Sugerujesz, że warto wcześniej wymienić uszczelkę nie czekać na to jak padnie?
nie nie ewentualnie jesli bedzie diagnoza uszczelki to trzeba to zrobic moim zdaniem jak najszybciej bo pozniej beda wieksze koszty . glowice obrobisz , blok juz srednio

))
ps 1 .
co do drgajacego katalizatora - to nie kat tylko ogrzewacz za katalizatorem nie wiem czy w plusie takowy jest , w srodku plyn sie ogrzewa i silnik szybciej i dluzej trzyma temperature jesli on sie rozszczelni to nie bedzie plynu na podlodze tylko w srodku zamieni sie w pare

))
ale to musial by byc straszny niefart , aczkolwiek ja kiedys z pol roku spedzilem z tym cholerstwem bo dzwonilo np. w srode i w piatek a pozniej dwa tygodnie nic .
dobrze by bylo zeby naprawde ten uklad egr ktos wyczyscil z sercem ( kolektor ,chlodniczka egr, przepustnica i reszta) ten zawor pvc bo jest juz widoczny jak kolektor zdejmiesz.
ja kupilem nowy egr i wszystkie uszczelki bardzo dokladnie umyte i wyczyszczone i jest ok (czas niestety 5 godzin na wszystko ) - nie tak jak na filmikach 30 minut (ale ja jestem slamazara co mysli na wszystkim i sprawdza po 3 razy ) odrazu swiece tez zmienilem z aso bo te z allegro to plastelina.
moim zdaniem to kupe roboty i nie wiem czy wszyscy sie przykladaja ja za 500 pln to nie wiem czy chcialbym to robic . (pewnie sa tacy co w 1h to zrobia ) ale nie kazdy jest idealem.
(oczywiscie wszystko wyjac i zrobic bardzo dokladnie ) jak jest gaz to jeszcze ciezszy dostep.
pozdr.