Autor Wątek: Konserwacja podwozia i powłoka ceramiczna  (Przeczytany 15710 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Konserwacja podwozia i powłoka ceramiczna
« Odpowiedź #90 dnia: 17 Maja 2025, 12:12:29 »
Ja wybrałem coroczną konserwację Krownem. Przez 15 lat wydam tyle samo.
Tylko czy jednokrotne zabezpieczenie będzie równie skuteczne po 10 czy więcej latach jak corocznie nowe zabezpieczenie?
Natomiast jeżeli trzeba je poprawiać co pewien czas to poza kosztami czym różni się od tego Krowna?
Tak wiem, jest do tego legenda jak to pracowicie i starannie zabezpieczają - tylko czy stoją za tym konkretne fakty? Czy raczej, zabezpieczamy wszystko co się da czyli na pewno jest to najlepsze?
Czy jak każda antykorozja opiera się na wierze w jej skuteczność? Każdy rozstrzyga wedle własnego rozumu.

Pomijam tu kwestię rozbierania nowego samochodu a potem składania przez przypadkowych pracowników - niekoniecznie nawet mechaników samochodowych.
Dla jasności:
Piszę o wszystkich, nie mam na myśli nikogo konkretnego!
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2025, 12:23:22 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
Odp: Konserwacja podwozia i powłoka ceramiczna
« Odpowiedź #91 dnia: 17 Maja 2025, 15:20:15 »
Sprzedawałem już kilka swoich samochodów i uwierzcie mi sprawdzali grubość lakieru, szczeliny między maską itd.Ale nikt nawet nie zajrzał pod samochód.
Nie wiem czy ta zabawa w konserwację jest warta zachodu, chyba że się trzyma auto do emerytury.

Nie robie tego żeby dobrze sprzedać, tylko żeby długo i bez zmartwienia jeźdżić.
Czego mam więcej chcieć od auta niz to co mam?
Nowsze, mają to samo tylko są bardziej upierdliwe w pikaniu i wyłączaniu systemów... a w 2019 mam je wszystki na pokładzie, ustawione tak jak chcę i nie pikające.

Spalanie z ostatniego tankowania 3,84l (934 km i niecałe 36l) - jazda miejska + co tydzien trasa 200 km.

Poprzednim Lexusem jeździłem 10 lat, teraz pewnie też będzie podobnie (mam nadzieje na podobna bezproblemowość jak w poprzendim aucie).

Dlatego rozważam konserwacje. Dla siebie i swojego spokokoju.... Tak jak z serwisowaniem, robie to dobrze i na czas, dla mojego swietego spokoju.
Pozdro!

Offline lukas13

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla ts 1.8
« Odpowiedź #92 dnia: 17 Maja 2025, 17:16:53 »
Ja też serwisuję i jeżdżę bez problemów i jeszcze nigdy nie miałem problemów z rudą.
Może mam szczęście :-) Ale nie traktuje swojego samochodu jak rodziny.
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2025, 17:21:56 wysłana przez lukas13 »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #93 dnia: 20 Maja 2025, 20:53:46 »
Natomiast jeżeli trzeba je poprawiać co pewien czas to poza kosztami czym różni się od tego Krowna?
Od strony chemicznej nie powiem Ci ale jak robiliśmy w jednym z naszych auto to specyfik miał formę klejąca na tyle że po pewnym czasie wyglądał na podwoziu jak zamsz (kurz) a do tego zanim dotarliśmy na kolejny raz to zaczął odpadać. Oglądałem też auto które już było po kilku zabiegach i podobnie to wyglądało.
Natomiast wosk nawet po wielu latach bez powtarzania trzymał się powierzchni. Busy które rdzewieją na potęgę tam gdzie miały osłony było widać transparentny wosk. robiliśmy poprawki tam gdzie nie było osłon i auto jak nowe.

Offline Maszynista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #94 dnia: 27 Maja 2025, 15:26:39 »
Ja robiłem produktem mike sanders. Wydaje się ok

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #95 dnia: 27 Maja 2025, 20:03:12 »
Tak.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #96 dnia: 28 Maja 2025, 07:28:07 »
Dzieki za opinę.
Moja mimo prawie 6 lat ma zero rdzy pod spodem, więc wydaje mi się, że Krown będzie OK.

A cena i czas są tu bardzo dużą zaletą.
Pozdro!

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #97 dnia: 28 Maja 2025, 17:11:33 »
Gdzieś tu już było na forum pisane że....garażowane corolle bez konserwacji zero rdzy pod spodem , a te gdzie parkowane na trawie lub "mokrych" miejscach nabierają ciemnej czerwieni

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #98 dnia: 28 Maja 2025, 17:33:37 »
Gdzieś tu już było na forum pisane że....garażowane corolle bez konserwacji zero rdzy pod spodem , a te gdzie parkowane na trawie lub "mokrych" miejscach nabierają ciemnej czerwieni
Niestety nie potwierdzę tego. Widziałem auta garażowane i zardzewiałe tak samo jak te spod chmurki a też często trafiają się sztuki które nigdy nie były garażowane i bez rdzy.

Tak naprawdę nie wiem czym to się ma ale nie ma żadnej prawidłowości gdzie można stwierdzić że pomoże to czy tamto.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #99 dnia: 28 Maja 2025, 18:17:32 »
A ja potwierdzam 2 corolle  bez konserwacji będące garażowane w garażu i 0 rdzy pod spodem -  pierwsza (2014)6 lat ( 1.6 - benzyna sedan Turcja )  -sprzedana 2020 druga aktualna  2,0 5 lat -kupiona w 2020 (kombi Anglia). Też bez rdzy . Oba Auta były lub  są aktualnie ,  użytkowane w ekstremalnych warunkach - Taxi ,,,, Pozdrawiam :)
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2025, 18:44:37 wysłana przez Amper »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #100 dnia: 28 Maja 2025, 18:46:13 »
A ja potwierdzam 2 corolle  bez konserwacji będące garażowane w garażu i 0 rdzy pod spodem -  pierwsza (2014)6 lat ( 1.6 - benzyna sedan Turcja )  -sprzedana 2020 druga aktualna  2,0 5 lat -2020 (kombi Anglia). Też bez rdzy . Oba Auta były (jest) użytkowane w ekstremalnych warunkach - Taxi ,,,, Pozdrawiam :)
Potwierdzasz dwoma Corollami ? :-)  Nie no spoko, czyli jak mam teraz kilka sztuk Auris bez rdzy i parkowane tylko na dworze to znaczy że nie ma problemu:-)

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #101 dnia: 28 Maja 2025, 18:53:30 »
Aurisa Nie miałem ...ale jak  miałem (2004-2014) e-12 tez na Taxi (garażowana)  to ruda zrobiła swoje pod podwoziem  do tego stopnia że serwis porobił zdjęcia  i wysłał do centrali. Odpowiedz Toyota Polska  tak ma być :). A swoja drogą odkupili za 10 tyś zł. Przy moim zakupie wyjściowym 50 tys złotych. Takie były wtedy ceny - ach ta inflacja !:)

"Nie no spoko, czyli jak mam teraz kilka sztuk Auris bez rdzy i parkowane tylko na dworze to znaczy że nie ma problemu:-)"

Sam nie wiem od czego to zależy - może wilgotność, może seria  wyprodukowana partia , dostawca blach , oszczędności na ocynku     itp loteria 
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2025, 19:02:23 wysłana przez Amper »

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #102 dnia: 29 Maja 2025, 07:54:49 »

Moja jest parkowana od roku - wczesniej byla u kogos w leasingu, wiec nie wiem jak/gdzie stala.

Ale moj garaz jest marny dla aut, bo trzyma wilgosc (od gory i tylu przykryty ziemia, po bokach inne garaze), wentylacja tylko grawityacyjna (na gorze komin i dziury w drzwiach na dole). Wiec jak wjade mokrym autem wieczorem, to rano nadal jest jeszcze mokro na aucie i na podlodze garazu.
Pozdro!

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #103 dnia: 29 Maja 2025, 08:57:49 »
Ale moj garaz jest marny dla aut, bo trzyma wilgosc (od gory i tylu przykryty ziemia, po bokach inne garaze), wentylacja tylko grawityacyjna (na gorze komin i dziury w drzwiach na dole). Wiec jak wjade mokrym autem wieczorem, to rano nadal jest jeszcze mokro na aucie i na podlodze garazu.
Ja bym się nie przejmował bo jak ma Ci zardzewieć to zardzewieje a jak ma nie rdzewieć to nie będzie rdzewieć  :-)

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #104 dnia: 29 Maja 2025, 16:02:18 »
Czestek, kiedyś też miałem garaż z niezbyt dobrą wentylacją i zainstalowałem wentylatorek komputerowy 120 mm na wlocie komina.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl