Dzięki za dyskusję! Odniose się do kilku wątków:
Ale po co kombinować? Wybierając się daleko, wykonałbym przegląd przede wszystkim z tego powodu.
Znowu pytanie o gwarancję - czy aby przegląd po 14k km zakwalifikuje się jako gwarancyjny czy nie, bo jest wykonany za wcześnie?
Tylko czemu pytasz o to na forum, czy ktoś tutaj jest Twoim gwarantem? ;-)
Zadzwoń do ASO i się umów, jak powiedzą że możesz przekroczyć 2k to pojedziesz po i tyle.
oraz
Niestety dokładnie tak. Gwarant podejmuje ostateczną decyzję a aso sobie inkasuje za przegląd i nie w ich interesie jest informować o ewentualnej utracie możliwości roszczeń gwar
Tak podejrzewałem, że opinia ASO nie do końca pokrywa się z ewentualnym uznaniem gwarancji.
Prosty temat. 
Wyślij e-mail na klient@tpyota.pl (...)
Tak, to też robię. Ja zawsze zbieram wiedzę z kilku źródeł!

Przy czym na Twoim miejscu, szczególnie jeżeli jest to pierwsza wymiana oleju to bym jej nie przedłużał i wolał zrobić wcześniej.
Zmieniłem olej po około 2.5k km na taki jaki zaleca producent dla świętego spokoju. Nie chcę zaczynać tu dyskusji, zaufałem znajomemu mechanikowi i tyle. Krzywdy autu chyba nie zrobiłem, ewentualnie wydałem niepotrzebnie pieniądze.
To jeszcze jedno pytanie - moge wykonać przegląd gwarancyjny w innym kraju w Uni Europejskiej?