Autor Wątek: Źle spasowany czy dzwon  (Przeczytany 9970 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Źle spasowany czy dzwon
« Odpowiedź #45 dnia: 24 Lipca 2024, 12:17:37 »
Czego to dowodzi? Zresztą blacharka to nie cały samochód.
Owszem, to następnie porównaj sobie wyciszenie, spasowanie wnętrza, wykończenie bagażnika, uszczelki, reflektory matrix, skórzane, wentylowane, elektryczne fotele z pamięcią, które się odsuwają w czasie wsiadania, oświetlenie wnętrza, dobre multimedia, systemy bezpieczeństwa i dziesiątki innych rzeczy, to może zobaczysz różnicę. Przecież w Toyocie nawet światła się nie włączą w czasie deszczu, poziom płynu spryskiwaczy jest zagadką, podświetlane przyciski to nowość, kamera 360 z dobrą rozdzielczością, to nie ten adres, fabryczny videorejestrator nie istnieje itd.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #46 dnia: 24 Lipca 2024, 13:01:00 »
i dziesiątki innych rzeczy
które się psują

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #47 dnia: 24 Lipca 2024, 13:14:07 »
które się psują
Bardziej bym powiedział: a które kosztują.
Ale już kiedyś o tym dyskutowaliśmy, nie widzę potrzeby tego powielać :) Słyszę po znajomych co się u nich w Audi, BMW, Porsche dzieje. Nowe auta, w ramach leasingu. Tylko ja taki świr że nie na kredyt fura :| no ale nie widzę uzasadnienia żeby płacić za auto na dojazdy do pracy 300 tys zł.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 24 Lipca 2024, 13:18:08 »
które się psują
Mi się jeszcze nic nie popsuło. Wiesz to z doświadczenia, czy tylko słyszałeś? Generalnie w żadnym samochodzie które posiadałem nic mi się nigdy nie popsuło.Nawet w 125p i Polonezie.
Bardziej bym powiedział: a które kosztują.
5 lat gwarancji, a i tak pewnie sprzedam go wcześniej, bo już mi się znudził.
nie widzę uzasadnienia żeby płacić za auto na dojazdy do pracy 300 tys zł.
Każdy ma swojego bzika.
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2024, 13:22:36 wysłana przez pireus »

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 24 Lipca 2024, 14:09:50 »
Mi się jeszcze nic nie popsuło. Wiesz to z doświadczenia, czy tylko słyszałeś?
o tak, o P307 wiele słyszałem, ale i tak kupiłem,  bo taki ładny i duży, a potem psuło się wszystko o czym słyszałem.
125p nie miałem. W 126 regularnie wyrabiała się flansza półosi i pojazd tracił napęd. W Polonezie - nowym! - rozszczelnił się zbiornik wyrównawczy płynu chłodzącego, a nowych w handlu nie było, rozpadał się przycisk klaksonu - strzelał w twarz jak airbag, uzbierało by się więcej, ale mi go ukradli. W Swift - nie za wiele, ale zgnił szybko, w tym przewody hamulcowe. Tylko Lancer daje radę, ale się już starzeje.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #50 dnia: 24 Lipca 2024, 14:50:12 »
Czego to dowodzi? Zresztą blacharka to nie cały samochód.
Owszem, to następnie porównaj sobie wyciszenie, spasowanie wnętrza, wykończenie bagażnika, uszczelki, reflektory matrix, skórzane, wentylowane, elektryczne fotele z pamięcią, które się odsuwają w czasie wsiadania, oświetlenie wnętrza, dobre multimedia, systemy bezpieczeństwa i dziesiątki innych rzeczy, to może zobaczysz różnicę.
wszystko to oczywiście w tej samej cenie.
To jak gadanie że kupiłeś mieszkanie w bloku i popatrz nie ma tam basenu i sauny - jak mogłeś nie zwrócić na to uwagi, oczywistym jest że każdy tego na codzień potrzebuje. Rzeczy z całkiem innej parafii (zresztą niektóre z wymienionych tutaj nie budzą zastrzeżeń). Choć z drugiej strony do osiągnięcia za podobną do średniej toyoty cene w byle chińczyku jak ktoś koniecznie chce mieć (BTW zdradźcie mi pls po co mi się ma odsuwać siedzenie do wsiadania ??, albo np.mechanicznie odwracać radio na drugą stronę bo też takie coś widziałem?).

Moja klapa jest prosta zarówno w crossie jak i małej yarisce. Ale i tak bym na to uwagi nie zwrocił gdyby nie ten wątek.
Nie bronię toyoty i traktuje ją jak producenta takich samych wozideł jak fiat czy VW ale chyba czytaja te fora ;-).
W MY 24 pojawiły się ledy w lampach oświetlenia wnętrza które świecą jaśniej, lampka z tyłu której wielu pragnęło, poprawili wygłuszenie, dali grubsze szyby (choć dalej pozostawia wiele do życzenia -nawet placka maty antyrezonansowej w drzwiach nadal nie ma, boczki drzwi i bagażnik maty wygłuszającej nadal nie widzą),blachy są cienkie a wykładzina podłogi to badziew. Ale nadal twierdzę że mały yaris tej generacji to AGD najlepsze z jakim miałem do czynienia do jazdy po mieście, w korkach i na ciasnych parkingach. Dla crosski bym znalazł konkurencję ale żona nawet nie chciała porządnie po salonach pojeździć "skoro się sprawdza".
Pokazałem jej zdjęcia i mówię "patrz mogłaś mieć tak spasowana klapę". A ona mnie pyta czy to w czymś przeszkadza i czy coś się od tego psuje :-).
Powtórzę się też bo ktoś wspominał tu o Volvo - jeździłem kilkanaście miesięcy XC60 poprzedniej generacji. Najgorsze auto z jakim miałem do czynienia w mojej postkomunistycznej karierze kierowcy. Ale klapa była na guzik a fotele i boczki drzwi w pięknej pseudoskórze. Pech chciał że ktoś to roztargał i się okazało że to plastikowa folia.

Aż się dziwię że nikt nie wspomniał jeszcze o konserwacji :-).

« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2024, 15:47:44 wysłana przez marx50 »

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 24 Lipca 2024, 14:51:45 »
edit

Offline topoll

• Toyot Spamer
Źle spasowany czy dzwon
« Odpowiedź #52 dnia: 24 Lipca 2024, 15:46:56 »
Odsuwanie fotela ułatwia wsiadanie/wysiadanie, czego nie docenia się w wieku lat 30 ale zaczyna doceniać po pięćdziesiątce lub przy większej tuszy.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 24 Lipca 2024, 15:56:01 »
Odsuwanie fotela ułatwia wsiadanie/wysiadanie, czego nie docenia się w wieku lat 30 ale zaczyna doceniać po pięćdziesiątce lub przy większej tuszy.
Aha, to pozostaje mi się cieszyć że nie wiedziałem po co to jest. Choć 50-tki dobiegam ( to już za kilka dni ;-) ale sądzę że przez najbliższe parę ładnych lat nie będzie to potrzebne. Potem w razie czego się zobaczy

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #54 dnia: 24 Lipca 2024, 15:59:26 »
Aha, to pozostaje mi się cieszyć że nie wiedziałem po co to jest. Choć 50-tki dobiegam ( to już za kilka dni ;-) ale sądzę że przez najbliższe parę ładnych lat nie będzie to potrzebne. Potem w razie czego się zobaczy
Tym lepiej dla Ciebie. Ja od lat mam problem zdrowotny i jak dla mnie SUVy to wybawienie. Od lat nimi jeżdżę i jest bajka. Nie to że płaskim nie dam rady ale jest to dla mnie wysoce niewygodne by nie rzec bolesne doświadczenie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 24 Lipca 2024, 16:54:11 »
Rozumiem, dlatego nikogo nie przekonuję że najlepszy rozmiar buta to 43 bo sam taki noszę.
Wolę jeździć autem niskim i po raz kolejny się o tym przekonałem i to bez żadnych uprzedzeń co do pochodzenia auta, jego wlaściciela, służbowe czy prywatne itp. W garażu stoją oba zwykły yaris i cross i od ponad miesiąca od odbioru crossa nie udało mi się polubić mimo dużego podobieństwa tych aut.  Tzn. doceniam hybrydę, łatwość obsługi, zwrotność itp rzeczy które są w małym yarisie fajne ale nie lubię go tak bardzo jak małego. 
Często jest jednak tak (a polityka pakietowa producentów temu sprzyja) że kupujemy rzeczy niepotrzebne. Przykłady z yarisa to navi która przy android auto jest wgl niepotrzebna, jakieś automatyczne światła drogowe,relingi których nigdy pewnie nie użyję, mnogość opcji konfiguracji wyświetlacza, tryby jazdy  etc. A zamiast tego w crossie nie mogłem dokupić blindspot monitora bez kupowania wersji wyżej i do tego z pakietem (z kolejną fura niepotrzebnych rzeczy). Ja sobie chwalę w małym HUD-a a żone to wkurza a znów było razem z blindspotem itd.
No ale temat nie o tym. Reasumując też wydaje mi się że to się musi dać wyregulować skoro jedne auta sa OK a inne nie.
To nie jest kwestia różnie wykonanych elementów nadwozia bo zapewne wychodzi to z prasy identyczne i identycznie przez roboty jest spawane tylko ludzkiego błedu przy montażu.

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #56 dnia: 24 Lipca 2024, 17:17:19 »
Panowie, odjechaliście od tematu. Jeszcze raz powtórzę, da się tę klapę wyregulować, bez najmniejszych problemów.
Jeżeli ktoś odżałuje 4 czy 5 euro, to można sobie znależć instrukcję tej regulacji na www.toyota-tech.eu.
Wystarczy założyć konto i wykupić subskrybcję na 1 godzinkę. Wszystko jest po polsku.
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline dgalka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 01 Września 2024, 09:32:30 »
Panowie, odjechaliście od tematu. Jeszcze raz powtórzę, da się tę klapę wyregulować, bez najmniejszych problemów.
Jeżeli ktoś odżałuje 4 czy 5 euro, to można sobie znależć instrukcję tej regulacji na www.toyota-tech.eu.
Wystarczy założyć konto i wykupić subskrybcję na 1 godzinkę. Wszystko jest po polsku.
Byłem na tej stronie, zarejestrowałem się ale jak chce pójść o krok dalej nie chce mnie puścić. Aby opłacić itp.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #58 dnia: 01 Września 2024, 12:55:23 »
Jeśli zawodzi droga formalna - czyli ASO udaje że nie ma problemu i nas zbywa - to w dzisiejszych czasach najskuteczniejszym sposobem walki o swoje jest rozpętanie goownoburzy w mediach społecznościowych. To jest jedyne czego się dzisiaj boją te wstrętne korporacje - uszczerbek na wizerunku w internecie.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #59 dnia: 01 Września 2024, 13:03:46 »
najskuteczniejszym sposobem walki o swoje jest rozpętanie goownoburzy w mediach społecznościowych
ale raczej nie w tutejszym forum. Jak nie ograniczenie do 600 znakow, to blad bazy danych. (brak polskich znakow zamierzony)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl