Autor Wątek: Czujniki ciśnienia w oponach  (Przeczytany 7471 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Czujniki ciśnienia w oponach
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Listopada 2024, 10:29:20 »
Na marginesie, skoro Toyota już "dojrzała" do pokazywania ciśnienia w kołach, to proponuję spróbować takiego "myku" na gaszenie kontrolki od razu po dopompowaniu.
Normalnie po uzupełnieniu trzeba się przejechać autem by wartość "zaskoczyła" (w innych markach też) U mnie w dwóch innych autach działa taki sposób, mianowicie pojawia się ostrzeżenie o niskim ciśnieniu ( teraz robi się zimno, więc często może tak być bez uszkodzenia opony) podjeżdżam do kompresora, nie wyłączam zapłonu i dopompowuję dane koło i...kontrolka gaśnie od razu.
Nie wiem czy też zadziała w Toyocie, ale spróbować można. Ja przetestowałem na BMW i Hyundaiu, w obu działa.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Listopada 2024, 10:35:05 »
Ja przetestowałem na BMW i Hyundaiu, w obu działa.
Sposób dobry, ale dobrze mieć wtedy kogoś jeszcze w kabinie, bo przy tej skali kradzieży RAVek, jak przy włączonym zapłonie pójdziesz dopompować tylne prawe koło, to samochód może odjechać z nowym właścicielem:))

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Listopada 2024, 10:40:52 »
U mnie tak to działa jak pisze Krisman - ostatnio jak się zimno zrobiło, zaświeciła się kontrolka (już dawniej były takie sytuacje więc bez zdziwka), sprawdziłem w Tire Assistant - było po ok 2,1 bara, podjechałem na pobliską stację, bez wyłączania napędu podpompowałem i kontrolka zgasła.
ps. u nas w Kielcach aż takiego strachu, że "zwiną auto w biegu" - nie ma ;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Listopada 2024, 10:57:17 »
Tucsona też niestety chętnie "pożyczają" :/

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Listopada 2024, 22:04:14 »
Ja jeszcze dodam że kiedyś spuszczałem powietrze z włączonym Tire Assistantem i jako tako na bieżąco wartości spadały, byłem w stanie w miarę precyzyjnie wszędzie upuścić ile potrzebowałem a były to wakacje, ciśnienie wzrosło do prawie 3 barów i szczególnie na ścieżkach leśnych dało się odczuć że komfort resorowania opadł do poziomu taczki.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Listopada 2024, 06:43:57 »
W tym roku na zimę wymieniałem w ASO koła i poprosiłem żeby rotację zrobili to zaczęli kręcić nosem, że to trzeba będzie zaprogramować, bo auto nie ogarnie tego gdzie jaki czujnik jest i że będzie wyświetlać błąd. Pan mi tłumaczył, że mimo że auto nam nie wyświetla ciśnienia to wie które koło to które i będzie wyświetlać błąd. Natomiast nauczony tym co na forum starałem się go przekonać, że tak być tu nie powinno, że w CC tak jest ale nie w tej Rav4 (2023) i że nie jest to mój wymysł a zastosowanie się do tego co jest napisane w manualu. No i że gdyby auto rozpoznawało które to koło, to co stoi na przeszkodzie, by podczas braku odpowiedniego ciśnienia w którymś kole wskazywało w którym. No i ponoć zrobili wymianę z rotacją i Pan po wymianie przyznał, że w 2023 faktycznie nie ma jeszcze tego modułu co w 2024. Trochę jednak mnie zdziwiło, że tak niechętnie do rotacji podeszli.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Listopada 2024, 13:18:38 »
Pracownicy autoryzowanych serwisów to najczęściej początkujący (tani...) w branży lub osoby podchodzące do pracy na zasadzie "byle przetrwać 8h i nara". ASO może sobie pozwolić na zatrudnianie w większości takich pracowników z uwagi na stosunkowo bardzo dokładne instrukcje i procedury diagnozy, oraz nieskończona i pełna dostępność do Known Good Parts na podmianę praktycznie na żądanie. W momencie gdy początkujący zaczną już łączyć kropki i zdobędą jakieś doświadczenie to raczej uciekają i zakładają własne warsztaty.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Listopada 2024, 00:53:23 »
Auto jednak nie wie, które koło jest które. Trzeba go tego nauczyć.
W Tire Assistant jest możliwość aby sobie poukładać koła jak trzeba, tylko wcześniej trzeba po kolei spuszczać i dopompowywać opony aby ustalić, które jest które.
ps.
Przy zmianie opon zima <=> lato albo gość sobie zaznaczy felgi aby ich nie pomieszać albo może po wymianie powinien sczytać w odpowiedniej kolejności identyfikatory czujników TPMS i wpisać do kontrolera przez OBD2 - potrzebne jest do tego odpowiednie urządzenie.
W innych markach jest często prościej - w menu auta uruchamia się procedurę uczenia i po kolei aktywuje się czujniki TPMS w poszczególnych kołach aby auto sobie je ustawiło w kolejności.
Np. w Oplu żony tak jest. Do aktywacji czujników też potrzebne jest urządzenie ale nie musi być dostosowane do Toyoty, czy Opla.
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2024, 00:59:21 wysłana przez Markid »

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Listopada 2024, 10:52:49 »
Zalezy jak stare auto. Jak wskazywano powyzej, w nowszych wystarczy pojezdzic nieco i auto sie nauczy wszystkich opon.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Listopada 2024, 15:41:52 »
No to moja Ravka się chyba nie chce uczyć bo od roku mam poprzestawiane ;)
z tym, że w Tire Assistant ustawiłem sobie poprawnie.
Poprawka - w piątek zmieniałem lato - zima i jeszcze nie sprawdzałem jaki jest stan po. ;) pewnie znów trzeba będzie poprzestawiać.

ps. z tego co wiem w niektórych autach premium są oddzielne anteny przy każdym kole i tam nie ma problemu z umiejscowieniem danego koła.
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2024, 15:46:50 wysłana przez Markid »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Listopada 2024, 16:08:51 »
Z premium potwierdzam. W Tucsonie z 2015 nie trzeba było nic robić.  :grin: Zakladało sie komplet kół i po kilkuset metrach wiedział który czujnik gdzie jest i ładnie to prezentował. W sumie to brak tego w RAV to spore zaskoczenie było, ciuagle sie waham czy nie kupic tego chińskiego modułu. 
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Listopada 2024, 16:09:30 »
w niektorych autach premium sa oddzielne anteny przy każdym kole
a nie wystarczy jedna?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Listopada 2024, 16:10:48 »
a nie wystarczy jedna?
Ja sie tam nie znam bardzo na tych kwestiach ale jakby jedna antena miała rozpoznać który czujnik gdzie jest. Po czasie propagacji sygnału? Wątpię.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Listopada 2024, 16:21:30 »
a nie wystarczy jedna?
Ja sie tam nie znam bardzo na tych kwestiach ale jakby jedna antena miała rozpoznać który czujnik gdzie jest. Po czasie propagacji sygnału? Wątpię.
tez nie mam pewnosci. Ale wiadomo, ze auto wie z jaka predkoscia ktore kolo sie obraca i w ktora strone jest skrecona kierownica. Stad zapewne niepremium jednoantenowe musi dluzej pojezdzic niz premium wieloantenowe (o ile to prawda z tymi wieloantenami), zeby sie nalezycie upewnic co do polozenia kol.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Listopada 2024, 18:15:06 »
Mam porównanie organoleptyczne z "premium" x4 i "auta z biedronki" tucson. Działa identycznie ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl