Autor Wątek: Auris II FL HSD - Retrofit LED czy Fabryczne reflektory FullLED  (Przeczytany 7961 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Witam!

Ostatnio dużo jeżdżę w nocy, kusi mnie poprawienie fabryki jeśli chodzi o oświetlenie przednie i się zastanawiam którą drogę obrać. Widziałem kilka filmików z efektu montażu retrofitów do Aurisa II FL i wygląda to nieźle, pytanie czy ktoś sam może montował i sprawdzał czy poprawnie świecą i nie oślepiają innych kierowców? Ktoś może wie czy retrofity świecą gorzej od fabrycznych FullLED? Czy może warto jednak dopłacić (dużo dopłacić) aby założyć fabryczne reflektory FullLED? Wtedy chyba zyskam automatyczne poziomowanie, tylko jak ono działa, raz co uruchomienie auta, co przestawienie na P, czy co otwarcie drzwi?

Będę wdzięczny za wszystkie opinie!
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2025, 12:32:25 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline mok

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2 TS
Odp: Auris II FL HSD - Retrofit LED czy Fabryczne reflektory FullLED
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Stycznia 2025, 12:48:56 »
Full LEDy masz przynajmniej legalne;)
Co do retrofita to technicznie rzecz biorąc jest spoko, o ile kupisz jakiejś renomowanej firmy (Philips, osram, ponoć narva też spoko). Radziłbym też szukać jak najmniej niebieskich bo takie rzucają się w oczy jako ewidentnie przeróbki. Bezdyskusyjna wada retrofita jest właśnie teraz. Śnieg zalepia, nie roztapia się i bardzo słabo widać. Rozważ ewentualnie mocne żarówki do przeciwmgielnych i używaj w razie potrzeby, trzymając się przepisów. Na pewno poza terenem zabudowanym, za znakiem kręta droga możesz bezdyskusyjnie

Wysłane z mojego CPH2493 przy użyciu Tapatalka

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Stycznia 2025, 16:41:11 »
Dzięki za radę, już doświetlam sobie przeciwmgielnymi poza miastem ;)
Chciałbym FullLed ale obawiam się czy efekt jest warty ceny, no i jak jest z tym poziomowaniem. Dodatkowo ktoś wie czy w wypadku szkody rozwiązywanej z OC sprawcy lub mojego AC gdyby trzeba było wymienić reflektor to jaki byłby zamontowany w ASO? Strzelam że pewnie ten który był zamontowany oryginalnie, czyli halogen ale z drugiej strony musi być jakoś rozwiązane prawnie, w końcu jeżdżą modyfikowane auta po ulicy i jakoś szkody są rozwiązywane…
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline kamil1234_pl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Stycznia 2025, 10:51:07 »
Wtedy chyba zyskam automatyczne poziomowanie,
Do tego trzeba dodatkowy czujnik na tylna ośkę + pewnie wiązkę do tego

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Stycznia 2025, 10:52:13 »
No tak, ale tak jest w oryginale i jeśli mam montować w ogóle to ma być OEM albo w ogóle się w to nie bawię.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris TS HSD
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Stycznia 2025, 10:35:47 »
Nie wiem gdzie jeździsz, ale w normalnych warunkach używanie przeciwmgłowych poza miastem pogarsza sprawę, i nie mówię tu o przepisach. Przeciwmgłowe doswietlają obszar dosłownie przed maską, przy szybszej jeździe (niż miejska) jest to niewskazane, bo powoduje, że wzrok potrzebuje więcej światła żeby zobaczyć przedmiot w oddali.
Po mieście przy niskich prędkościach, jak najbardziej.

Najlepszym rozwiązaniem zawsze jest OEM, jakbym miał polifta, to bym pokusił się jeszcze o dorzucenie spryskiwaczy reflektorów - sporo dają jak na drodze jest syf, ostatnio gdyby nie spryskiwacze, to bym się musiał zatrzymywać co jakiś czas, bo jak dojechałem to tablica rejestracyjna była dosłownie czarna - takie błoto na eSce leżało.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

'15 Auris TS HSD Prestige + SkyView (MR'13)

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Stycznia 2025, 12:25:21 »
Wydaje mi się że spryskiwacze występują tylko w przedlifcie, z xenonami. W opcji FullLed chyba nic takiego nie było. Przynajmniej nigdy nie widziałem polifta z otworami na spryskiwacze świateł.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris TS HSD
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Stycznia 2025, 12:30:47 »
Na Skandynawię montowali spryskiwacze do lamp LED. W Polsce widziałem kilka sztuk ze spryskami w polifcie, demówka wersji Freestyle też je miała, o ile dobrze pamiętam.
Nie mam jak sprawdzić, bo mam spryskiwacze, ale wydaje mi się że w przedlifcie jak nie ma, to są zaznaczone miejsca od wewnątrz zderzaka, gdzie powinny być na nie otwory - może w polifcie też są.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

'15 Auris TS HSD Prestige + SkyView (MR'13)

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Stycznia 2025, 12:49:52 »
Masz racje, znalazłem filmik na brytyjskim forum...
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Stycznia 2025, 18:17:05 »
ja mam u siebie żarówki LED
po pierwsze Auris ma soczewki, więc czego byś tam nie włożył to nie będzie oślepiać bo soczewka kieruje i odcina snop światła.
Niekoniecznie muszą być jakieś markowe np. Philipsy, bo czy kupisz markowe niby homologowane, a albo jakieś typowo chinole to tak czy siak w świetle prawa jest to nielegalne.
Ja mam żarówki jakieś z aliexpress, specjalnie jakieś mocniejsze, wyglądają identycznie jak Philipsy (1 do 1 tylko bez logotypów) i jest fantastycznie zwłaszcza w nocy.
Jeżdżę na ledach (nie pierwsze auto) od prawie 10 lat i nawet na przeglądach nigdy nikt się nie przyczepił ani nie zapytał, tak samo gdy miałem jakieś kontrole przez policje na drodze, ani słowa...
aczkolwiek!
w razie stłuczki wypadku itp... jak będzie rzeczoznawca uj. to nawet jak nie bedzie Twoja wina, to jak Ci wyłapie ledy to masz smrodu po czoło...

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Stycznia 2025, 21:24:57 »
Nie wydaje mi się żeby ktoś się bawił w sprawdzanie żarówek jeśli nikt nie zgłosi że został oślepiony.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Lutego 2025, 15:01:48 »
żebyś się nigdy nie zdziwił :P

Offline mok

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2 TS
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Lutego 2025, 15:29:58 »
A wystarczy żeby ktoś w celu uniknięcia odpowiedzialności rzucił mimochodem że został oślepiony to przy samej statystyce montażu retrofitów w autach ma szansę się wykpić

Wysłane z mojego CPH2493 przy użyciu Tapatalka

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Lutego 2025, 17:15:42 »
Jeżeli by to tak działało to przy aucie z źle ustawionymi światłami też byś mógł tak powiedzieć. Już widzę jak policjant po 3 wypadku dzisiaj z kolejnymi dwoma czekającymi się w to bawi.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Kwietnia 2025, 05:17:49 »
Po kilku miesiącach zdecydowałem się założyć markowe retrofity, konkretnie PHILIPS ULTINON ACCESS. Jest ogromna przepaść, nawet nie ma porównania, jazda w nocy to teraz bajka. Chyba się trochę pospieszyłem bo Philips właśnie ogłosił pierwsze w pełni legalne retrofity Ultinon Pro6000 Boost, niestety na ten moment jedynie H11, chyba Prius Plus będzie się w takim razie cieszył, ja zmienię jak pojawią się HIR2 i w końcu skończy się temat dywagacji na temat legalności. 
C-HR II 1.8 '24 Comfort

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl