Autor Wątek: Konserwacja podwozia i powłoka ceramiczna  (Przeczytany 15666 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Konserwacja podwozia i powłoka ceramiczna
« Odpowiedź #60 dnia: 29 Września 2024, 21:26:47 »
@Colin tylko jest jedno małe "ale", nie wskazałeś nam wciąż marki która byłaby lepsza i nie miała tych wszystkich akcji/problemów i innych niebezpieczeństw ;-)
Bo wiesz @Bartek79 wspominał czego możemy się spodziewać po dwóch markach gdzie pracował a Ty masz straszny opór żeby podzielić się z nami jakimś doświadczeniem innym niż przypadłości Lex/Toy. Nie wierze w to że jako człowiek motoryzacyjny nic nie wiesz i nic nie słyszałeś  :|

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #61 dnia: 29 Września 2024, 21:27:40 »
Nawet jak trzeba było komuś podpowiedzieć Prius vs Dacia to pojawiłeś się oznajmiając nam iż wnętrze Priusa jest ponoć zrobione z odpadów ale już konkretnie doradzić to jakoś klawiatura Ci nie przepuściła porównania Dacii i Priusa+ bo pewnie Prius jednak byłby "delikatnie" lepszy :grin:

Do tego te "straszne akcje" a sam wiesz doskonale że te akcje były, są i będą (Twój 600hL też miał akcje  :cheesy:). Co ciekawe akcje dotyczyły też starych lexusów ż których większość są ikonami bezawaryjności  :-)

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #62 dnia: 30 Września 2024, 09:55:14 »
Tylko po co pokazywać? Twoje auto przecież nie jezdzi w zimie. Corolla soli na oczy nie widziała i nie zobaczy. Więc konserwacji mieć nie musisz. Każdy inny, korzystający normalnie na codzień z samochodu w zimie, już tak lśniącego podwozia mieć nie będzie.
Moja jeździ przez cały rok intensywnie. Jestem ciekaw jak tam wygląda pod spodem po 2,5 roku i 75k przejechanych kilometrów. Gdzieś na początku listopada wypadnie mi taki przebieg to może dasz zerknąć :D
Corolla 2.0 TS Hybrid Comfort Style + Tech

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #63 dnia: 09 Października 2024, 10:42:03 »
Niestety sporo jest naciągania

To tutaj masz dla równowagi CT200h rok 2011 230kkm pochodzenie PL

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #64 dnia: 09 Października 2024, 11:12:58 »
 Spox, dlatego trzymam się swojej zasady, stary Jap i salonik Polska = cena z dużym + i wszędobylska rdza która oznacza $$$  :-)
 Ogólnie temat rzeka i każdy przypadek inny.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 09 Października 2024, 12:08:05 »
Każdy ma swoje zasady. :)
Jednak zdecydowana większość klientów od importowanego złomu, najczęściej po szkodzie całkowitej, woli auta krajowe od pierwszego właściciela.
Dowodem na to są:
- czas w jakim sprzedają się auta z polskiego salonu,
- wysokie ceny.
Nikt nie wrzuca „dobrych” przykładów. Wszyscy skupiają się na „zgniłkach”, które stanowią może 20% procent ogółu.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 09 Października 2024, 12:12:16 »
Nie zmienia to faktu, że warto cokolwiek zrobić żeby nie mieć takiego stanu jak na powyższych zdjęciach, bo fabryka nie zrobiła kompletnie nic w zakresie konserwacji. Zwłaszcza jak nie trzyma się auta w garażu, a już na 100% jak ma się parking z płyt ażurowych lub na trawie.

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #67 dnia: 09 Października 2024, 12:41:48 »
stary Jap
A podobno najwięcej starych ludzi jest właśnie w Japonii :D A może to nie rdza, tylko naturalna warstwa ochronna, wydłużająca żywotność?
Corolla 2.0 TS Hybrid Comfort Style + Tech

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #68 dnia: 09 Października 2024, 13:13:37 »
A może to nie rdza, tylko naturalna warstwa ochronna, wydłużająca żywotność?
Tak może być :-)  a potem jest wentylacja zwiększająca komfort  podróżowania :-)

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #69 dnia: 16 Maja 2025, 15:16:22 »
Co wybrać?

Obecnie rozważam albo Krown T40 albo Rust Check/Rust Stop.
Nie wiem które lepsze/gorsze - z opisów oba brzmia podobnie.

Toyota póki co zdrowa na dole, tym bardziej chciałbym ją zabezoieczyć na dłużej.

Krown - ok 4h + 1350 zł (podłoga + zawieszenie + profile zamknięte)

Rust Check - auto musi stac kilka dni, czyszcza rdze - 3k + VAT (podłoga + zawieszenie + profile zamknięte + nadkola)

Macie jakieś rady, opinie, coś słyszeliscie o tych środkach?
Pozdro!

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #70 dnia: 16 Maja 2025, 18:40:57 »
Toyota póki co zdrowa na dole, tym bardziej chciałbym ją zabezoieczyć na dłużej.

Podejście przyzwoite i godne pochwały. Niestety coraz rzadsze. Ostatnio na innym forum jakiś buc napisał otwartym tekstem, że nie ma zamiaru dbać o swoje samochody bo niech się potem martwi ten co musi je od niego kupować.

Odnośnie metody konserwacji, jeśli auto zdrowe, to wystarczy KROWN. Jeśli już trochę nadgryzione, to dobrze jest je porządnie oczyścić i zrobić tradycyjną konserwację. Później można przejść na KROWNa.
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2025, 18:43:28 wysłana przez Obywatel1978 »

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #71 dnia: 16 Maja 2025, 18:50:12 »
W mojej Corolli ale poprzedni model - też robiłem sobie konserwację o taką https://czp.pl/toyota/konserwacja/ - trwało to gdzieś dwa tygodnie no i trochę kosztowało.   Autko po tym fakcie jeszcze nie zardzewiało i zostało sprzedane w rodzinie.

Podobno najlepsze i najdroższe konserwacje robi Stacja Konserwacja z Bochni - no ale to zasłyszane opinie :)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #72 dnia: 16 Maja 2025, 19:32:02 »
Co wybrać?

Nie wiem które lepsze/gorsze - z opisów oba brzmia podobnie.

Krown - ok 4h + 1350 zł (podłoga + zawieszenie + profile zamknięte)

Rust Check - auto musi stac kilka dni, czyszcza rdze - 3k + VAT (podłoga + zawieszenie + profile zamknięte + nadkola)

Macie jakieś rady, opinie, coś słyszeliscie o tych środkach?

Na 100% nie wybrałbym Krown-a bo miałem przez nich robione auto i widziałem kilka aut. Powtarzanie zabiegu + konsystencja lepiącej maziajki jest średnia.

Co do tego drugiego specyfiku to nie wiem bo opis jest enigmatyczny. Też jest wspomniane o powtarzaniu zabiegu ale czy tak jak przy suchych woskach gdzie wchodzi konserwator z lampą UV i sprawdza ubytki tam gdzie nie ma osłon tego nie wiemy. Zresztą tak naprawdę to nic nie wiemy o tej opcji.

Offline klikol

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 SD
« Odpowiedź #73 dnia: 16 Maja 2025, 20:28:45 »
Dlaczego rozważasz tylko te corocznie odnawialne, a zrezygnowałeś z klasycznych - wieloletnich zabezpieczeń. Sam miałem ten dylemat, w końcu kilka dni temu odebrałem auto z konserwacji - tej "klasycznej", którą finalnie uznałem za lepszą. Interesuje mnie Twój punkt widzenia. Co u Ciebie przeważyło na rzecz tych odnawialnych?

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #74 dnia: 16 Maja 2025, 20:50:42 »
klikol, wprawdzie nie do mnie było pytanie, ale mogę powiedzieć że dla wielu osób zaletą KROWNa w porównaniu do klasycznej konserwacji jest brak rozbierania samochodu i szybkość operacji - odbierasz auto tego samego dnia.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl