Autor Wątek: 0w16 czy 0w20?  (Przeczytany 26786 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: 0w16 czy 0w20?
« Odpowiedź #45 dnia: 20 Maja 2025, 21:56:03 »
Nie wiem który masz rocznik ale w nowych CHR 1,8 producent wymaga oleju 0W16�  awaryjnie i tylko na�  jedno wlanie OW20.
Więc jesli masz młode auto to jeździsz na złym oleju. Twój wybór ale sądzę, że wiekszość użytkowników toyot jeździ na olejach rekomendowanych
Nie potrzebnie wprowadzasz dramaturgię  :-) tym bardziej że ktoś już wklejał odpowiedź tce w jakim celu zalecane użycie oleju 0w16. Krótko mówiąc oszczędności paliwowe a co za tym idzie realizacja norm. Co ciekawe 1,8h w ostatnim wypuście jakim był Auris2 którego posiadałem nie miał nawet słowa wspomnianego o takim oleju.
Mógłby ktoś wkleić tą odpowiedź tce w sprawie oleju?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #46 dnia: 20 Maja 2025, 22:11:57 »
Witam wszystkich  :-)
W czasie oczekiwania na auto studiowałem temat oleju. Mnóstwo informacji, ale nie wiadomo które są wiarygodne.
W końcu podjąłem temat z Toyota Central Europe i za którymś razem otrzymałem odpowiedź techniczną a nie tylko "poprawną politycznie".
Fragment odpowiedzi z TCE: 
"... można stosować oleje silnikowe o klasie lepkości wskazanej w instrukcji obsługi pojazdu (0W16, OW20, 5W30), bez szkody dla układu napędowego auta.
Użycie oleju o lepkości innej niż 0W-16 może skutkować zwiększonym zużyciem paliwa.
Stąd instrukcja zaleca, w celu osiągnięcia możliwie najniższego zużycia paliwa, zastosowanie przy kolejnej wymianie oleju o klasie lepkości 0W-16"
.

Używam ENEOS X-PROME 0W20 ze sklepu oficjalnego dystrybutora.
Pierwszą wymianę zrobiłem po 1000, drugą po 3000. Resztę planuję co pół roku lub 8000km.
Praktycznie każdy spełnia jakiś punkt "eksploatacji w trudnych warunkach", która zaleca dodatkowe wymiany międzyprzeglądowe.
Pozdrawiam

Offline miszkoo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: XA5
« Odpowiedź #47 dnia: 21 Maja 2025, 11:43:12 »

Poszukuję oleju, przeglądam forum i mam pytanie laika... Wskazany ENEOS, polecany również w innych wątkach tego forum ma specyfikację API SP/RC, natomiast instrukcja auta wskazuje mi specyfikację oleju API SN, SL, SM... Informacja w instrukcji wydaje mi się obowiązująca, jak do tego ma się wskazany olej?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #48 dnia: 21 Maja 2025, 11:49:04 »
SP jest późniejszą od SM. Czyli w teorii zawiera w sobie SM.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 21 Maja 2025, 21:44:48 »
Witam wszystkich  :-)
W czasie oczekiwania na auto studiowałem temat oleju. Mnóstwo informacji, ale nie wiadomo które są wiarygodne.
W końcu podjąłem temat z Toyota Central Europe i za którymś razem otrzymałem odpowiedź techniczną a nie tylko "poprawną politycznie".
Fragment odpowiedzi z TCE: 
"... można stosować oleje silnikowe o klasie lepkości wskazanej w instrukcji obsługi pojazdu (0W16, OW20, 5W30), bez szkody dla układu napędowego auta.
Użycie oleju o lepkości innej niż 0W-16 może skutkować zwiększonym zużyciem paliwa.
Stąd instrukcja zaleca, w celu osiągnięcia możliwie najniższego zużycia paliwa, zastosowanie przy kolejnej wymianie oleju o klasie lepkości 0W-16"
.

Pierwszą wymianę zrobiłem po 1000, drugą po 3000. Resztę planuję co pół roku lub 8000km.
Praktycznie każdy spełnia jakiś punkt "eksploatacji w trudnych warunkach", która zaleca dodatkowe wymiany międzyprzeglądowe.
Pozdrawiam

Dzięki ledziu za pomoc. Czyli jak komuś bardzo zależy na niskim spalaniu to leje 0W16 a jak komuś zależy na trwałości silnika to leje 0W20?

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #50 dnia: 21 Maja 2025, 21:52:25 »
 :cool:
Dzięki ledziu za pomoc. Czyli jak komuś bardzo zależy na niskim spalaniu to leje 0W16 a jak komuś zależy na trwałości silnika to leje 0W20?
A mi ASO leje do C-HR 5W30 i mówią, że jest OK do 1.8, ale do 2,5 w RAV4 mówią, że lepiej 0W16. Bo 2,5 łapie paliwo do oleju i jak jest 0W20 i 5W30 to olej się bardziej rozrzedza i go przybywa. Takie informacje  z ASO po piątkowym serwisie RAV4. OK. Powtarzam się, ale stary już jestem... :cool:

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #51 dnia: 21 Maja 2025, 21:59:22 »
Ja pitole, od początku motoryzacji oleju ubywało w silniku aż przyszła trzecia dekada XXI w. i zaczęło przybywać. Co poszło nie tak?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #52 dnia: 21 Maja 2025, 23:08:28 »
Tak bym tego nie interpretował bo olej trzeba używać taki jak dopuszcza producent uwzględniając nasz styl/sposób jazdy. 
0w20 dla 1,8h jest bezpieczny.
ale do 2,5 w RAV4 mówią, że lepiej 0W16. Bo 2,5 łapie paliwo do oleju i jak jest 0W20 i 5W30 to olej się bardziej rozrzedza i go przybywa. Takie informacje�  z ASO po piątkowym serwisie RAV4. OK. Powtarzam się, ale stary już jestem...
Dziwne tłumaczenie :-) bo przy podlewaniu benzyną oleju wolałbym mieć 0w20-30 (o ile producent zezwala) żeby jednak mieć jakiś zapas "w"   :-)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #53 dnia: 22 Maja 2025, 09:29:12 »
Gdyby coś się działo z tymi silnikami to taka rozkminka miałaby sens. Ale nic się nie dzieje.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #54 dnia: 22 Maja 2025, 09:56:00 »
Zgadzam się. Dlatego trzeba przestrzegać wytycznych producenta.
No właśnie, wytyczne z instr.obsługi dopuszczają różną lepkość oleju w zależności od warunków jazdy. Nie ma ani słowa o względach technicznych nawet przy powtarzanym jak mantra zdaniu o zalaniu oleju XXX jak nie ma dostępu yyy żeby przy następnej wymianie oleju zastosować yyy.

Podsumowując olej trzeba użyć taki jak dopuszcza producent i dostosować do naszej jazdy.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #55 dnia: 22 Maja 2025, 14:59:13 »
Ale nie. Polak mądrzejszy.

Polak nie łyka bezkrytycznie propagandy i chwała mu za to.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #56 dnia: 22 Maja 2025, 20:48:11 »
0w20 dla 1,8h jest bezpieczny.
----
Na pewno nie dla aut wyprodukowanuch od 2024. Odsyłam do isntrukcji.

Ale, ale rok produkcji nie ma znaczenia bo olej to olej i jjest po to aby utrzymać film smarujący w jakimś zakresie temperatur.

0W dobry film olejowy od bardzo niskich temperatur, ale powyżej -20C jest tak samo dobry jak 5W
oleje 10W czy 15W to tylko w wyjątkowych warunkach, na przykład silniki sportowe, wysilone, które nie jadą jak się nie rozgrzeją.

to po W jest ważniejsze
W30 będzie lepiej trzymał film niż W20 i W16
opory w silniki będą większe z W30 niż W20 i W16

Dla hybryd Toyoty nie powinno mieć znaczenia czy to 0W16; 0W20 czy 5W30

Reszta to marketing

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 22 Maja 2025, 21:24:12 »
"dostosować do naszej jazdy" właśnie dokładnie o to chodzi. Robię 95% miasto i krótkie odcinki i kilka razy sprawdzałem poziom oleju i zawsze jest około 1,5 cm powyżej max i mocno czuć zapach benzyny. Dlatego moje pytanie, jak to zminimalizować ? Zmienić olej z 0W20 na 0W16 czy może 5W30? Dodam że nizsze spalanie to dla mnie żaden argument. Robię rocznie około 12 tys km , olej zmieniam dwa razy w roku właśnie ze względu na te niekorzystne warunki użytkowania.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #58 dnia: 23 Maja 2025, 07:48:41 »
Pogarda dla niej - jest na tym forum zaiste intrygująca...
Mam takie samo zdanie. Intgrygujące. Jest podane bardzo konkretnie - lać 0W16. Zamiast cudować z lepkościami, zmieniać częściej, wtedy na bagnecie przyrosty będą mniejsze, a amatorom wąchania oleju w celu poszukiwania paliwa ....... nosa nie podrażni lub podrażni mniej. Co za temat, hit normalnie.
Pozdrawiam,

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #59 dnia: 23 Maja 2025, 07:57:45 »
Twoim zdaniem. Jesli�  nie jesteś wysokim.managerem Toyoty lub firmy prpdukującej dla Toyoty olej - to z całym szacunkiem - ale Twoje zdanie jest warte�  niewiele. Moje też, ale ja cytuję instrukcję obsługi. Pogarda dla niej - jest na tym forum zaiste intrygująca...
Zrozum że jesteś bombardowany odłamkami po eko rewolucji w motoryzacji zresztą która cały czas trwa. Łącząc sobie podstawowe kropki można zadać kilka prostych pytań.
Jednym z nich jest o technikę silnika w stosunku do oleju. Jeżeli silnik jest produkowany wiele lat, jeżeli technicznie nic się w nim nie zmienia, jeżeli występuje praktycznie na wszystkich kontynentach to czemu akurat roku pańskiego xxx w miejscu yyy nagle zaczyna mu szkodzić coś co w innym miejscu mu nie szkodzi ?
Do tego myślisz że tylko Toyota kombinuje z olejami żeby sprostać coraz ostrzejszym normą ?
Teraz napiszesz że jak ktoś np. w Fordzie 2,0 TDCi zmieni olej po 15k.km. jest domorosłym znawcą bo instrukcja dopuszcza 24 miesiące i 50k.km.!?

Takich przykładów można mnożyć i mnożyć. Jak zapytasz o wymianę oleju w automacie to co usłyszysz ? A jak była zadyma bo silniki zz brały olej to pierwsza odpowiedź toyoty jaka był ? A no taka że to norma bo instrukcja mówi iż jest to normalne w trudnych warunkach.

Wiem że jak coś powie "większy" i wzmocni reklamą jest święte ale trzeba trochę czytać pomiędzy wierszami.
Jest podane bardzo konkretnie - lać 0W16.
No widzisz producent dopuszcza różne lepkości oleju w zależności od warunków jazdy.
A to zdanie o zastosowaniu oleju XXX na czas kiedy nie ma oleju yyy do następnej wymiany  było w instrukcjach zmieniane w zależności od rynku gdzie i kiedy trafiało auto.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl