Autor Wątek: Parowanie szyby przedniej w Camry  (Przeczytany 40589 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

owca

• Gość
Odp: Parowanie szyby przedniej w Camry
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Listopada 2009, 23:57:57 »
Nic, szukam takiego od kilku lat... nie masz namiarów na kupującego ?

pzdr

Mam. Kazachstan. W cale bym sie nie zdziwił jakby miała już przyspawany dyszel :(

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Listopada 2009, 23:59:58 »
 :cry:
3VZ.pl

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 19 Listopada 2009, 09:00:34 »
Ups. Chyba wsadziłem kij w mrowisko.  <diabel>
T
P.S. nie przejmujcie sie mna ja tak mam, że jak coś ma być w aucie ( bo przewidziane) to staram sie to zakładać ( czasem aż do przesady bo wiszące kable od klimy i cc spowodowały , że dopiąłem do tego resztę ( z pomocą experta oczywiście)
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 19 Listopada 2009, 09:35:01 »
Ups. Chyba wsadziłem kij w mrowisko.  <diabel>
T
P.S. nie przejmujcie sie mna ja tak mam, że jak coś ma być w aucie ( bo przewidziane) to staram sie to zakładać ( czasem aż do przesady bo wiszące kable od klimy i cc spowodowały , że dopiąłem do tego resztę ( z pomocą experta oczywiście)
Myślę, że nie.
Zawsze zastanawiało mnie, czemu do modeli Mamry 91-96 nie przewidziano filtra kabinowego skoro jest miejsce. Kiedy wyjętą miałem całą nagrzewnicę rozbebeszyłem ją, wyczyściłem z 16-letniego kurzu i śmieci pomierzyłem miejsce na filtr, wyszło, że jak nic można tam coś wsadzić, bo jest tam po prostu miejsce na filtr. W Skierniewicach w żadnym sklepie nie mieli filtra do wersji 97-00 żeby sprawdzić wymiary, więc na razie mam filtr zrobiony własnoręcznie z materiałów, jakie stosuje się do filtrów do okapu nad kuchennego. Wiadomo, jest to prowizorka i będzie wymieniona.
Skoro Tobie mechanik zamontował filtr od modelu Camry 97-00 to sprawa jest jak dla mnie ostatecznie rozwiązana i należy się tylko cieszyć, bo wiadomo, do czego służą filtry. Kilka razy na forum był poruszony temat tego filtra i wszyscy byli raczej niezadowoleni, że nigdzie nie przewidywali ich do naszych furmanek. Osobiście twierdzę, że jest to duży plus.
Pozdrawiam

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Listopada 2009, 15:02:35 »
[quote author=dziadek_tadeusz link=topic=5841.msg292911#msg292911
Dziadek, ja się nie przyczepiłem, mylisz się. Gdybyś pokusił się o obejrzenie np na allegro jak wygląda nagrzewnica do tego modelu to zauważyłbyś, że są bardzo podobne do naszych. Ja nagrzewnicę od III gen. rozebrałem na części i uwierz mi, że przez czas użytkowania uzbierało się tam masę zupełnie zbędnych gadżetów zatykając do ponad połowy parownik Klimy. Tych śmieci nie ma szans wyssać dokładnie, robiłem to kompresorem i zajęło to dobrych kilka minut mając parownik wymontowany. Nagrzewnica od ciepłego również była mocno zakurzona a to ma niewątpliwy wpływ na jej wydajność. Żeby było ciekawiej to okazuje się, że można do naszych nagrzewnic zamontować filtr kabinowy, jest tam na niego miejsce, to zresztą potwierdził tjedral i ma zamontowany. Nie mam pojęcia, czemu producent nie przewidział właśnie u nas filtra.  Mając filtr unikniesz problemów, więc nie mów na forum, że filtr przeciwpyłowy jest beeeee.
Jeśli marcinm zdecyduje się zamontować u siebie filtr, to jak myślę będziesz zaciekawiony tematem?
PS
Jeśli piszesz coś w oderwaniu od kontekstu to cytuj, do kogo piszesz i sprawa będzie jasna.
Pozdrawiam

Zacytowałem, żeby nie było, że oderwane od kontekstu albo coś ;)
Masz racje w tym co napisałeś w 100%. Ja nigdzie nie napisałem, że filtr pp jest beeeee. Olałem go z powodu braku montażu go fabrycznie w naszych Camrach.
A czy Marcin sobie go zamontuje to jego sprawa, małpować go nie będę.

Pozdr

« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2009, 15:49:10 wysłana przez dziadek_tadeusz »

lukilesniewski

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Listopada 2009, 22:22:22 »
Mam pytanie, raczej związane z tym wątkiem. Otóż: czy słabe ogrzewanie w moim aucie (camry 3.0 z '92) jest związane z tym że mam jakąś starą instalacje gazową - tam jest parownik podłączony równolegle do nagrzewnicy, a może dlatego że jak otworzyłem tą zaślepke w miejscu gdzie "powinien" być filtr PP to w porównaniu z tym co miał OWCA na zdjęciach u mnie to naprawde był Koszmar.
Czy moge mieć zapchaną nagrzewnice jakimś syfem???

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Listopada 2009, 22:23:56 »
Jasne, jak najbardziej.

Reduktor wpięty w obwód nagrzewnicy też może trochę dawać popalić, ale bardziej obstawiałbym właśnie zapchanie parownika klimy i nagrzewnicy.

pzdr
3VZ.pl

lukilesniewski

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 20 Listopada 2009, 22:40:11 »
a może ktoś wie jak można sie dostać do bebechów nagrzewnicy???

ps. dzięki Marcinm <sternik>, widze kontrolujesz forum :-).

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #38 dnia: 20 Listopada 2009, 22:42:11 »
Bardzo prosto, albo zdejmiesz deskę i będziesz to robił "od góry", albo jej nie zdejmiesz, i będziesz kombinował "od dołu", przy czym polecam pierwszą opcję - mniej można popsuć, a więcej wyczyścić.

pzdr
3VZ.pl

Offline redbull

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 27 Grudnia 2009, 18:02:15 »
Odświeżę wątek aby nie zaczynać nowego, pytanie pewnie dla większości bardzo proste a mianowicie do zbiorniczka wchodzi jedna rurka i jeżeli w układzie brakuje płynu to jest on zasysany? Pytam bo zawsze wydawało mi sie że powinny być dwie rurki. Pozdrawiam.

sorry ten post miał być dołączony do tematu układ chłodzenia :|
była camry le 2.2 usa
był avalon I xls 1mz canada

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #40 dnia: 28 Grudnia 2009, 03:18:46 »
Zbiorniczek jest jedynie "wyrównawczy", a właściwie "przelewowy".

Owszem, płyn jest zasysany, ale tylko, kiedy silnik stygnie, więc jeśli nie masz pełno po nagrzaniu, to i tak zacznie prędzej czy później gotować i wyrzucać płyn do zbiorniczka, aż ugotuje uszczelkę pod głowicą.

pzdr
3VZ.pl

Rekultywator

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 01 Kwietnia 2011, 15:14:01 »
Dzięki zdjęciom w tym wątku odnalazłem filtr kabinowy w mojej Camry '97 IVgen 2.2 Europa.

Zakupiłem w IC firmy Herth+Buss od tego modelu, otwieram pudełeczko iiiii....  tam są dwa filtry.

Jeden identyczny z tym jaki wyjąłem (chyba jeszcze oryginalny z fabryki, bo nawet w ASO mi wpierali że tam nie ma fitra i poprzedni właściciel mówił to samo, a szyby parowały tak że nawet klima ledwo dawała radę...)

A drugi zupełnie inny. W związku z tym pytanie gdzie jest ten drugi ukryty ? :)
Zdjęcia tego filtra widać w aukcji: http://allegro.pl/japonski-filtr-kabinowy-toyota-camry-1996-2001-i1501632089.html

Przy pedale gazu był ten widoczny na zdjęciu niżej, a ten wyżej to od innych modeli czy też gdzieś siedzi ukryty ?

I pytanie drugie, chciałbym odgrzybić klimatyzację czy ktoś wie gdzie jest odpływ skroplin parownika?
trochę śmierdzi z nawiewów (nie dziwię się po tym co zobaczyłem jak wyjąłem filtr kabinowy) i chciałbym to jakoś zdezynfekować, odkazić.
Czy parownik jest właśnie tuż za filtrem i przez tą lukę po filtrze zaaplikować jakąś piankę do odgrzybiania?

pozdrawiam

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #42 dnia: 01 Kwietnia 2011, 15:59:13 »
W związku z tym pytanie gdzie jest ten drugi ukryty ? :)

Nad pierwszym.

czy ktoś wie gdzie jest odpływ skroplin parownika?

Przy lewej łydce pasażera.

Może mam nietypowe metody działania, ale jak mi śmierdzi z klimy, to nie cuduję z piankami i innymi magicznymi środkami, tylko zrzucam deskę, czyszczę wszystko, składam na nowych o-ringach, napełniam układ nowym czynnikiem, i jest spokój na następne - powiedzmy - 5 lat.

3VZ.pl

Rekultywator

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 01 Kwietnia 2011, 17:21:59 »
Bingo.
Był nad pierwszym :)

A apropo rozbierania całej deski: to nie mam umiejętności, ani wiedzy, ani narzędzi do takiej operacji...
Więc nie tykam tego bo więcej bym napsuł niż naprawił.

A zajmujesz się tym zarobkowo, tzn naprawiasz Camry IV i można Cię odwiedzić na taką regenerację układu went/klim lub inne naprawy ?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #44 dnia: 01 Kwietnia 2011, 17:48:59 »
No i teraz nie wiem, co napisać, czy "mogę wszystko", czy "ja się nie znam"  <diabel>
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl