Autor Wątek: Likwidacja szkody na przykładzie zalania samochodu  (Przeczytany 7098 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KubaCamry

• Gość
Odp: Likwidacja szkody na przykładzie zalania samochodu
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Lipca 2024, 22:55:07 »
Polecam przeczytać dokładnie pierwszy post. :)
To była anomalia pogodowa.

Offline mentosfresh

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Lipca 2024, 23:56:31 »
Prosty czujnik zalania Tuya/zigbee i śpisz w miarę spokojnie. Jak coś to w gaciach zapier….. i powinieneś zdążyć przed zalaniem. :)

Już to widzę, 2 w nocy środek snu, budzi Cię telefon. Czy obudzi jak w okna dachowe niemiłosiernie to druga sprawa. Więc powiedzmy budzi cię ten telefon, że wody jest 10 cm. Zanim się obudzisz, ubierzesz i zejdziesz 4 piętra w dół w garażu mija 20 minut. I już jest za późno bo zalanie zajęło 22 minuty liczone z kamery budynku na przeciwko… za dużo filmów oglądasz. A jak zejdę do garażu skoro po wjeździe leje się niewyobrażalna ilość wody? Jak pod prąd tej wody wyjadę samochodem skoro bateria trakcyjna jest już zalana? Po to mam AC, żeby nie robić takich karkołomnych wydziwian.

Offline mentosfresh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Lipca 2024, 23:58:06 »
Taki zrzut wody ...do garażu to nawet zbiorniki retencyjne nie zaliczają.
To jest błąd w sztuce budowlanej. Na poziomie architektonicznym/geodezyjnym to powinno byc rozwiązane przed  budową.
W polderach zalewowych  gmina nie powinna dac zezwolenia na budowe garaży podziemnych.

A jak w 21 letnim budynku który zalało po raz pierwszy coś osiągniesz? Z kim rozmawiasz, kogo ciągniesz to odpowiedzialność? To nie jest teren zalewowy samiutkie centrum miasta powiatowego.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Lipca 2024, 09:39:31 »
Ciekawe jak taki czujnik (zalania) zadanie połączyć (ZigBee) z garażu podziemnego z mieszkaniem na no 3cim piętrze? Jeszcze tego nie rozgryzłem

Offline mentosfresh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Lipca 2024, 10:11:49 »
Takie aspekty to pomijam umiem takie tematy ogarnąć to by się dało zrobic

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Lipca 2024, 13:52:54 »
Z kim rozmawiasz, kogo ciągniesz to odpowiedzialność?
Ktoś jest administratorem budynku.
Budynek jest wielorodzinny ze statusem własnosci wiec pewnie ma wspólnotę mieszkaniową. Mieszkania są ubezpieczone w owu czesto ubezpieczenie obejmuje piwnicę, garaż.
Rozumiem że tu nie ma winnego. Ale ty parkowałeś w bezpiecznym i wyznaczonym do tego miejscu.
Przykład u mnie na osiedlu w wyniku burzy przewróciło się suche drzewo na teren parkingu 3 samochody klapnięte. Poleciało z ubezpieczenia AC a docelowo regres na ubezpieczeniu ZGM.
Jeśli Ciebie zalewa sąsiad z góry to wstepnie remont robisz ze swojego ubezpieczenia gdzie ubezpieczyciej robi regres na sprawcy bądź jego ubezpieczeniu jeśli je ma.
W twoim przypadku jest błąd w sztuce budowlanej.
Bo metr wody w garażu w 20 minut tak by można nazwać.

Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Lipca 2024, 13:53:58 »
Siła wyższa?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Lipca 2024, 13:56:54 »
Siła wyższa?
Siła wyższa to powódź
Musi być ogłoszona przez odpowiedni organ co skapliwie wykorzystują ubezpieczalnie.
Utopienie jednego budynku to fuszera budowlana.
A raczej zabetonowanie czegos wyżej, parking budowa osiedla co powoduje brak wsiąkliwości wody na danym obszarze
Dam ci kolejny przykład.
Przed ogrodkami ROD była 2 hektarowa łąka ktora kupił deweloper. 2 bloki + parking na 130 aut.
Podpiął sie do istniejacej kanalizacji burzowej. 1,5 hektara zabetonowane. Przy piewszym konktetnym deszczu studzienki burzowe poniżej tworzyły 1,3 metrowe gejzery.
Mała afera i deweloper musiał wykonać 300 m instalacji fi 1200
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2024, 14:03:26 wysłana przez shark_ »

pireus

• Gość

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Lipca 2024, 18:51:59 »
Link pierusa doskonale pokazuje, że można rościć o odszkodowanie na kilku płaszczyznach.
Aż mnie dziwi, że w sytuacji gdzie utopionych zostało kilkanascie samochodów nikt nie poszedł tą drogą.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Lipca 2024, 19:42:46 »
Aż mnie dziwi, że w sytuacji gdzie utopionych zostało kilkanascie samochodów nikt nie poszedł tą drogą.
A mnie nie dziwi, bo ustalenie podmiotu odpowiedzialnego za zalanie jest bardzo trudne i leży po stronie poszkodowanego. Co może się okazać bardzo kosztowne lub niemożliwe do zrobienia, a ewentualna sprawa sądowa trwać latami.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Lipca 2024, 21:27:17 »
Obyś nie miał takiego pecha i żeby nie trafiło na Ciebie. Wtedy sam się przekonasz, jak to jest z ustalaniem winnych. :)

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Lipca 2024, 22:05:35 »
Pełnomocnictwo i obiecane 30% od wygranej to pyrrusowe zwycięstwo.

Offline mentosfresh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 15 Lipca 2024, 06:45:50 »
Spokojnie. 3 rok sąd powszechny próbuje ustalić czy można dać służebność sąsiadowi który wykonał na mojej działce instalacje niezgodnie z projektem który sam jak się okazało był niezgodny z przepisami więc podziękuję sądzić się o to czy do garażu który jest 4 metry pod ziemią mogła wlać się woda czy nie.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #29 dnia: 15 Lipca 2024, 08:08:46 »
3 rok sąd powszechny próbuje ustalić czy można dać służebność sąsiadowi który wykonał na mojej działce instalacje niezgodnie z projektem
Jako że mam sporo spraw w sądzie a teraz mi się skończyła  jedna z nich (wygraną) to również mogę ostrzec przed przewlekłością gdzie u mnie były kluczowe były dwa fakty w tym data nabycia nieruchomości i miejsce zamieszkania. Po dostarczeniu aktu notarialnego z potwierdzeniem miejsca zamieszkania
sąd prawił jeszcze 9lat nad tym kto ma rację.
« Ostatnia zmiana: 15 Lipca 2024, 08:16:36 wysłana przez ledziu »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl