Autor Wątek: Jakie opony całoroczne?  (Przeczytany 20385 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KubaCamry

• Gość
Odp: Jakie opony całoroczne?
« Odpowiedź #75 dnia: 03 Czerwca 2024, 11:29:42 »
Nie wiem co Ci się nie zgadza kolego @Obywatel1978. Dokładnie tak jak napisałeś. Osoby prywatne robiące trasy powyżej 200-300 km raz w roku, decydują się na wielosezonowe. Jak ktoś dużo jeżdzę to jednak woli opony sezonowe.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #76 dnia: 03 Czerwca 2024, 19:12:15 »
Wszystko się zgadza - duża część kierowców to tacy, którzy nie robią wiele długich tras, a zimą rzadko wyjeżdżają poza swoje miejsce zamieszkania. Dla nich wybór wielosezonów jest jak najbardziej racjonalny.

Dziwi mnie negatywny stosunek niektórych do opon uniwersalnych.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 03 Czerwca 2024, 19:54:34 »
Mnie tez dziwi :).
Żona jeździ 99% miasto, kupione auto ma opony wielosezonowe i nie zamierzam ich zmieniać na sezonowe.
Ja kiedyś robiłem dużo tras, ostatnio w większości tylko wakacje nad morzem albo w górach. Raz w roku trafia się pilny wyjazd do DE. Dodatkowo mam hak do 2,4t więc jak się pracownikom wysypie Proace albo Caddy to trzeba będzie lecieć z lawetą, bo ten assistance w ramach gwarancji czy ubezpieczenia to taka fikcja jest. Więc w swoim aucie mam sezonowe.
Powtórzę jeszcze raz. Sezonowe i wielosezonowe są Ok, tylko wybór zależy do preferencji kierownika.
Sprzeczanie się czy wielosezonowa będzie lepsza od zimowej w dużym śniegu jest totalnie bez sensu.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #78 dnia: 03 Czerwca 2024, 20:22:43 »
Dziwi mnie negatywny stosunek niektórych do opon uniwersalnych.
Tylko zwróć uwagę że wiele osób nie dodaje :
którzy nie robią wiele długich tras, a zimą rzadko wyjeżdżają poza swoje miejsce zamieszkania. Dla nich wybór wielosezonów jest jak najbardziej racjonalny.
Skupia się tylko na ich wartościach które mają zastąpić zimę/ lato. 

A prawda jest taka że all  nie zastępuje żadnego sezonu tylko warunki w których są używane pozwalają na sprawną jazdę 12 m-cy.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #79 dnia: 04 Czerwca 2024, 00:27:18 »
A w jakiej temperaturze otoczenia?
Chyba w dowolnej. Fakt, że najniższe temperatury jakie widziałem w testach to raptem kilka stopni na minusie, ale tam wciąż całoroczne miały sporą przewagę
Poszukaj jeszcze testów dot. drogi hamowania letnich i wielosezonowych przy temp. 25-30 stopni. Możesz się mocno zdziwić
Pytanie czy znasz kogoś kto wymienia opony co tydzień, bo się zmienia temperatura. Ja nigdzie nie piszę, że całoroczne są najlepsze w każdych warunkach, bo nie są. Uważam po prostu, że są najlepsze w zdecydowanej większości dni w roku.
PS: Michelin CC są zrobione na bazie opony letniej i one akurat w lato nie odbiegają mocno od sezonowych (a jak im się to udało zrobić, że w zimie też nie odbiegają to sam nie wiem)

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #80 dnia: 04 Czerwca 2024, 01:02:14 »
PS: Michelin CC są zrobione na bazie opony letniej i one akurat w lato nie odbiegają mocno od sezonowych (a jak im się to udało zrobić, że w zimie też nie odbiegają to sam nie wiem)

Dobra marka, udany model i egzemplarze opony - czyli splot korzystnych okoliczności. Nawet w dzisiejszym świecie to się czasami zdarza ;)

Ja z kolei przed zimą będę szukał wielosezonów, które są raczej zimówkami niż letnimi - takich typowych drapaków z ordynarnym bieżnikiem - żadnych tam wydelikatnionych :-P Czy ktoś mógłby coś polecić?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #81 dnia: 04 Czerwca 2024, 01:30:44 »

Dobra marka, udany model i egzemplarze opony - czyli splot korzystnych okoliczności. Nawet w dzisiejszym świecie to się czasami zdarza ;)

Ja z kolei przed zimą będę szukał wielosezonów, które są raczej zimówkami niż letnimi - takich typowych drapaków z ordynarnym bieżnikiem - żadnych tam wydelikatnionych :-P Czy ktoś mógłby coś polecić?
Conti AllSeasonContact2.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #82 dnia: 04 Czerwca 2024, 20:11:56 »
topoll, dzięki za podpowiedź. Rzeczywiście bieżnik typowo zimowy.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #83 dnia: 04 Czerwca 2024, 21:52:36 »
Jakbym miał brać całoroczne na bazie zimówek, to chyba zdecydowałbym się na Goodyear Vector 4season. Te opony są (razem z Michelin CC) w czołówkach wszystkich testów.

Mnie akurat bardziej przekonuje właśnie budowa na bazie opony letniej, bo jednak dni z warunkami zbliżonymi do letnich jest zdecydowanie więcej, niż zimowych, a przy tym te opony wcale nie odstają w warunkach zimowych (ba - w większości testów przebijają Goodyeara) mimo pozornie gorszego bieżnika.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #84 dnia: 05 Czerwca 2024, 16:24:15 »
Też wybrałbym Goodyear.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #85 dnia: 06 Czerwca 2024, 10:43:09 »
W dwóch autach mam Goodyear Vector 4season Gen-3 i są świetne.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #86 dnia: 28 Czerwca 2024, 12:40:11 »
Mam w planie wymianę opon przed zimą. Obecny komplet jest już na wykończeniu. Miałem zamiar spokojnie dojeździć je podczas lata i jesienią założyć nowe. Ale pech chciał, że złapałem gumę i jedna z opon poszła do wyrzucenia. Jeżdżę teraz na zapasie, ale ma on dobre 3 mm wyższy bieżnik niż reszta opon. Zapas jest założony na lewym przodzie. Auta nie ściąga ani nic niepokojącego się nie dzieje.

Pytanie czy mogę tak zrobić kilka tysięcy km do wymiany i czy nie zaszkodzę w ten sposób żadnym mechanizmom samochodu?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #87 dnia: 28 Czerwca 2024, 13:20:03 »
Hmmm. Moze lepiej daj to koło na tył. Nie wiem czy 3 mm moga zaszkodzić dyferencjałowi ale przynajmniej przy jakimś hamowaniu na mokrym przód bedzie równiej łapał.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #88 dnia: 28 Czerwca 2024, 18:23:34 »
No właśnie obawiam się, że tylny napęd w takim aucie (z silnikiem poprzecznie) jest bardziej delikutaśny niż przedni, ale z drugiej strony tył dołącza się sporadycznie, a przód miele bez przerwy. Chodzi mi tu, żeby nie przeciążać mechanizmu różnicowego.
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwca 2024, 18:26:28 wysłana przez Obywatel1978 »

Offline embepi

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #89 dnia: 02 Lipca 2024, 12:05:50 »
Ja osobiście korzystam z Continental All Season Contact 2. Miałem to w poprzedniej Rav 4 (tylko all season contact 1). Działa wyśmienicie - w Szklarskiej Porębie na świeżym śniegu przy napędzie na 2 kołą działało spoko. Nowych jeszcze nie przetestowałem zimą, bo nowe auto mam od maja.

AllSeasonContact 2 zmienia tylko komfort jazdy w lecie, więc zakładam, że zimą będzie tak samo.

To samo ma żona w Yaris Cross.
« Ostatnia zmiana: 02 Lipca 2024, 12:09:33 wysłana przez embepi »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl