Autor Wątek: Łańcuchy R19 235/55  (Przeczytany 6314 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Edytka89

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav 4
Łańcuchy R19 235/55
« dnia: 26 Grudnia 2024, 19:23:21 »
Witajcie prześledziłam kilka wątków  chciałabym dowiedzieć  się czy udało  się znaleźć jakieś lanuchy  na czarna godzinę znaleźć.  Wiem wszystko  o homologacji ale jedziemy w w ferie na narty jak spadnie  śnieg i niestety  z napędem  na przód  nie chce się martwić czy gdzieś wjadę czy nie. Czytałam l mniejszych ogniwach. Znalazlam coś takiego myślicie  ze mogą pasować? Widziałam  jakieś rozwiązanie za 2500 za 1 komplet ale to nie na moją kieszeń
https://auto-solutions.pl/884-lancuchy-sniegowe-veriga-stopgo-car-9mm-140.html

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: Łańcuchy R19 235/55
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Grudnia 2024, 12:11:25 »
Mam te łańcuchy i pasują jak ulał ALE!!! - ja mam koła 225/55/19, a u Ciebie są 235/55/19 - to tak na oko 1cm szersza opona ale też 0,55 cm wyższa. Razem daje to 1+2x0,55cm = 2,1cm i o tyle powinien być szerszy łańcuch. Obawiam się więc że na Twoje koła nie da się naciągnąć. Można oczywiście zrobić próbę, bo pewnie jakiś tam margines jest ale nie bez powodu te rozmiary podają. W "czarnej godzinie" zwykle też warunki do zakladania nie są zbyt komfortowe i o jakimś mega precyzyjnym ich ułożeniu żeby ładnie się równo napięły można zapomnieć. No a wiekszych niestety nie widzę w tym modelu.

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Grudnia 2024, 14:29:38 »
Też w ferie się wybieramy na narty i z tego co na booking pisali o hotelu to sugerowane są łańcuchy żeby podjechać, bo droga będzie raczej ośnieżona i jest 17% pochylenia. Ja w sumie jeszcze nie miałem okazji Rav4 jeździć w takich warunkach. Czy lepiej pomyśleć o łańcuchach czy się nie przejmować przy AWD?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Grudnia 2024, 15:25:23 »
A ten hotel w Austrii? Jesłi tak to muszę przyznać, że oni jak piszą, że łańcuchy są potrzebne to znaczy, że są. W takich miejscach byłem kilka razy i autami FWD był duży problem lub po prostu nie dało się podjechać. Ravką jeszcze nie mialem okazji ale AWD dużo zmienia więc jak jakaś ekstrema się nie zdarzy to pewnie da radę bez. No i w końcu temat ostatni. W Austrii łańcuchy trzeba mieć... jeśli piszemy o Austrii
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Grudnia 2024, 16:41:15 »
Nie, chodzi o Słowację. Tzn to było w odpowiedzi na pytanie na bookingu czy łańcuchy mieć czy nie i napisali że wskazane. Hotel jest na stoku więc obstawiam, że jednak tam powinni to mieć na tyle utrzymane, że dojechać się dać powinno. Kupiłbym też jakieś łańcuchy by mieć w razie gdyby, bo za rok pewnie pojedziemy w Alpy. Lepiej mieć niż nie mieć ale wolałbym już mieć przez kogoś szlak przetarty co pod te R19 235/55, bo skoro w instrukcji piszą by nie zakładać, to może z czegoś to wynika. Wcześniej jeździłem jedynie autami z FWD i nigdy większych problemów nie było natomiast w zimie też się jakoś w wysokie góry nie wypuszczałem. Nigdy nie miałem okazji z łańcuchów korzystać i tu raczej wierzę, że mimo tego iż pewnie śnieg będzie na tym zboczu to Rav4 sobie poradzi z tym. Pewnie wiele osób tam przyjeżdża bez zadawania sobie pytań czy wyjadą czy nie i to słabszymi samochodami. Pewnie by w komentarzach to opisali jakby był przypał :) Kilka komentarzy znalazłem, że stromy podjazd no ale to pisali ludzie nawet korzystający w lecie z hotelu.
« Ostatnia zmiana: 27 Grudnia 2024, 16:44:01 wysłana przez kenny »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Grudnia 2024, 21:38:24 »
Generalnie jeśli to jest hotel, duzy pensjonat czy cos w tym stylu to powinni w miarę dbać o dojazd. Może być biały ale posypany jakimś żwirkiem czy coś w tym stylu. Wtedy nie ma bata żeby AWD nie wyjechać. A co ludzie piszą w komentarzach.... paaaanie. Troche z innego klimatu to w Taorminie na Sycylii jest parking z dośc ciasnymi ślimakami. Wypisywali że tylko fiatem 500 da sie tam wyjechać. Troche się z kumplem wystrszyłem, bo mieliśmy Tipo kombi i Skode Karoq. Zmieśclilismy się :D A w Austrii pod jedna kwaterą gdzie dawałem radę wyjechac Tucsonem FWD bez łańcuchów widziałem naszego rodaka który pieczołowicie zakładał łańcuchy do Landcrusera... Także wiesz....

A łańcuchów na 235/55/19 kiedyś szukałem z ciekawości i faktycznie jest mało, a takich z małym oczkiem 9 mm i nie za worek pieniędzy to w ogóle nie znalazłem. Powodem, że nie wolno jest pewnie mała odległość opony od elementów zawieszenia. Alternatywnie w AWD jeśli byłaby konieczność można próbowac założyć na tył. Też pomogą, a tam jest troche luźniej. Ale tego to nie próbowałem więc żadnej gwarancji nie daję.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Grudnia 2024, 21:44:07 »
Dzięki Marku. No zakładam, że raczej nie powinno problemów być z podjechaniem, w końcu zobaczę jaką różnicę robi AWD.

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Grudnia 2024, 22:20:47 »
Dzięki Marku. No zakładam, że raczej nie powinno problemów być z podjechaniem, w końcu zobaczę jaką różnicę robi AWD.
...dużą, tego możesz być pewien, ale na cuda nie licz i łańcuchy lepiej mieć.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Grudnia 2024, 00:19:54 »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Grudnia 2024, 01:13:15 »
Ja myślę żeby je kupić. Małe oczko 9mm więc mniejsza szansa na kolizję z elementami zawieszenia. I chyba takie własnie mam tylko, że rozmiar 140 na 225/55/19. Te co Edytka wrzuciła to tez Veriga tylko w jakiejs wersji z łatwiejszym napinaniem ale cena też x2.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Pao6

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Grudnia 2024, 09:55:43 »
Hej, też jakiś czas temu szukałem łańcuchów, koniec końców wstrzymałem się z zakupem, ogólnie przeglądałem te

https://www.oponeo.pl/lancuch-sniegowy/pewag-servo-suv-rsv-80a

I

https://www.e-bagazniki.pl/lancuchy-sniegowe-na-kola/lancuchy-sniegowe-pewag-servostar-suv-rsc-910-v,19142.html

Tylko ceny zwalają z nóg... I pytanie czy by pasowały, bo niby rozmiary są ale nie znam nikogo kto próbował je zakładać.

Te które znalazłeś wydają się fajna opcją na pewno warto mieć i nie użyć, niż nie mieć i w razie co się denerwować.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Grudnia 2024, 11:54:54 »
Te łańcuchy pewag servostar SUV RSC 910 V wyglądają rzetelnie tylko do napędu AWD trzeba by chyba na 4 koła zamontować no to koszt prawie 9k .  Czy one tak zahaczone o ten bieżnik na pewno się na kołach utrzymają. No ale pewnie nikt tu z forum ich nie używał to się nie dowiemy :)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Grudnia 2024, 17:01:20 »
Swoją drogą w instrukcji jest napisane "Łańcuchy przeciwpoślizgowe zakłada się tylko na przednie koła. Nie należy zakładać łańcuchów przeciwpoślizgowych na tylne koła." Może tak jest dlatego, że dla tylnego silnika on steruje tym którym kołem zakręcić w zależności od tego jak koło jest styczne z podłożem itd i może jest tak, że z łańcuchami ten system by się pogubił na tylnej osi? Dla zwykłego napędu 4x4 to ok a tutaj może powinno się to tylko na przód zakładać czyli na oś która będzie stale napędzana.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Grudnia 2024, 19:48:31 »
Myślę, że w warunkach bardzo złej przyczepności czyli wtedy gdy używamy łańcuchów i zapewne gdy włączymy tryb trail napęd i tak będzie przykładany do wszystkich kół i pewnie bardziej do tych, ktore nie będą się ślizgać czyli z łańcuchami. IMHO będą pomagać ale tak teraz myślę, że są dwa inne powody żeby zakladać na przód. Na przodzie dysponujemy znacznie większą mocą więc przy silnym podjeździe same tylne koła nie dadzą radę nas popchnąć a przednie będą się ślizgać. A drugie to kwestia hamowania na zjeździe. Może więc jednak to zakładanie na tyl nie jest najlepszym z moich pomysłów. Na miękkiej z zasapami ale płaskiej drodze mogłoby zadziałać natomiast na stromym podjeździe już mniej.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Grudnia 2024, 19:56:04 »
BTW jeszcze jak nie miałem ravki i patrzyłem na to auto porównując do innych modeli to zawsze wydawało mi się, że jest ogromna przestrzeń między kołem a nadkolem i w rzadko którym samochodzie jest tyle miejsca, że aż kusi do kradzieży przez nadkole :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl