Autor Wątek: Avensis 1,6 4A-FE rok 1997 nie pali na 1 cylinder jak sie nagrzeje  (Przeczytany 3221 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcin Avensis 4AFE

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Avensis
Dzień dobry. Na wstępie chcę się przywitać, bo jestem tu nowy. Bardzo proszę o radę bo już nie wiem co robić. Opiszę ze szczegółami mój problem, może ktoś już miał taki przypadek. Posiadam toyotę Avensis 1,6 z silnikiem 4A FE. Toyota ma przebieg około 220000 kilometrów.Od około 100000 przebiegu jeździła na gazie (zwykła instalacja). W ostatnim czasie przy wymianie butli założyłem instalację sekwencyjną. Zrobione 1200 km. Pojawił się problem. Po odpaleniu wszystko jest w porządku. Po zrobieniu około 15 kilometrów i wygaszeniu silnika, po kilku minutach gdy uruchomię samochód przestaje palić na pierwszy cylinder (od pasków klinowych). Gdy ostygnie całkowicie wszystko jest ok i sytuacja powtarza się od nowa. Też w czasie jazdy po podobnym (15 km) przebiegu, gdy stałem w korku też się to wydarzyło ( czuć inną pracę silnika i szarpanie). Wykręcona świeca jest jakby wilgotna bez wyraźnych śladów oleju, czy też płynu (ciężko stwierdzić). Ma po prostu inny kolor niż pozostałe. Instalator gazu sprawdził co  się dało i twierdzi, że z jego strony wszystko ok. Podmieniałem świece, podmieniałem kable, podmieniałem kopułkę aparatu zapłonowego i bez zmian. Dzieje się też to samo na benzynie. Czy może ktoś z Was ma jakiś pomysł, może ktoś miał już taki przypadek? Bardzo proszę o radę. Pozdrawiam.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
Odp: Avensis 1,6 4A-FE rok 1997 nie pali na 1 cylinder jak sie nagrzeje
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Listopada 2024, 14:17:03 »
Luzy zaworowe sprawdź
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline FUTURISTA

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: T27 2ZR-FAE
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Listopada 2024, 20:19:57 »
Przerywa bez względu na rodzaj paliwa?

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Listopada 2024, 20:41:11 »
Tak. Paliwo nie ma znaczenia. Czy benzyna czy gaz tak samo się zachowuje i jak napisałem jest w tym jakiś system. Praktycznie cały czas tak samo wszystko się dzieje po podobnej ilości przejechanych kilometrów. Pozdrawiam

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Listopada 2024, 18:44:04 »
Dzień dobry. Dziękuję za zainteresowanie tematem. Kolega Wojak WRO napisał:
"Luzy zaworowe sprawdź". Z różnych źródeł zasłyszanych dochodzę do wniosku, że faktycznie problemem mogą być zawory. Mam teraz pytanie. Czy przeciętny mechanik prowadzący zawodowo od lat warsztat ( o dość dobrych opiniach) poradzi sobie z takim problemem, zwłaszcza, że jak już słyszałem w tym silniku nie jest to takie proste. Wiem, że potrzebne są specjalne płytki regulacyjne. Lub ewentualnie czy może być potrzeba wymiany samych zaworów?  I teraz czy możecie mi odpowiedzieć, czy takie płytki lub zawory idzie gdzieś zamówić, lub ewentualnie jak skomplikowana jest to robota i jak kosztowna, czy się będzie opłacała przy trochę już wiekowym pojeździe , którego cena rynkowa jest niewielka. Jestem umówiony z mechanikiem na poniedziałek na razie na diagnozowanie problemu, który opisałem powyżej. Może będę mógł coś zasugerować dzięki Waszej pomocy. Z góry dziękuję za wszystkie porady.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Listopada 2024, 18:56:00 »
Twój mechanik spokojnie sobie poradzi o ile to co piszesz to nie jest tylko reklama :-)

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Listopada 2024, 21:07:24 »
Nie wiem co masz na myśli mówiąc o reklamie. Ja tą Toyotę mam już sporo czasu i z dawnych czasów pamiętam że o płytkach zaworowych mówiło się że są dostępne tylko w ASO.Nigdy u mnie zawory nie były regulowane. A te informacje o ASO pochodzą z przed lat pewnie nawet i z tego forum.  Pamiętam nawet, że dość aktywny był niejaki Perzan. Stąd moje pytanie dotyczące dostępności ewentualnych części, czy po latach coś się zmieniło. Pozdrawiam

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Listopada 2024, 08:44:06 »
Jak masz płytki, to masz szczęście bo będzie taniej.
Wymianę płytek można robić od razu przy sprawdzeniu luzów.
Przy płytkach nie trzeba demontować wałków rozrządu tak jak w późniejszych silnikach xZZ-FE, gdzie są szklanki.
Płytki to tania sprawa i dobry warsztat powinien je mieć na stanie. Poza tym można płytki (jak i szklanki) przekładać i ta co na jednym zaworze jest za gruba, na drugim może być OK.

No i oczywiście będzie potrzebna dobra uszczelka pokrywy zaworów.

Znajdź tylko warsztat gdzie to Ci prawidłowo zrobią.

A jak tego nie zrobisz, to w kocu wypali zawór i wtedy głowica do roboty.
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2024, 08:46:56 wysłana przez Wojak WRO »
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Listopada 2024, 21:33:18 »
Płytki to tania sprawa i dobry warsztat powinien je mieć na stanie

To znajdź warsztat, nawet dobry, który ma płytki na stanie, w dodatku w potrzebnym rozmiarze. Ja znam jeden, który może mieć, ale nie koniecznie każdy rozmiar.
Płytki można jeszcze dostać w różnych hurtowniach, ale trzeba na nie uważać, bo czasami nie trzymają wymiarów, zamiast mieć 28mm średnicy potrafi mieć 27,8.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Listopada 2024, 16:45:49 »
Dzień dobry. Auto trafiło dzisiaj do mechanika. Tak jak mechanik opowiadał. Rozgrzali auto na postoju. Po jakimś czasie gdy już intensywnie pracował wiatrak pojawiła się usterka o której pisałem na wstępie ( przestał palić na pierwszy cylinder od rozrządu). Zostało sprawdzone ciśnienie-ok. Zostały sprawdzone zawory-ok. Podmieniony palec rozdzielacza-bez zmian. Jutro zamiarują zajrzeć w kolektor dolotowy, czy coś się nie porobiło czasem podczas zakładania sekwencyjnej instalacji LPG. Zamierzają też pokombinować z wtryskami (podmienić miejscami). Mechanik wspomniał, że widać przez otwór od świecy jakiś nagar na tłoku, gdzie na innych brak. To na razie tyle. Tak naprawdę to trochę brak pomysłów. Czy może ktoś coś podpowie, zasugeruje? Pozdrawiam.

Offline FUTURISTA

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: T27 2ZR-FAE
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Listopada 2024, 16:43:40 »
Ale wtryski to chyba byłby problem na benzynie?
Miałem ten silnik w wersji lean burn w Carinie. Użytkowany tylko na benzynie.
I fakt, przez kilkanaście lat eksploatacji musiałem wymienić kilka wtrysków, bo przestawały działać. Objawiało się to przerywaniem na jednym cylindrze podczas jazdy, najpierw sporadycznie, a potem coraz częściej. Ostatecznie taki wtrysk na mierniku pokazywał przerwę, jakby przepalona cewka wtrysku.
Ale w tym przypadku na gazie byłoby chyba ok?

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Listopada 2024, 22:08:09 »
A luzy sprawdzili?

Mam jeszcze jedną sugestię.
Jednoczesna praca pierwszego cylindra na benzynie LPG.

Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Listopada 2024, 22:51:45 »
Witam. Mechanik twierdzi, że luzy Ok. Odkręcili dzisiaj kolektor dolotowy i wygląda ok. Czekają na uszczlkę by skręcić kolektor ( bo nie dotarła dzisiaj) i chcą podmieniać wtryski miejscami. To już jest takie szukanie po omacku, no mechanik nie ma więcej pomysłów po tych zabiegach jak tylko zdejmowanie głowicy, ale to już koszt jak twierdzi min 3 tys. Więc raczej się nie będę decydował biorąc pod uwagę wartość samochodu. Kolego Wojak WRO jakim sposobem praktycznie można sprawdzić czy nie pracuje jednocześnie na benzynie i LPG? Pozdrawiam.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Listopada 2024, 23:18:35 »
Nie wiem czy sterownik na to pozwoli, ale jeżeli tak, to sprawdzić by należało w programie do Twojej instalacji.
Możesz też zapytać na lpg-forum.pl lub bezpośrednio u producenta

Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Listopada 2024, 07:45:04 »
Nie wiem co masz na myśli mówiąc o reklamie.
Miałem na myśli to czy jesteś pewny swojego opisu mechanika czyli wiesz to z własnego doświadczenia.
A próbowaliście całkowicie odciąć LPG?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl