Autor Wątek: Przegląd gwarancyjny, a przekroczenie 15k km  (Przeczytany 15862 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KubaCamry

• Gość
Odp: Przegląd gwarancyjny, a przekroczenie 15k km
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Czerwca 2024, 22:48:46 »
Prosty temat. :)
Wyślij e-mail na klient@tpyota.pl (żebyś miał podkładkę) czy decyduje przebieg w momencie umawiania przeglądu w ASO czy w dniu przyjechania do ASO. Liczba ASO jest niewystarczająca do liczby sprzedanych samochodów i czas oczekiwania na serwis to około dwa tygodnie. Jeżeli Ci odpowiedzą, że decyduje przebieg w dniu umawiania wizyty, to jak będziesz miał 14900 dzwonisz do ASO i umawiasz przegląd na dzień po powrocie z urlopu. Przy przyjęciu dopilnuj żeby Ci wpisali 14900, jak bedą mieli problem to pokazujesz e-mail i masz z głowy. Tylko oczywiście zdroworozsądkowo +/- 3000 km przechodzi w takim rozwiązaniu.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Czerwca 2024, 22:48:50 »
Jeśli przegląd zostanie klepnięty, a chwilę później auto nawali, to chyba nie będzie żadnego sporu?
Wielu tak myślało, a jak naprawa okazała się kosztowna to gwarant odmawiał  usunięcia usterki, pod pretekstem niedopełnienia warunków gwarancji. Bo o tym decyduje importer, a nie ASO. Kiedyś był taki program w TVN Turbo.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Czerwca 2024, 06:11:00 »
Niestety dokładnie tak. Gwarant podejmuje ostateczną decyzję a aso sobie inkasuje za przegląd i nie w ich interesie jest informować o ewentualnej utracie możliwości roszczeń gwar
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Czerwca 2024, 07:22:58 »
Muszę jakoś ogarnąć przegląd gwarancyjny, bo jadę na przedłużony urlop. Teraz mam niecałe 14k km
Ale po co kombinować? Wybierając się daleko, wykonałbym przegląd przede wszystkim z tego powodu.

Offline goofacz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Czerwca 2024, 08:51:39 »
Dzięki za dyskusję! Odniose się do kilku wątków:

Ale po co kombinować? Wybierając się daleko, wykonałbym przegląd przede wszystkim z tego powodu.

Znowu pytanie o gwarancję - czy aby przegląd po 14k km zakwalifikuje się jako gwarancyjny czy nie, bo jest wykonany za wcześnie?

Tylko czemu pytasz o to na forum, czy ktoś tutaj jest Twoim gwarantem? ;-)
Zadzwoń do ASO i się umów, jak powiedzą że możesz przekroczyć 2k to pojedziesz po i tyle.

oraz

Niestety dokładnie tak. Gwarant podejmuje ostateczną decyzję a aso sobie inkasuje za przegląd i nie w ich interesie jest informować o ewentualnej utracie możliwości roszczeń gwar

Tak podejrzewałem, że opinia ASO nie do końca pokrywa się z ewentualnym uznaniem gwarancji.

Prosty temat. :)
Wyślij e-mail na klient@tpyota.pl (...)

Tak, to też robię. Ja zawsze zbieram wiedzę z kilku źródeł! :-)

Przy czym na Twoim miejscu, szczególnie jeżeli jest to pierwsza wymiana oleju to bym jej nie przedłużał i wolał zrobić wcześniej.

Zmieniłem olej po około 2.5k km na taki jaki zaleca producent dla świętego spokoju. Nie chcę zaczynać tu dyskusji, zaufałem znajomemu mechanikowi i tyle. Krzywdy autu chyba nie zrobiłem, ewentualnie wydałem niepotrzebnie pieniądze.

To jeszcze jedno pytanie - moge wykonać przegląd gwarancyjny w innym kraju w Uni Europejskiej?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Czerwca 2024, 08:54:52 »
moge wykonać przegląd gwarancyjny w innym kraju w Uni Europejskiej?

Teoretycznie tak ale mogą być jednak nieznaczne różnice ot choćby w zalecanych olejach czy dodatkowych czynnościach kontrolnych
dopytaj na Klient@ czy to zaakceptują
no i czy Ty zaakceptujesz tamtą cenę za przegląd ;)

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Czerwca 2024, 08:55:09 »
Miej na uwadze, że serwis gwarancyjny to "dsrmowy hajs" dla ASO i kazdy Ci odpowie przyjedź.
Ja bym robił na Twoim miejscu w tym w ktorym docelowo zamierzasz serwisować auto.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline goofacz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Czerwca 2024, 09:10:13 »
Huh... No nie spodziewałem się, że taki problem z tego wyjdzie...  :|

Zaraz wyjdzie, że najprościej będzie, ja pojadę po robocie na autostradę i nakręcę kilometrów, tak żeby dobić 15k km przed urlopem...

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Czerwca 2024, 09:50:07 »
Miałem robiony przegląd na 28 tys bo mi akurat rok minął i w aplikacji mi teraz pokazuje następny przegląd na 45 tys lub za rok. Teoretycznie jeżeli dociągnę do 45 tys to będę miał przekroczony przegląd o 2 tys.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Czerwca 2024, 10:16:00 »
Tylko proszę się nie śmiać! :-)

Zaraz wyjdzie, że najprościej będzie, ja pojadę po robocie na autostradę i nakręcę kilometrów, tak żeby dobić 15k km przed urlopem

i jak tu się nie śmiać?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Czerwca 2024, 10:17:47 »
Czy ktoś z Was sprawdzał co mówi Książka Serwisowa? Teraz mam Tucsona, nie Rav4 którą sprzedałem, ale w mojej był zapis o ile pamiętam o 14 dniach lub 500km.
W K.S. Tucsona mam zapis, że mogę przekroczyć do 1000km/1 miesiąc, czarno na białym.
Wcześniej przegląd ZAWSZE można zrobić! Ale od tego przeglądu leci czas do następnego.
« Ostatnia zmiana: 07 Czerwca 2024, 10:19:20 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline B0B

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Czerwca 2024, 11:22:02 »
Pierwszy przegląd wykonany po roku, przebieg 10521 km, drugi po 2 latach przy przebiegu 26852 km. W ASO potwierdzili, że auto ciągle na gwarancji.
Corolla Sedan Hybrid (2024) Executive

pireus

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Czerwca 2024, 12:03:58 »
W ASO potwierdzili, że auto ciągle na gwarancji.
Tylko że ASO nie decyduje o naprawie gwarancyjnej tylko importer. Jak coś się stanie, to ASO musi mieć zgodę na naprawę gwarancyjną ,a importer analizuje czy dotrzymane zostały warunki gwarancji i wydaje lub nie, na taką naprawę zgodę. Dlatego ja uważam, że zapisów gwarancyjnych najlepiej jest przestrzegać dosyć rygorystycznie i lepiej pojechać na przegląd wcześniej niż później.

Offline B0B

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Czerwca 2024, 12:09:35 »
Jeszcze pół roku obowiązywania gwarancji (jeżeli faktycznie jest).
Jeśli przez ten czas pojawi się koniczność skorzystania z niej, dam znać jak poszło.
Corolla Sedan Hybrid (2024) Executive

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Czerwca 2024, 09:33:33 »
Miej na uwadze, że serwis gwarancyjny to "dsrmowy hajs" dla ASO i kazdy Ci odpowie przyjedź.
Ja bym robił na Twoim miejscu w tym w ktorym docelowo zamierzasz serwisować auto.
Dlatego ja odpuściłem sobie ASO i przeglądy robię u Colina. Nikt mnie nie wygania do kawiarni i nie mówi żebym nie patrzył na ręce mechanikom, bo przez to się stresują i mogą popełnić błędy ;D W Kuro wymiana każdego elementu ponad to, co miało być zrobione jest ze mną konsultowana.
A co do tematu, cały czas byłem przekonany, że są czasookresy 15, 30 itd. A teraz się okazuje, że przy 14800kkm kolejny przegląd powinienem zrobić przy 29800. Chyba jednak wolałem błogą nieświadomość ;)
Corolla 2.0 TS Hybrid Comfort Style + Tech

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl