będzie lepsza od wielosezonowej w skrajnie zimowych warunkach.
Wciąż uważam, że jednak zakładasz:) żeby wiedzieć, musiałbyś przejechać tę trasę w tym samym czasie na wielosezonowych i wtedy faktycznie - miałbyś porównanie.
Sytuacja ktora mnie spotkała w tamtym roku miała znamiona nagłej i ciężkiej do przewidzenia i tu jest różnica.
I do tego się odniosę - było to już ładnych parę lat temu, ale do dziś pamiętam. Ciepły kwiecień, ludzie pozmieniali już opony na letnie, wyjazd na majówkę w góry i nagle padający śnieg z deszczem przy temperaturze w okolicach zera i totalna szklanka na drodze. Ludzie jechali krętymi, górskimi ścieżkami 10-20km/h i ślizgali się jak na lodowisku. Sytuacja, jak piszesz, nagła i ciężka do przewidzenia , a wystarczyło wtedy mieć opony całoroczne, żeby czuć się (relatywnie) bezpiecznie

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #35 dnia: 29 Maja 2024, 21:45:35 »
Z matematycznego punktu widzenia kupując opony na kilka lat to częściej jeździsz na świeżych oponach dedykowanych niż na jednych all
Nie rozumiem jak do tego doszedłeś:)

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Maja 2024, 21:59:30 »
Wiem że takich testów jest multum ale tutaj jest cały zakres warunków testowania i w teście biorą udział czołowi producenci opon całorocznych:Best All Season Tire for 2024? Michelin vs Bridgestone vs Continental vs Pirelli vs Dunlop vs Yoko https://www.youtube.com/watch?v=1kyPJcnSCC0

Online Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #37 dnia: 29 Maja 2024, 22:16:28 »
i nagle padający śnieg z deszczem przy temperaturze w okolicach zera i totalna szklanka na drodze. Ludzie jechali krętymi, górskimi ścieżkami 10-20km/h i ślizgali się jak na lodowisku. Sytuacja, jak piszesz, nagła i ciężka do przewidzenia , a wystarczyło wtedy mieć opony całoroczne, żeby czuć się (relatywnie) bezpiecznie
No, teraz to poszedłeś już poza bandą i rwiesz krzesła w siódmym rzędzie :grin: Pokaż mi opony całoroczne (a nawet zimowe), które nie będą się ślizgać na "totalnej szklance" - natychmiast wyrzucam moje Conti Wintercontact'y (z przebiegiem zaledwie 5kkm) i pędzę kupić takie gumy!  :cheesy:

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 29 Maja 2024, 22:25:38 »
Nie wiem jak ty, ale ja uważam jednak, że zimowe/całoroczne będą się ślizgać dużo mniej.

Online Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #39 dnia: 29 Maja 2024, 22:32:10 »
Od letnich tak.
Ale na lodzie całoroczne ślizgać się będą na pewno i to mocniej, niż zimówki, które i tak zresztą będą mieć kłopoty. Na takie warunki to tylko kolce  :-)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #40 dnia: 29 Maja 2024, 22:37:28 »
Tak z nudów wrzuciłem w google i znalazłem takie porównanie CC2 do X-Ice Snow (zimowe opony Michelin):

Jak to czytać? CC2 hamują ciut (o 6%) gorzej od zimówek na śniegu, ale na suchym i mokrym nieporównywalnie lepiej (odpowiednio o 20% i 34%)!

Te kilka dni w roku ze śniegiem na drogach chyba nie są tego warte....

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #41 dnia: 29 Maja 2024, 22:48:46 »
@firek "Te kilka dni w roku ze śniegiem na drogach chyba nie są tego warte...."
...dla mnie są tego warte :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #42 dnia: 29 Maja 2024, 23:05:57 »
Tak z nudów wrzuciłem w google i znalazłem takie porównanie CC2 do X-Ice Snow

No to dla przeciwwagi wrzucę linka https://www.oponeo.pl/artykul/opony-caloroczne-kontra-opony-sezonowe
jeśli wierzyć w to zestawienie to wynika z niego, że opony sezonowe otrzymują średnio lepsze wyniki niż całoroczne.

Oczywiście tekst może być (i zapewne jest) nieobiektywny bo pochodzi od serwisu sprzedającego opony, więc w ich interesie leży to, żeby sprzedawać więcej opon.
NIE chcę tym linkiem przekonywać nikogo do sezonowych. JEDYNE co chcę to zwrócić uwagę, że testy można przeprowadzać lub agregować tak, żeby zawsze wyszło to co ma wyjść.

Tak jak to już kilka razy napisałem - uważam, że nie dysponujemy wiarygodnymi danymi, które by nam pozwalały ocenić, który wybór jest lepszy. Ostatecznie i tak każdy sam podejmie decyzję i po zakupie może się zawsze okazać, że było to zakup chybiony. Niezależnie od tego o jakich oponach będziemy mówić (letnich/zimowych/całorocznych).

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #43 dnia: 29 Maja 2024, 23:19:01 »
@firek "Te kilka dni w roku ze śniegiem na drogach chyba nie są tego warte...."
...dla mnie są tego warte :)

no skoro uważasz, że lepiej mieć o 6% większe bezpieczeństwo przez kilka dni w roku, niż o 20-34% większe przez dni kilkadziesiąt...;P

JEDYNE co chcę to zwrócić uwagę, że testy można przeprowadzać lub agregować tak, żeby zawsze wyszło to co ma wyjść.
pewnie masz rację - jedyne wyjście do obejrzeć takich testów jak najwięcej i wyciągnąć sobie z nich jakieś uśrednienie, a i to nie daje żadnej gwarancji, że wnioski będą poprawne. no ale co nam zostało? kupić kilka kompletów i testować samemu?

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #44 dnia: 29 Maja 2024, 23:31:37 »
jedyne wyjście do obejrzeć takich testów jak najwięcej i wyciągnąć sobie z nich jakieś uśrednienie

Tak - z tym się zgadzam bez zastrzeżeń.

a i to nie daje żadnej gwarancji, że wnioski będą poprawne. no ale co nam zostało? kupić kilka kompletów i testować samemu?

To byłby oczywisty absurd. Musimy podjąć jakąś decyzję a potem uznać, że była ona najlepsza jaką byliśmy w stanie podjąć w danym momencie i nie roztrząsać "a co jeśli".
Przy kolejnym zakupie opon będzie okazja do podjęcia innej decyzji jeśli z jakiegoś powodu uznamy, że się pomyliliśmy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl