Autor Wątek: 250 km na rezerwie  (Przeczytany 36092 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
Odp: 250 km na rezerwie
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Czerwca 2024, 18:30:26 »
Wyjeżdżając z kraju tankuję na granicy do pełna, zostaje mi do przejechania 750km po autostradzie
Ja odwrotnie, wypalam to co wlalem w Polsce do prawie do konca i tankuje w Niemczech do pelna. Zuzycie paliwa spada o 10-15%. To co sprzedaja na autostradach to wola o pomste do nieba.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #31 dnia: 12 Czerwca 2024, 19:17:48 »
Mieszkam we Wrocławiu
Mam dziecko za Kolding/Dania
to jest 900km
No i to jak najbardziej jest racjonalny powód. Pisałem zresztą, że jak ktoś często jeździ w dalekie trasy, to może to być faktycznie irytujące.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #32 dnia: 12 Czerwca 2024, 19:18:29 »
Wyjeżdżając z kraju tankuję na granicy do pełna, zostaje mi do przejechania 750km po autostradzie
Ja odwrotnie, wypalam to co wlalem w Polsce do prawie do konca i tankuje w Niemczech do pelna. Zuzycie paliwa spada o 10-15%. To co sprzedaja na autostradach to wola o pomste do nieba.

Nigdy nie zauważyłem, żeby za granicą było lepsze paliwo i zwiększał się zasięg ...

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #33 dnia: 12 Czerwca 2024, 20:03:02 »
A ja zawsze wracajac z Austrii mam mniejsze spalanie niż jadąc tam. Może to wynikac z tego że jednak zjeźdżamy z gór i auto lżejsze bo zarcie zjedzone i wypite ale jest to reguła. Nie wiem czy wynika z lepszej jakosci paliwa w Austrii czy nie.   
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 12 Czerwca 2024, 20:17:11 »
Ja odwrotnie, wypalam to co wlalem w Polsce do prawie do konca i tankuje w Niemczech do pelna
Ja podobnie, po 2-3 tankowaniach samochód zupełni inaczej jeździ.
Nie wiem czy wynika z lepszej jakosci paliwa w Austrii czy nie.
Tak.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #35 dnia: 12 Czerwca 2024, 20:17:35 »
to jest 900km
i powinienem dojechać bez problemu, bez słuchania niemieckiego i Niemców oglądania

No to nie mógłbyś zrobić reset Trip A i dowiadujesz do 750km z tolerancją +-10% zasięgu i powiedzmy do 700km i zobaczyć jak wyszło ile litrów tankowanie?

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #36 dnia: 12 Czerwca 2024, 20:59:38 »
Nie wiem czy wynika z lepszej jakosci paliwa w Austrii czy nie.
Tak.

Ale twierdzisz tak bo Ci się wydaje, czy masz może jakieś dane? Jeśli masz dane wtedy podziel się proszę źródłami.
Jeśli nie masz danych to może uprzedzaj, żeby ludzi w błąd nie wprowadzać.

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 12 Czerwca 2024, 22:14:02 »
Ale twierdzisz tak bo Ci się wydaje, czy masz może jakieś dane?
Od wielu lat, co rok,  pokonuje te sama droge z Norwegii do Polski i z powrotem - 1400 km w kazda strone. Wiekszosc trasy autostrada, przejazd na tempomacie ze stala predkoscia ok 140 km/h. Zawsze po zatankowaniu w Polsce na autostradzie zuzycie paliwa idzie w gore o srednio 10-15% wedlug wskazan komputera, a w drodze powrotnej o tyle samo spada. Parokrotnie kalibrowalem komputer w poprzednich samochodach i jego wskazan byly dosc dokladne. Kiedys jak zatankowalem na BP na A2 to myslalem, ze mi sie zaraz samochod zepsuje. Mam te wieloletnie te same doswiadczenia zarowno z silnikami diesla i benzynowymi. Zawsze dolewam paliwo tuz przed granica Polski i potem w drodze powrotnej po jej przekroczeniu. Problem jest ze stacjami autostardowymi. Znajomy mowi mi, ze nigdy nie tankuje przy autostradzie ze wzgledu na slabe paliwo. Mnie sie nie chce tracic czasu i zjezdzac z autostrady i szukac stacji paliw.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #38 dnia: 12 Czerwca 2024, 22:38:23 »
...taaa. No patrz "jakie te Niemce durne", bo u mnie w Szczecinie wiecznie kolejki ich aut przy granicy, a "przeca ichniejsze" paliwo takie dobre.
Nie pomyślałeś, że topograficznie w dwóch kierunkach nie znaczy takich samych warunków jazdy?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #39 dnia: 12 Czerwca 2024, 22:48:43 »
Zawsze po zatankowaniu w Polsce na autostradzie zuzycie paliwa idzie w gore o srednio 10-15%

To gigantyczna różnica - tylko, że to co piszesz to za mało żeby można je było traktować jako potwierdzenie tezy, że "Paliwa w Polsce są niskiej jakości a w X są znacznie lepsze".
Problemem jest być może "chrzczenie" paliw w określonych miejsach? Być może niewystarczający nadzór w danej sieci? Nie wiem. A może po prostu w jedną stronę masz więcej pod górkę? Żeby wyciągać jakieś wnioski musielibyśmy mieć wyniki badań paliwa i je ze sobą zestawić - i najlepiej, żeby były badane wg tych samych norm. Warto jednak pamiętać, że zgodnie z wynikami badań przeprowadzanymi przez UOKiK, w 2023 roku mniej niż 2% przebadanych próbek nie spełniało norm - więc naprawdę się zastanawiam skąd by się to miało brać.

Jeśli już mówimy o osobistych doświadczeniach to od wielu lat staram się tankować paliwo na tej samej stacji, lub jeśli jestem w podróży w tej samej sieci. Sporadycznie muszę zatankować gdzieś przy autostradzie lub ekspresówce - wtedy staram się, żeby było to Circle K (Staoil) lub BP. Innych unikam. Tylko raz mi się zdarzyło, że faktycznie coś było nie tak bo po zatankowaniu zapaliła się kontrolka "check engine" i silnik nie miał mocy - ale było to na stacji w moim mieście na której wcześniej wielokrotnie tankowałem, więc uznałem to za "wypadek przy pracy" a nie celowe oszukiwanie (nie wiem, może im się zbiornik rozszczelnił i dostała się np. woda). Nie zaobserwowałem różnic pomiędzy PL a innymi krajami EU.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #40 dnia: 12 Czerwca 2024, 22:50:23 »
Z ciekawości chwilę pogooglalem. Widzę, że lepsza jakość paliwa może faktycznie zwiększyć zasięg o.... 1-3%. W jednym miejscu pisali o 5% z zaznaczeniem, że jest to bardzo optymistyczne.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #41 dnia: 12 Czerwca 2024, 23:02:52 »
Jak z górki w jedną stronę, a pod górę w drugą, to 15% bez problemu  :) Ludzie myślą, że jak jest płasko, to w obu kierunkach tak samo, a tak nie jest.
Ze Szczecina do Świnoujścia wydaje się super płasko, a ZAWSZE do Świnoujścia spala mi ok.05-1l/100 mniej, niż w drodze powrotnej, zakładając podobne prędkości średnie.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 13 Czerwca 2024, 07:00:58 »
Ten efekt obserwuje jadac w obu kierunkach. Tak wiec z gorki i pod gorke nie ma znaczenia. Srednia liczona z kilkuset kilometrow po wzglednie plaskim terenie centralnej i polnocnozachodniej Polski i polnocnych Niemiec. Podkreslam, ze to dotyczy glownie paliwa kupowanego na stacjach benzynowych przy autostradach i drogach szybkiego ruchu. na lokalnych stacjach przewaznie nie ma problemu z jakoscia paliwa, ale tam tankuja lokalni i albo nie wroca na ta stacje, albo zobia awanture. Na autostradzie nikt nie bedzie zawracal. Z reszta wielu moich znajomych jezdzacych do Polski ma podobne doswiadczenia.
Nie wiem czy Niemcy sa glupi czy nie, ale widzialem kiedys na ostatniej stacji przed granica z Niemcami tak scenke. To bylo dawno jeszcze za czasow kiedy laszczylem sie na pare groszy roznicy w cenie paliwa miedzy Polska, a Niemcami. Wiekszosc samochodow miala wlew z prawej strony i stala calkiem dluga kolejak do nalewakow po ich lewej stronie. Po prawej stronie nie bylo nikogo. Tez mialem wlew z prawej strony, ale podjechalem na prawa strone dystrybutora, przeciagnalem waz i zaczalem tankowac. Kolejkowicze z lewej strony patrzyli na mnie oslupiali. Po chwili inne samochody zaczely podjezdzac z prawej strony.
Przecietny zjadacz chleba w kazdym kraju na swiecie nie patrzy na jakosc codziennych produktow tylko na cene. W innym przypadku nikt normalny nie wzialby do ust wiekszosci przetworzonych polskich produktow spozywczych masowo oferowanych w supermarketach, ktore zawieraja tyle uszlachetniaczy, ze prawie swieca w nocy, ale liczy sie tylko cena - a przeciez wystarczy przeczytac sklad i sie nie truc. Wystarczy poswiecic czas i poszukac i mozna spotkac jeszcze produkty o przyzwoitej jakosci i skladzie.  Z paliwem tego komfortu nie ma szczegolnie w dalekiej trasie. Nie wiemy co zawiera, jakie dodatki uszlachetniajace, albo w najgorszym razie tansze zamienniki.
« Ostatnia zmiana: 13 Czerwca 2024, 07:12:08 wysłana przez Gregoriuss »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 13 Czerwca 2024, 08:16:37 »
Ale twierdzisz tak bo Ci się wydaje, czy masz może jakieś dane? Jeśli masz dane wtedy podziel się proszę źródłami.
Jeśli nie masz danych to może uprzedzaj, żeby ludzi w błąd nie wprowadzać.
Sprawdzone empirycznie. Mniejsze spalanie, silnik ciszej pracuje, auto lepiej przyspiesza. Jest to niezależne od samochodu który posiadałem.
...taaa. No patrz "jakie te Niemce durne", bo u mnie w Szczecinie wiecznie kolejki ich aut przy granicy, a "przeca ichniejsze" paliwo takie dobre.

Może  nie durne tylko oszczędne. Wiele osób kupuje coś gorszej jakości, żeby zaoszczędzić. Myślisz, że tam nie ma januszowania?
« Ostatnia zmiana: 13 Czerwca 2024, 08:21:34 wysłana przez pireus »

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 13 Czerwca 2024, 09:10:20 »
prawdzone empirycznie. Mniejsze spalanie, silnik ciszej pracuje, auto lepiej przyspiesza. Jest to niezależne od samochodu który posiadałem.
Dokladnie tak jest. Sprawdzone w pru modelach Hondy i Subaru - jazda na tempomacie z automateyczna skrzynia biegow zarowno diesel i benzyna. Za niecaly miesiac przetestuje Toyote.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl