Autor Wątek: 0w16 czy 0w20?  (Przeczytany 26794 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
Odp: 0w16 czy 0w20?
« Odpowiedź #90 dnia: 28 Maja 2025, 18:41:22 »
Cytat: radek2020 w Wczoraj o 22:07:31
Tak sobie myślę czy zmiana oleju z 0W20 na 0W16��  poprawi sytuację z benzyną w oleju...
Średnio widzę związek lepkości oleju z podlewaniem paliwa. Powiedziałbym raczej że jest odwrotnie bo chyba lepiej rozrzedzić 0w20 niż już rzadki 0w16

Prawda, ale.... w ASO powiedzieli, że 0W20 bardziej łapie olej, więcej go przybywa na bagnecie. Może dlatego, że ma odrobinę większą lepkość i odrobinę grubszy film zostawia więc zgodnie z zasadami dyfuzji może łapać więcej niedopalonej benzyny. Jeśli to prawda, to 0W20 będzie się szybciej rozcieńczał niż 0W16 i wychodzi na jedno.  :|
Ale to może tylko takie bajdurzenie ASO. Tak czy inaczej, różnice w lepkości 0W16 i 0W20 są w standardowych warunkach jazdy całkowicie pomijalne więc jak ktoś się naprawdę boi, to nalepiej niech leje 0W30 albo nawet 0W50...a najlepiej 15W60, tylko przy tym ostatnim musi pamiętać, że nie wolno jechać zanim się silnik nie rozgrzeje  :cool:

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #91 dnia: 28 Maja 2025, 19:58:24 »
nalepiej niech leje 0W30 albo nawet 0W50...a najlepiej 15W60, tylko przy tym ostatnim musi pamiętać, że nie wolno jechać zanim się silnik nie rozgrzeje
Zawsze mnie ciekawiło, jak to jest: niby grubszy film olejowy jest LEPSZY (bezpieczniejszy dla silnika) a jednocześnie NIE WOLNO pałować zimnego silnika, tylko należy go wcześniej rozgrzać ;-) Są ludzie, którzy jednocześnie hołdują jednej i drugiej zasadzie.
Jeżeli to drugie jest prawdą, to pierwsze jest nieporozumieniem. Polecam się nad tym mocno zastanowić, bo lepkość/grubość filmu olejowego to tylko niewielki ułamek tematu ochrony silnika.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #92 dnia: 28 Maja 2025, 20:05:31 »
Zawsze mnie ciekawiło, jak to jest: niby grubszy film olejowy jest LEPSZY (bezpieczniejszy dla silnika) a jednocześnie NIE WOLNO pałować zimnego silnika, tylko należy go wcześniej rozgrzać ;-) Są ludzie, którzy jednocześnie hołdują jednej i drugiej zasadzie.
Zawsze Cię to ciekawiło i nie znalazłeś odpowiedzi ?
Nie wierzę :-)

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #93 dnia: 29 Maja 2025, 18:45:18 »
Tak sobie myślę czy zmiana oleju z 0W20 na 0W16�  poprawi sytuację z benzyną w oleju...
Średnio widzę związek lepkości oleju z podlewaniem paliwa. Powiedziałbym raczej że jest odwrotnie bo chyba lepiej rozrzedzić 0w20 niż już rzadki 0w16 :-)
Masz rację i myślę podobnie jak Ty dlatego jeżdżę na 0W20. Tylko zastanawia mnie dlaczego ktoś z ASO powiedział tu jednemu z naszych kolegów że przy OW16 rzadziej pojawia się benzyna w oleju.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #94 dnia: 30 Maja 2025, 08:33:11 »
Tylko zastanawia mnie dlaczego ktoś z ASO powiedział tu jednemu z naszych kolegów że przy OW16 rzadziej pojawia się benzyna w oleju.
Olej o wyższej lepkości rozgrzewa się wolniej, silnik po odpaleniu potrzebuje więcej czasu na osiągnięcie docelowej temperatury roboczej, od czego z kolei zależy skuteczne odparowywanie paliwa z oleju. Przy jeździe na krótkich odcinkach i problemie rozrzedzania paliwem – zmiana oleju z 0W16 na 0W20 i wyżej to strzał w stopę. Wiarygodne i sprawdzone źródła (np. The Car Care Nut) jednoznacznie zalecają w takim przypadku skrócenie interwału zmiany oleju o połowę, co pozostaje w pełnej zgodzie z zaleceniami producentów co do użytkowania samochodu w szczególnie trudnych warunkach.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #95 dnia: 30 Maja 2025, 09:27:20 »
Olej o wyższej lepkości rozgrzewa się wolniej, silnik po odpaleniu potrzebuje więcej czasu na osiągnięcie docelowej temperatury roboczej, od czego z kolei zależy skuteczne odparowywanie paliwa z oleju. Przy jeździe na krótkich odcinkach i problemie rozrzedzania paliwem – zmiana oleju z 0W16 na 0W20 i wyżej to strzał w stopę. Wiarygodne i sprawdzone źródła (np. The Car Care Nut) jednoznacznie zalecają w takim przypadku skrócenie interwału zmiany oleju o połowę, co pozostaje w pełnej zgodzie z zaleceniami producentów co do użytkowania samochodu w szczególnie trudnych warunkach.
Nie zgodzę się z Tobą chociażby dlatego że są też testy potwierdzające minimalną róznice między olejdmi 0w16 i 20. Do tego o jakim dłuższym czasie rozgrzewania oleju mówimy jak dla tych dwóch opcji to nawet nie jest uchwytne w warunkach zwykłego laboratorium.
kolejna sprawa to dolewanie paliwa było omawiane przez szereg "tęgich" głów z internetu i nigdzie nie ma ani słowa że może to być lepkość oleju i to jeszcze mówimy o tak minimalnej różnicy jak w16 i 20.

Tu ktoś coś powiedział że ktoś inny powiedział mamy kolejny wiral internetowy że jest tak czy inaczej.
A nie znamy żadnych szczegółów dotyczących wypowiedzi ani osoby która wyraziła pewne zdanie.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #96 dnia: 30 Maja 2025, 09:33:57 »
i nigdzie nie ma ani słowa że może to być lepkość oleju i to jeszcze mówimy o tak minimalnej różnicy jak w16 i 20.
Zgadzam się w 100% że manipulowanie lepkością oleju nie jest żadnym lekarstwem na rozrzedzanie oleju paliwem. Skutki można minimalizować jedynie częstszą wymianą oleju. I tyle w temacie.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #97 dnia: 30 Maja 2025, 15:02:00 »
Czy to paliwo w oleju dotyczy tylko hybryd czy inne współczesne silniki też mają tę przypadłość?

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #98 dnia: 30 Maja 2025, 15:26:42 »
Można mówić o pewnej "podatności" hybryd na ten problem ze względu na przerywany cykl pracy silnika spalinowego, z innych przyczyn problem dotyka także silników z bezpośrednim wtryskiem paliwa (nas to nie dotyczy ze względu na D-4S). Ale to tylko ograniczenia technologiczne, najpoważniejszą przyczyną rozcieńczania oleju paliwem jest permanentna jazda na niedogrzanym silniku, tj. na zbyt krótkich odcinkach. A to dotyczy każdego silnika spalinowego.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #99 dnia: 30 Maja 2025, 20:37:31 »
calzone, dzięki za wyjaśnienie. Powiem szczerze, że z czymś takim jak przybywanie oleju na bagnecie zetknąłem się po raz pierwszy kilka lat temu chyba właśnie na tym forum. Wcześniej zawsze wszyscy raczej narzekali na ubywanie oleju ;)

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #100 dnia: 01 Czerwca 2025, 21:32:43 »
No to zrobię test. Przy następnej wymianie oleju poproszę o zalanie 0W16 i zobaczę czy będzie jakaś różnica. Co do innych aut z wtryskiem bezpośrednim to przed Toyotą miałem Tucsona 1.6gdi 2020r i tam od wymiany do wymiany olej na takim samym poziomie i nie było czuć zapachu benzyny. Charakterystyka jazdy na krótkich odcinkach była taka sama.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #101 dnia: 02 Czerwca 2025, 07:18:27 »
Co do innych aut z wtryskiem bezpośrednim to przed Toyotą miałem Tucsona 1.6gdi 2020r i tam od wymiany do wymiany olej na takim samym poziomie i nie było czuć zapachu benzyny
Temat według mnie jest o wiele bardziej złożony niż kwestia samego wtrysku Di który już jest od wielu wielu lat i nie było problemów z laniem paliwa. Wiele osób wskazuje na dołożenie gpf do silników benzynowych zresztą podobnie jak w dieslach gdzie już od dawna było podlewanie ropą oleju i zwalanie na DPF.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #102 dnia: 03 Czerwca 2025, 21:54:01 »
Co do innych aut z wtryskiem bezpośrednim to przed Toyotą miałem Tucsona 1.6gdi 2020r i tam od wymiany do wymiany olej na takim samym poziomie i nie było czuć zapachu benzyny
Temat według mnie jest o wiele bardziej złożony niż kwestia samego wtrysku Di który już jest od wielu wielu lat i nie było problemów z laniem paliwa. Wiele osób wskazuje na dołożenie gpf do silników benzynowych zresztą podobnie jak w dieslach gdzie już od dawna było podlewanie ropą oleju i zwalanie na DPF.
w Tucsonie też był gpf a benzyny w oleju nie było

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #103 dnia: 04 Czerwca 2025, 07:38:25 »
w Tucsonie też był gpf a benzyny w oleju nie było
No widzisz a wystarczy wpisać hasło na google "Hyundai benzyna w oleju" i pojawi się jeszcze więcej tematów niż w na forum Toyoty.
To tylko potwierdza że przyczyn może być sporo od prozaicznego braku umiejętności odczytania stanu z miarki z czym się spotkałem przez sposób korzystania z auta/rozwiązania techniczne (gpf/di/eko strojenie) po awarię silnika.
« Ostatnia zmiana: 04 Czerwca 2025, 07:52:51 wysłana przez ledziu »

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #104 dnia: 06 Czerwca 2025, 18:40:23 »
Miało pomagać przegonienie ravki z dużą prędkością. Zrobiłem na majówce jakieś 500km po autostradzie, nic to nie dało.  Chyba po prostu '' ten typ tak ma'' ważne że silnik działa cały czas bezproblemowo. Zobaczymy za jakieś 5 lat czy nadal będziemy dalej tak samo zadowoleni z Toyoty. Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl