Autor Wątek: Konserwacja Yaris Cross  (Przeczytany 34288 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
Odp: Konserwacja Yaris Cross
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Maja 2024, 18:00:13 »
Klient ma być zadowolony :) Efekt to sprawa drugorzędna

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Maja 2024, 18:19:31 »
no właśnie dziwi mnie moda na woski kładzione na podwozie zwłaszcza te niezasychające. Taka konserwacja z zasady powinna iść w profile zatkane korkami a jej jedynym zadaniem jest wypieranie wilgoci

Chyba nie miałeś za wiele styczności z woskami i z obserwacją ich skuteczności?

Dobry preparat dobrze trzyma się podłoża i się nie wypłukuje.
Robiłem już kilka aut i sprawdzałem skuteczność takich preparatów na przestrzeni lat i zupełnie się nie zgadzam że one się nadają tylko do profili.

Zresztą sama nazwa "woski" jest stosowana do tak różnych produktów, że ciężko je traktować jako coś jednoznacznego. Są preparatu rzadkie, gęste, zasychające, niezasychające, kładzione na gorąco i na zimno.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Maja 2024, 18:21:51 »
Pisałem o niezasychających

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Maja 2024, 18:49:21 »
No może nam wjechać dziadek w kapeluszu w Mercedesie. Żadna różnica :)
podobnie jak Hindus w uberze. Żadna różnica  :-P

pireus

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Maja 2024, 19:42:54 »
No może nam wjechać dziadek w kapeluszu w Mercedesie. Żadna różnica
Myślałem, że w kapeluszach to jeżdżą właściciele Yarisów, dużo takich widziałem  :grin: Najczęsciej jak dostojnie przemieszczali się na działkę lub grzyby.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Maja 2024, 22:41:27 »
W sumie dziadkowie to się głównie do miejskich crossoverow przesiedli bo wyżej się siedzi i wygodniej wsiada. I więcej miejsca na kapelusz to się tak nie gniecie jak w małym Yarisie :p

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Maja 2024, 23:15:30 »
Ja zawsze wkładam kaszkiet. Ściągam tylko jak jestem w stresie i nie umiem sę zmieścić na ciasne miejsce parkingowe.
Ale niestety serio tak jest. Z okna często widzę te wygibasy. A inny przykład dziunia z ulicy jezdzi x5-tką ale boi się na krawężnik wjechać przy mijaniu bo auto z przeswitem jak berlin ale na feldze z 20-tce na profilu max 40. A kredens w leasingu jak pognie felgę to zaboli finansowo.  A ja serio jeżdżę yarisem na działkę. Ładna, do lasu 800 m to i na grzyby niedaleko. Niestety tylko kosić -kupiłem ją w pandemii w cenie A-klasy do ktorej sie przymierzalem i która w jakiejś tam podstawie wtedy kosztowala 130k. Dzis ze sprzedaży tej dzialki można kupic niezłą wersję C-klasy lub niewiele dołożyć do E w podstawie. A sąsiad dalej się śmieje że jeżdżę tipo/yarisem a żona (jeszcze) punto.  Dla niego zbyt plebejskie woli kilkuletnie audi. Jak przyjedzie cross to znowu będziemy sluchac wykładu jakie te toyoty dziadowskie, że na drzwiach twardo i wyją. Nie wyprowadzam z błędu. Choć po eygłuszeniu drzwi był laskaw przyznać mi rację że już nie zamykają się jak klapa od śmietnika tylko jak u niego. Nawet zdziwiony był że się tak da.Tylko te szyby go jeszcze ratują w yarisie 3.5 mm a u niego porządne 4 mm - pożyczał suwmiarkę żeby zmierzyć (tyle co w tipo ale też tego nie wie).
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2024, 23:39:10 wysłana przez marx50 »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Maja 2024, 08:18:29 »
W sumie dziadkowie to się głównie do miejskich crossoverow przesiedli bo wyżej się siedzi i wygodniej wsiada. I więcej miejsca na kapelusz to się tak nie gniecie jak w małym Yarisie :p
Miejsca nad głową jest dokładnie tyle samo, bo crossoverach siedzenia są wyżej zamontowane. Tak więc w kwestii kapelusza nie ma różnicy

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Maja 2024, 10:27:04 »
Chylę czoła ekspertowi :) Ale chyba czas wrócić do pierwotnego tematu.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Sierpnia 2024, 18:12:21 »
Co to znaczy chłodnice? Że wszystkie żeberka pomalował?  :cool:
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Sierpnia 2024, 18:24:27 »
PS. Trochę nie rozumiem sensu takiej konserwacji. Weźmy Yaris HEV Style, teraz 103k PLN. Patrząc po cenach używanych za 3-4 lata można liczyć na jakieś 77k, nawet nie biorąc pod uwagę zmian CAFE które raczej na to wpłyną pozytywnie dla właściciela. Różnica 26k. Na taką konserwacje dobrą trzeba dać minimum 8k, jak nie więcej, które musisz mieć od razu po zakupie. Przez ten czas można obracać tymi pieniędzmi, nawet lokaty powinny dać po 4 latach 10k. Różnica 16k. Jakieś 330zł miesięcznie i można wymieniać auto co 4 lata nie przejmując się konserwacją.
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia 2024, 18:46:09 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Sierpnia 2024, 18:44:52 »
Konserwacja nie jest dla tych którzy zmieniają auto co 4 lata tylko dla tych co chcą tym autem (w najlepszym przypadku) bez stresu pojeździć 10-15 lat i nie martwić się że po 8 spód będzie tak przekorodowany że nie przejdzie przeglądu

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Sierpnia 2024, 18:48:15 »
Konserwacja nie jest dla tych którzy zmieniają auto co 4 lata tylko dla tych co chcą tym autem (w najlepszym przypadku) bez stresu pojeździć 10-15 lat i nie martwić się że po 8 spód będzie tak przekorodowany że nie przejdzie przeglądu

Ktoś może w ciebie wjechać i skasować ci brykę wyjeżdżając z pod salonu, za 2 lata czy za 5. Duży zakład robisz zakładając że nic takiego się nie stanie. Już nawet nie wspominając o kosztach eksploatacji. 
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Sierpnia 2024, 19:16:24 »
No jasne że może. Mogę też umrzeć i w ogóle po co planować dalej niż do wypłaty ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl