Autor Wątek: Booster dla Yarisa Crossa  (Przeczytany 12304 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lukassusss

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
Booster dla Yarisa Crossa
« dnia: 16 Marca 2025, 11:58:07 »
Witam szanownych współużytkowników TYC.
Właśnie w pt odebrałem swojego TYC wersja Style. Naczytałem się multum wątków i tematów o problemach z akumulatorem rozruchowym 12V i mam pewne pytanie. Wiem że "to już było" i to sporo ale... w sumie nie dowiedziałem się jednego co mnie mocno nurtuje. Boostery są w dziesiątkach możliwości i tu moje pytanie - skoro tak naprawdę TYC potrzebuje aku 12V tylko do uruchomienia elektroniki to CHYBA wystarczy nawet malutki booster, nie jest potrzebny jakiś wielki pojemnością i mocą ?

Mam takie typy:

https://www.mediaexpert.pl/dom-i-ogrod/akcesoria-do-pojazdow/urzadzenia-rozruchowe/urzadzenie-rozruchowe-noco-gb40

https://www.mediaexpert.pl/smartfony-i-zegarki/akcesoria-do-telefonow/ladowarki-przenosne/powerbank-green-cell-powerboost-cjsgc01-16000mah

https://allegro.pl/oferta/booster-litowy-3w1-kompaktowy-osram-15818064854

i właśnie się zastanawiam czy nie wystarczy po prostu ten ostatni, zawsze to mniejszy koszt.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
Odp: Booster dla Yarisa Crossa
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Marca 2025, 11:59:31 »
Zgadza się, potrzebujesz około 15 amperów. Na dobrą sprawę nadałby się nawet żelowy akumulator AGM 12V 7Ah od alarmu czy UPSa :) o ile jest sprawny - mój nie był i próba załączenia komputera go zabiła :D
Pamiętaj tylko, że są boostery z zabezpieczeniem - jeśli napięcie jest zbyt niskie, nie podadzą prądu na klemy. A to oznacza, że jak Ci się rozładuje akumulator do 3-6V to booster go nie wykryje i i tak będziesz musiał czekać na pomoc. Upewnij się że jest opcja podania prądu z pominięciem sprawdzenia polaryzacji.
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2025, 12:01:49 wysłana przez hindus »

Offline Lukassusss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Marca 2025, 12:08:37 »
Ok, dzięki za potwierdzenie.
Czyli coś małego, wole jakiś markowy bo chińskie badziewiaki to różnie mają z rzeczywistymi parametrami dlatego koszt jest istotny, po co przepłacać za pojemność i moc czego nie potrzebuje i nie użyje...

Ciekawi mnie jaki aku w nim jest, produkcja byla styczeń 2025 we Francji, moze juz nie wtykają tych tureckich skarbów... Jak mi sie uda to zajrze, o ile da sie to w ogóle sprawdzić nie wyjmując go.

Offline Lukassusss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Marca 2025, 12:10:27 »
Upewnij się że jest opcja podania prądu z pominięciem sprawdzenia polaryzacji

Ok, laik ze mnie. Byłbym bardzo wdzieczny za info jak to sprawdzić, jaki parametr

Offline Lukassusss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Marca 2025, 12:11:31 »
Ewentualnie czy któryś z podanych przeze mnie powyżej sie nadaje?

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Marca 2025, 12:13:44 »
Najpierw sprawdź jaki masz aku 12v bo być może jest już u ciebie inny niż Turecki Multu. Ostatnio zaglądałem pod maskę w salonie do kilku modeli ( yaris, yaris cross, Corolla wszystkie modele i Rav4 i we wszystkich jest aku produkowany w Belgii ) Jedynie CHR II miała Multu co pewnie jest spowodowane produkcją auta w Turcji lecz jest to tylko moje gdybanie co do CHR

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55978.60 tu masz info jaki aku siedzi w tych modelach
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2025, 12:16:26 wysłana przez ostry2407 »

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Marca 2025, 12:14:53 »
Ciekawi mnie jaki aku w nim jest, produkcja byla styczeń 2025 we Francji, moze juz nie wtykają tych tureckich skarbów...

Rocznik 2024 - w kwestii akumulatorów nic się niestety nie zmieniło. Padały tak jak wcześniejsze. Szczerze wątpię żeby od '25 coś się zmieniło :/ Przede wszystkim mordercze są długie postoje i notoryczne bardzo krótkie trasy. 30 minut dziennie jazdy (codziennie) to jest tak na styk żeby utrzymać poziom naładowania. Tak przynajmniej wynika z mojego doświadczenia.

Byłbym bardzo wdzieczny za info jak to sprawdzić, jaki parametr
Niestety nie wiem, zazwyczaj odpowiedź jest w instrukcji obsługi. W razie czego po zakupie możesz podłączyć żarówkę samochodową (np. od halogenów, H7 chyba najwygodniejsza bo ma szeroko rozstawione wyprowadzenia) i sprawdzić czy po włączeniu "boosta" się zaświeci. Bo jeśli booster ma najpierw sprawdzenie polaryzacji to oczywiście napięcie żarówki będzie wynosić 0V :D i się nie włączy. W razie czego odeślesz.

Offline jarodebesciak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4/YC
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Marca 2025, 13:08:04 »
30 minut dziennie jazdy (codziennie) to jest tak na styk żeby utrzymać poziom naładowania. Tak przynajmniej wynika z mojego doświadczenia.

Taka ciekawostka - auto kupione wrzesień 24, jeżdżone codziennie 2x15 min + sporadycznie jazda 2x1godzina, ostatnio po takiej "trasie" podłączyłem ładowarkę(pierwszy raz) , Lidlowską o prądzie nominalnym 3,4 A. Po 7 godzinach ładowania, ładowanie nadal trwało , zostawiłem na noc , rano było już ok
Wnioski - te akumulatory są permanentnie niedoładowane , prawdopodobnie po paru dniach bezruchu musiałbym użyć boostera.
Do tego dodając fabrycznie małą pojemność i kiepską jakość mamy co mamy.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Marca 2025, 13:45:36 »
zaglądałem pod maskę w salonie do kilku modeli ( yaris, yaris cross, Corolla wszystkie modele i Rav4 i we wszystkich jest aku produkowany w Belgii

Yaris, Yaris cross aku 12V pod tylną kanapą ;)  Corolla 2.0 i RAV4 w bagażniku ;)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Marca 2025, 13:59:37 »
Ciekawi mnie jaki aku w nim jest, produkcja byla styczeń 2025 we Francji, moze juz nie wtykają tych tureckich skarbów...

Rocznik 2024 - w kwestii akumulatorów nic się niestety nie zmieniło. Padały tak jak wcześniejsze. Szczerze wątpię żeby od '25 coś się zmieniło :/ 

Mój z rocznika 2024 jakoś nie chce paść - auto ma niecały rok wiec chyba nie wszystkie.

Ale z ciekawostek w moim kamperze na bazie Forda Transita z 2023 r. po 2 latach padł słynny akumulator MULTI :) - niestety musiałem założyć nowy (lokalizator GPS praktycznie do zera rozładował aku).
Auto stało 5 miesięcy zimowych nie używane, wcześniej sporadycznie użytkowany samochód (co kilka tygodni) też nie było problemu.

Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Marca 2025, 14:14:38 »
wiec chyba nie wszystkie
Wiadomo że nie wszystkie, inaczej pod aso miałbyś kolejki lawet :) jak jeździsz regularnie to nic się nie dzieje

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Marca 2025, 14:25:56 »
zaglądałem pod maskę w salonie do kilku modeli ( yaris, yaris cross, Corolla wszystkie modele i Rav4 i we wszystkich jest aku produkowany w Belgii

Yaris, Yaris cross aku 12V pod tylną kanapą ;)  Corolla 2.0 i RAV4 w bagażniku ;)
Tak wiem Colins. Corolla 1.8 ma pod maską. :) 2.0 ma z tyłu. Nie rozdrabniałem się i poszło z automatu pisząc że pod maską :)

Offline Lukassusss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Marca 2025, 16:41:23 »
Nie dawało mi to spokoju więc poszedłem do garażu i zajrzałem pod tylną kanapę. Wygląda na to że jest Yuasa. Na górze też jest znaczek Yuasa i mnóstwo chińskich znaczków, niestety akurat w miejscu gdzie chyba jest podana pojemność nie ma jak zobaczyć bez demontażu siedziska tylnej kanapy, zasłania tez dość rozbudowana klema dodatnia...

Nieco pocieszające, może w końcu Toyota zrezygnowała z tureckich Mutlu i montują już te porządniejsze.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Marca 2025, 17:16:42 »
O proszę, może musieli zużyć stare zapasy?

Offline darekdo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross H
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Marca 2025, 20:43:06 »

Czy ktoś ma zdjęcia umiejscowienia akumulatorów? Mam Corollę Cross 2.0 (mój) i Yarisa (żony), oba z 2024 rocznika. Ostatnio żona chciała być "dawcą" dla swojego brata i poległa...
Yaris, Yaris cross aku 12V pod tylną kanapą   Corolla 2.0 i RAV4 w bagażniku

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl