Autor Wątek: Czy silnik 1.8 będzie wystarczający na moje potrzeby? Corolla E21 TS  (Przeczytany 5519 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Czy silnik 1.8 będzie wystarczający na moje potrzeby? Corolla E21 TS
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Stycznia 2025, 08:32:07 »
Nie szukaj chłopie problemu . Napisałem o 2.0 i odniosłem się do 1.8 ale i do 1.2. Wyżej były dyskusje czy jest sens wchodzić w wyższą moc.
Nie wiem o co Ci chodzi. Porównujemy konkretne silniki a Ty piszesz o 1,2t który jest skrajnie inny od omawianych. Więc skąd możesz wiedzieć o tym który wybrać jak jednym z nich nie jechałeś ?
I taki szczegół Twój przykład nie uzasadniał "sensu wchodzenia w wyższą moc" tylko w inną charakterystykę silnika oraz jego niuta.

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Stycznia 2025, 00:37:40 »
a niektorzy mają problem bo patrzą na to auto jako supersamochód
Dokładnie mam takie same spostrzeżenia. Posiadam różne auta, bardzo szybkie i bardzo wolne, miałem hybrydy 1,8h Auris/Ct/Prius i próbowałem corollki 2,0h i czy to auto warte jest grzechu sam nie wiem bo 1,8 realizuje swoje cele bardzo dobrze 2,0h troszeczkę rozszerza tą realizację ale jak miałbym dopłacić to już musiałbym się ostro zastanowić.

Dla mnie to była dopłata 20k (+kombi +2.0). 160-170 klocków za Corolkę. Absolutnie nieakceptowalne, w tej cenie kupiłbym sobie BMW 2 GrandCoupe które jest megaladne i kosztuje dokładnie 163k  doposażone przed rabatami.
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2025, 00:41:09 wysłana przez Niki »

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Stycznia 2025, 07:42:42 »
Tak mi się przypomniało, że ten filmik (może nie widziałeś?) odpowiada na Twój dylemat:

https://www.youtube.com/watch?v=JIDIev6n5iY

Petryn o Corolli 1.8
Pozdro!

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Stycznia 2025, 08:47:21 »
Absolutnie nieakceptowalne, w tej cenie kupiłbym sobie BMW 2 GrandCoupe które jest megaladne i kosztuje dokładnie 163k�  doposażone przed rabatami.
Jako że ostatnio miałem okazję posiedzieć w ASO BMW przy okazji pomocy koledze w reanimacji jego sztuki z 22r.to uważam że zakup aut tej marki powinien być rozpatrywany w innych kategoriach niż tylko finansów.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Stycznia 2025, 15:17:58 »
przez powiedzmy godzinną jazdę nie doświadczę tego co przykładowo po 3 godzinach jazdy autostradą
to wez na weekend

to wez na weekend
Ja żałuje ze nie zrobiłem jakiś test drive dłuższy i teraz mam krowę duza i paląca (nie toyote).

Nie wiem czy dają na Weekend z tego co wiem salony nie dają bo auta wracały na lawecie po wypadkach ….

Ja polecam 1.8L na takie jazdy czy autostrada czy krajowka to wystarczy poco większy silnik więcej będzie palił . Krajowka w Polsce jeżdżą niektórzy 70km/h i co ci z tego chcesz jechać 90km/h to masz takiego jełopa i się ględzisz za nim a na autostradzie nie ma płynie jazdy bo w PL są 2 pasy wszędzie wiec.. na 140km/h autostrada tez pojedziemy nawet 180km/h pojedziesz z silnikiem 1.8L Pravda jest taka Ze stare 1.6 110km silniki I 1.8 jezdzily Avensis bez problemów  205km/h I 210 km/h I 1.4 VVt-I 200 jam stare Corolla E12 2002.
Jak dla mnie skoda ze nie ma dachu do otwierania corolla było by lepiej ale jest ok. Oczywiście ze wersja full Extra najdroższa .
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2025, 15:26:23 wysłana przez Ma-corolla »

Offline krison

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Stycznia 2025, 11:25:38 »
Jeśli chodzi o silniki 1.8 vs. 2.0 w Corolli to spalaniem mocno się nie różnią. Ja zanim kupiłem Corollę przejechałem się jedna i drugą wersją w ruchu podmiejskim i wybrałem 2.0 i nie z powodu dynamiki ( 1.8 robił wrażenie tak samo dynamicznego w tej jeździe ) a ze względu na kulturę pracy napędu miałem wrażenie jazdy samochodem o klasę wyższym.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #36 dnia: 21 Stycznia 2025, 08:06:53 »
...a samochody na weekend dają. Sam przed ostatnią zmianą jeździłem trzema różnych marek, wziętymi na weekend, hondą zaś przez dwa weekendy.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
« Odpowiedź #37 dnia: 21 Stycznia 2025, 21:21:49 »
...a samochody na weekend dają. Sam przed ostatnią zmianą jeździłem trzema różnych marek, wziętymi na weekend, hondą zaś przez dwa weekendy.

A to nie jest tak że dają, ale jak nie kupisz to trzeba zapłacić pieniążki? W skodzie pamiętam tak było.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #38 dnia: 21 Stycznia 2025, 22:24:51 »

A to nie jest tak że dają, ale jak nie kupisz to trzeba zapłacić pieniążki? W skodzie pamiętam tak było.
Jakby kazali mi zapłacić za testowanie auta przed zakupem to już byłby hit…
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #39 dnia: 25 Stycznia 2025, 23:33:33 »

Nigdy nic nie płaciłem i nawet takiej sugestii nigdy nie słyszałem. Może dealer dealerowi nie równy, ale oczywiście nie każdy się godził na takie rozwiązanie. Nieraz się godził, ale musiałem czekać np. 2 tyg. (Mazda i Hiundai) zaś czasem sami proponowali (Honda czy Nissan). Ja szukam nowego auta raczej długo, nigdy się nie spieszę, ale czasem jest to wow, pasuje mi, lub super oferta i biorę. Tak kupiłem np. Nissana i Toyotę, oferta była z tych "nie do odrzucenia" ;)
Edit: Oczywiście oddajesz auto ze zbliżonym stanem paliwa jaki był na starcie. :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl