Autor Wątek: ładowanie akumulatora 12V  (Przeczytany 6638 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
ładowanie akumulatora 12V
« dnia: 26 Lutego 2025, 09:37:18 »
Ponieważ po 3 dniach postoju akumulator został rozładowany w stopniu uniemożliwiającym uruchomienie samochodu:

Kiedy następuje łądowanie akumulatora?
W 2 punktach ASO podali mi informacje które się wykluczają:
1. Po uruchomieniu pojazdu przyciskiem, następuje przepływ energii z akumulatora hybrydowego celem doładowania akumulatora 12V.
2. Po uruchomieniu pojazdu przyciskiem, dopóki nie zapali się  zielone "READY" a silnik spalinowy się uruchomi (co nie zawsze się dzieje). Jeśli to jest prawdą to czy w tym przypadku mam rozumieć, że samochód ma odpowiednią moc do uruchomienia silnika spalinowego, ale ładowanie nastąpi dopiero po jego odpaleniu?

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: ładowanie akumulatora 12V
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lutego 2025, 09:43:04 »
Ładowanie akumulatora 12V rozpoczyna się po zaświeceniu kontrolki READY. Nieważne czy silnik spalinowy pracuje czy nie oraz czy auto stoi czy jedzie. Natomiast jeśli chodzi o jakość ładowania to najlepsze jest kiedy auto stoi na P w stanie READY, podczas hamowania oraz w starszej hybrydzie Auris po włączeniu świateł mijania (nie wiem czy w nowszych hybrydach też tak jest).

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lutego 2025, 09:58:07 »
Czyli rozumiem ze następuje przepływ energii z akumulatora hybrydowego? Jeśli tak, to w ASO powiedział, że wystarczy pare  sekund żeby nastąpiło doładowanie i sprawa załątwiona, w drugim, że samochód "trochę musi sobie postać".
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2025, 10:05:00 wysłana przez szefo »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Lutego 2025, 15:14:28 »
To drugie jest prawdą, ok. 30min.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Lutego 2025, 17:44:14 »
Ponieważ po 3 dniach

Jeśli nic nie pobiera prądu to zdecydowanie aku nadaje się do wymiany, z pojemności właściwej zostało niewiele. Ładowanie go niewiele już wniesie do tematu.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Lutego 2025, 21:05:49 »
Ładowanie go niewiele już wniesie do tematu.
Samochód ma rok, czy w związku z tym powinienem jechać do serwisu, żeby sprawdzili i ewentualnie reklamować? Kiedyś mówili, że jak się jeździ na krótkich odcinkach to akumulator jest ciągle niedoładowany...ale 3 dni....

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Lutego 2025, 22:28:53 »
Masz 2 opcje, szarpać się z ASO ale raczej nastaw się na kilka tygodni oraz ze 2 razy wezwanie lawety z numeru na szybie (nie pozwalaj na odpalanie z kabli tylko na lawecie do ASO) albo kupić aku i zamontować. Jeśli się da nie Toyoty, tylko jakąś Yuasę czy Warte.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Lutego 2025, 23:06:02 »
Najpierw należałoby dojść dlaczego akumulator jest niedoladowany albo co go rozładowuje.

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Lutego 2025, 09:01:04 »
Najpierw należałoby dojść dlaczego akumulator jest niedoladowany albo co go rozładowuje.
Nie wiem na ile ma wpływ jazda na stosunkowo małych dystansach (7-10km), podgrzewanie siedzeń, lusterek.
Nie wiem jakie wsadzają tam akumulatory, czy teoretycznie jest sens wstawianie pojemniejszych?

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Lutego 2025, 15:59:59 »
Ponoć jest na to procedura serwisowa, tylko szkopuł w tym, że jak już dojedziesz do ASO to akumulator się podładuje i pokaże u nich SPRAWNY-DOŁADUJ (od 11,6V jest norma chyba). Najlepiej zostawić go przed dealerem na weekend i w poniedziałek podjechać, powinni wymienić aku.

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: corolla 23 1,8
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Lutego 2025, 16:58:21 »
Kiedyś mówili, że jak się jeździ na krótkich odcinkach to akumulator jest ciągle niedoładowany...ale 3 dni....
To nie zwykłe auto z rozrusznikiem i alternatorem, tylko hybryda. Tutaj aku 12V służy tylko do załączenia przekaźników baterii trakcyjnej, do słuchania radia i do świateł. Jeżeli sypie ci się mały akumulator, a) już czas na niego, wadliwy aku, sami przyznali się do mutlu, b) długo słuchasz w nim radio, zostawiasz na światłach itp.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Lutego 2025, 17:02:34 »
Radia słucha się na baterii trakcyjnej w trybie Ready na P. Jeśli na kogoś czeka się w aucie to w Ready na P. Sprzątanie auta w Ready na P. Myjnia w Ready na P. Jak najwięcej Ready na P...

Offline atol

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR GR MY24
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Lutego 2025, 17:50:36 »
Z akumulatora 12V korzystają różne mechanizmy w samochodzie, które go rozładowują. Często otwieram pilotem bagażnik, te siłowniki elektryczne ciągną przecież prąd z akumulatora 12V. To samo przy każdym wysiadaniu z auta, wyłączam przyciskiem samochód i fotel odjeżdża mi do tyłu. To odjeżdżanie fotela po zgaszeniu auta, też jest przecież z akumulatora 12V. Rano jak czasem sprawdzam, to napięcie przeważnie jest pomiędzy 11,6 a 11,8V. Co prawda robię bardzo małe odcinki, przeważnie 1-2 kilometrowe (średnio przejeżdżam 7-10 km dziennie). Najdłużej stał 3 dni nieużywany i odpalił. Nie testowałem, po ilu dniach by się nie uruchomił.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Lutego 2025, 19:18:23 »
Rano jak czasem sprawdzam, to napięcie przeważnie jest pomiędzy 11,6 a 11,8V.

To bardzo mało. Aku jest poważnie niedoładowany. Powinno przynajmniej dobrze przekraczać 12 V. U mnie po nocnym postoju zawsze jest tak mniej więcej 12,4 - 12,5 V, a najmniej raz miałem 12,36 V, a to i tak nie za wiele, bo w pełni naładowany akumulator powinien mieć ok. 12,6 - 12,7 V
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2025, 19:20:07 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Lutego 2025, 19:41:16 »
To samo przy każdym wysiadaniu z auta, wyłączam przyciskiem samochód i fotel odjeżdża mi do tyłu.

Takie cuda w Toyocie? Fabrycznie? Nie dowierzam  :cheesy:

Rano jak czasem sprawdzam, to napięcie przeważnie jest pomiędzy 11,6 a 11,8V.

To bardzo mało. Aku jest poważnie niedoładowany. Powinno przynajmniej dobrze przekraczać 12 V. U mnie po nocnym postoju zawsze jest tak mniej więcej 12,4 - 12,5 V, a najmniej raz miałem 12,36 V, a to i tak nie za wiele, bo w pełni naładowany akumulator powinien mieć ok. 12,6 - 12,7 V

U mnie takie napięcie było na wydaniu auta, aż się boje sprawdzać

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl