Autor Wątek: Potrzebuję pomocy przy wyborze używanej Rav4  (Przeczytany 4498 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline arturwpr

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV 4
Odp: Potrzebuję pomocy przy wyborze używanej Rav4
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Maja 2024, 00:45:07 »
Tylko hybryda w automacie, oglądałem ostatnio tą na żywo (wkleje link na koncu) i jestem w szoku w jakim stanie jest to auto. Nie biore jej tylko dlatego ze ja pojechalem do tego goscia zobaczyc selection 4x4 i po wielu tygodniach szukania, sprawdzania w Toyocie historii serwisowania to była jedyna warta w rozsądnych pieniadzach. Ale przy okazji stala ta biala i jest w super stanie, gosc kupuje auta na licytacjach od flot, walczy w nich tez oczywiscie z salonami
Ktore potem sprzedaja w programie „pewne auto” no i czasem wyrwie perle jakas. Polecam:
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/toyota-rav4-rej-20r-hybryda-218km-comfort-style-salon-polska-bezwypadkowa-f-vat23-ID6GthdN.html
Jak szukasz comforta to sie nie zastanawiaj, dzis wrzucil ogloszenie dopiero.

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Maja 2024, 11:06:46 »
Cytuj (zaznaczone)
Z racji, że w hybrydzie nie ma skrzyni biegów, to niby co hałasuje? Może pęd powietrza.
Nie ma skrzyni biegów? A cvt/ecvt to co to jest? Wsiądź do swojej rav4 w hybrydzie i mocniej depnij to usłyszysz.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Maja 2024, 11:13:20 »
Cytuj (zaznaczone)
Z racji, że w hybrydzie nie ma skrzyni biegów, to niby co hałasuje? Może pęd powietrza.
Nie ma skrzyni biegów? A cvt/ecvt to co to jest? Wsiądź do swojej rav4 w hybrydzie i mocniej depnij to usłyszysz.
E-CVT a CVT to dwie zupełnie różne konstrukcyjnie.E-CVT to przekładnia planetarna, taki „sprytniejszy” mechanizm różnicowy. Konstrukcyjnie to zupełnie coś innego niż CVT. A jak depniesz gaz to słyszysz silnik a nie działanie e-CVT.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Maja 2024, 12:28:21 »
Może nie dość dokładnie się wypowiedziałem ale przekładnia cvt/ecvt czy też manualna skrzynia biegów (która też jest w swoim działaniu przekładnią) sama z siebie nie hałasuje, bardziej chodziło mi o hałas jaki generuje cały system napędowy w momencie mocniejszego naciśnięcia na gaz.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Maja 2024, 12:51:58 »
Hałasuje silnik który w takiej sytuacji wskakuje natychmiast na optymalne dla siebie obroty i dopóki nie osiągnie prędkości założonej przez kierowcę ( nie odpuścisz gazu) będzie wył. Tak to działa zero-jedynkowo.
Na pewno nie jest to przyjemne, ale skuteczne.
Choć teraz będę miał "klasyczny" automat, mi w moim CVT to nie przeszkadzało, ale prawie każdy pasażer pytał "matko, co tak wyje".
Moja wersja (benzynowa) Dodatkowo symulowała zmianę biegów, ale tylko podczas jazdy bez wciśnięcia pedalu przyspieszania na max.
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2024, 12:55:33 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Maja 2024, 13:16:04 »
Niedawno jechałem z kolegą który czasami jako pasażer jeździ też Rav4 beznyną z CVT. Mówil że w u mnie hybrydzie jest wyraźnie spokojniej z tym wyciem. Może to oczywiście zależeć od stylu jazdy tamtego kierowcy i mnie ale taką opinie zaszłyszałem.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Maja 2024, 13:39:42 »
Niedawno jechałem z kolegą który czasami jako pasażer jeździ też Rav4 beznyną z CVT. Mówil że w u mnie hybrydzie jest wyraźnie spokojniej z tym wyciem. Może to oczywiście zależeć od stylu jazdy tamtego kierowcy i mnie ale taką opinie zaszłyszałem.
Może to Ty jechałeś spokojniej :)
Przewieź kolegę z "butem w podłodze", ciekawy jestem opini wtedy
Benzyna jak osiaga 6tys obrotów, "zmienia" bieg i obroty spadają do 4tys i tak aż do 10tego wirtualnego biegu. Nie robi zaś tego w trybie Sport, wtedy jest identycznie jak w e-cvt.
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2024, 13:42:06 wysłana przez Krisman »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Maja 2024, 21:28:55 »
Tylko powiedźcie mi: kto tak jeździ? Owszem - ten układ wyje, jak się wciśnie w podłogę, ale w normalnej jeździe ja rzadko przekraczam ta przedostatnią kreskę na wskaźniku mocy. Rav4 to nie jest auto sportowe:)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Maja 2024, 21:42:45 »
Tylko powiedźcie mi: kto tak jeździ? Owszem - ten układ wyje, jak się wciśnie w podłogę, ale w normalnej jeździe ja rzadko przekraczam ta przedostatnią kreskę na wskaźniku mocy. Rav4 to nie jest auto sportowe:)
Wiadomo, że chodzi o momenty przy wyprzedzaniu itp.

Offline MB-benz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4 hybrid
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Maja 2024, 00:21:25 »

wyje???? chyba ten który kupił ravkę na PB .
 Nie rozumiem dlaczego Tomasza 68 ,chcesz zniechęcić do zakupu rav hybrydy?  Ty wybrałeś wyłącznie  PB , twoja sprawa, ale nie powinieneś w ogóle doradzać w temacie, o którym  wiedzę OPIERASZ  z zasłyszanych opinii.
TOMEK KUPUJ HYBRYDĘ !!!!!

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Maja 2024, 01:04:07 »
Dokładnie. Jak wciśniesz gaz do dechy każdy silnik spalinowy będzie głośny i tyle.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Maja 2024, 06:19:04 »
Cytat:
[/quote

wyje???? chyba ten który kupił ravkę na PB .
 Nie rozumiem dlaczego Tomasza 68 ,chcesz zniechęcić do zakupu rav hybrydy?  Ty wybrałeś wyłącznie  PB , twoja sprawa, ale nie powinieneś w ogóle doradzać w temacie, o którym  wiedzę OPIERASZ  z zasłyszanych opinii.
TOMEK KUPUJ HYBRYDĘ !!!!!
Czytanie ze zrozumieniem to nie jest Twoja mocna strona

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Maja 2024, 07:31:06 »

Ja osobiście nawet przy "standardowym" wyprzedzaniu tak nie dociskam. Jedynie jak faktycznie jest mało miejsca i trzeba to zrobić jak najszybciej, ale to jednostkowe przypadki

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Maja 2024, 08:30:31 »
Moze ja mam trefny egzemparz, ale u mnie poza mocniejszym wciskaniem gazu silnik mocno sie dokreca przy:
- wchodzeniu w tryb EV
- przy w pelni naladowanym akumulatorze zwieksza obroty - chyba ochrona przez doladowywaniem
- wjezdzie pod gorke
- dogrzewanie/doladowywanie (nie wiem w sumie) - najgorzej zima, sam przy stalej predkosci potrafi przywyc przez pare/parenascie sekund

mocne niedeterministyczne i w sumie to co mnie najbardziej irytuje

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Maja 2024, 09:21:05 »
...a może normalnie do tego podchodzisz i nie zaklinasz rzeczywistości?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl