Autor Wątek: Wada fabryczna manszety przegubu zewnętrznego? Corolla/Swace 1.8h '23  (Przeczytany 1430 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline swaceuser

• Prawie Toyot
  • Samochód:: CorollaSwace'23
Witam serdecznie,

jest to mój pierwszy post, więc  witam wszystkich serdecznie.
W lutym tego roku zostałem właścicielem nowego Suzuki Swace 1.8 hybrid (Corolla TS) z roku '23. Po przejechaniu zaledwie 12k km, przy wymianie kół na zimowe odkryłem uszkodzenie manszety lewego przegubu zewnętrznego. Uszkodzenie jest minimalnym pęknięciem od frontu (od strony zderzaka). W okolicy manszety, zero odprysków, obtarć na metalowych częściach, wszystko nietknięte... W serwisie oczywiście zgłosili na gwarancję, z informacją, że na 99% Suzuki odrzuci to jako uszkodzenie mechaniczne. I tutaj moje pytanie, czy ktoś ze szczęśliwych użytkowników/użytkowniczek Corolli po FL spotkał się z takim problemem? W Octavii, po 12 latach użytkowania, nie wiedziałem co to przegub, czy manszeta, a tu taka "niespodzianka" w liderze niezawodności (chociaż to Suzuki ;)).
Z ciekawostek, wymiana manszety zewnętrznej w ASO, wiąże się z demontażem półosi i wymianą dwóch manszet (nie mam mowy o lejku), koszt robocizny w Suzuki to 800zł. Ktoś może zapyta o koszt tych dwóch harmonijkowych gumek z zaciskami i smarem. Pewnie kilka stówek? Nic bardziej mylnego, w Suzuki to koszt 1200zł :D (w ASO Toyoty powiedzieli mi kwotę lekko ponad 600zł...).

Podsumowując, chciałbym uzyskać informację, czy ktoś spotkał się już z takim problemem. Fizycznie uszkodzenie tej manszety wydaje się bardzo skomplikowaną operacją i trzeba mieć niebywałego pecha by ją uszkodzić. Może i tak jest w moim przypadku, ale mimo wszystko skłaniam się ku wadzie fabrycznej...

Pozdrawiam serdecznie wszystkich użytkowników tego forum.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
Odp: Wada fabryczna manszety przegubu zewnętrznego? Corolla/Swace 1.8h '23
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Listopada 2024, 21:17:15 »
Gwarancja relax nie obejmuje osłon półosi napędowych.
A tu zapis ze strony toyoty
Gwarancja podstawowa
Gwarancja obejmuje każdą usterkę wynikającą z wadliwej produkcji lub montażu pojazdu, pod warunkiem jego normalnej eksploatacji, a ujawnioną w ciągu 3 lat lub do osiągnięcia przebiegu 100 000 km (co pierwsze nastąpi) bez limitu przebiegu podczas pierwszego roku eksploatacji.

Samochodami osobowymi zrobiłem około 700 tys km i osłonę przegubu zdarzyło mi się tylko raz wymienić.
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2024, 21:26:19 wysłana przez shark_ »
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Listopada 2024, 06:35:57 »
Zdarza się, ale na 100% odrzucą taki wniosek gwarancyjny.

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Listopada 2024, 07:40:37 »
To ten konkretny przypadek auta z nabiegiem 12 tys? Czy zdjecie poglądowe?
Wyglada to tak jakby to auto asfaltu nie widziało tylko szutrowe drogi.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline swaceuser

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Listopada 2024, 08:43:09 »
Zdarza się, ale na 100% odrzucą taki wniosek gwarancyjny.

Nie no, u mnie to tego uszkodzenia na manszecie praktycznie nie widać. Przy takiej dziurze to bym miał już pewnie cały przegub do roboty. Ciekawiło mnie czy ktoś się już z tym spotkał w nowszych Toyotach. Jazda to głównie miasto i trasa - można powiedzieć pół na pół. Postaram się cyknąć dziś fotę.
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2024, 08:46:41 wysłana przez swaceuser »

Offline swaceuser

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Listopada 2024, 00:52:27 »
Sytuacja wygląda tak

new post photo

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Listopada 2024, 08:20:04 »
Jeżeli od zewnątrz jest ślad po uderzeniu (np. kamienia) to koszt wymiany po Twojej stronie.

Ale jeżeli nie ma, to reklamacja jak najbardziej zasadna.

Manszeta zewnętrzna (prawdopodobnie produkt GKN) jest z bardzo twardego i sprężystego tworzywa i to raczej nie możliwe aby od zwykłego uderzenia tak pękło
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl