Autor Wątek: Niestabilne lusterko wsteczne po wymianie szyby przedniej  (Przeczytany 2946 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Passt

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4 Exe
Odp: Niestabilne lusterko wsteczne po wymianie szyby przedniej
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Czerwca 2025, 08:04:42 »
Może poprawią a może nie - żeby sobie klient za wiele nie wyobrażał. Jeszcze gotowy pomyśleć, że Toyota istnieje dla niego ;)

Wiem, musiałoby być wiele zgłoszeń tego problemu.

Trochę szkoda, bo gdyby nie to mocno irytujące lusterko, samochód byłby genialny/idealny.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Czerwca 2025, 07:34:55 »
To teraz ode mnie ciekawostka; raz na jakiś czas tez musiałem to lusterko poprawiać o czym zresztą gdzieś tu na forum napomknąłem. Problem minął po wymianie opon na zimowe; znacznie bardziej miękkie. Obecnie jestem po wymianie kół z zimowych 18" na letnie 17" od "miękkiego" Michelina i też problemu nie ma.
Jeśli dla kogoś jest to dość krytyczny problem to wystarczy ogumienie wymienić na miększe ;p przy mniejszych wibracjach lusterko nie opada

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Czerwca 2025, 09:02:11 »
Dobre. No i w ogóle to ciekawa, dla mnie raczej nieprawdopodobna historia. Ja tom co jakis czas reguluje lusterko ale w sumie jeżdżę na zmianę z żoną więc to naturalne. Nie zauważyłem jednak albo to calkowicie zignorowałem czy ono samoistnie opada. Wiem że o tym tu było i kilka osób potwierdzało. Dla mnie bardziej irytujace jest że ono z takim oporem sie reguluje. BTW na 17" jeździsz?
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Czerwca 2025, 10:36:50 »
U mnie nie opada - też czasem żona jeździ i przestawia.
Ustawia się z pewnym oporem ale nic nie drga ani się nie przesuwa.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Czerwca 2025, 14:51:17 »
Obecnie jestem po wymianie kół z zimowych 18" na letnie 17" od "miękkiego" Michelina i też problemu nie ma.

I prawidłowo! Nie ma to jak duży i miękki balon. Nie pojmuję tego ciśnienia u ludzi na jak największą felgę.

Offline Passt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Czerwca 2025, 19:15:27 »
To teraz ode mnie ciekawostka; raz na jakiś czas tez musiałem to lusterko poprawiać o czym zresztą gdzieś tu na forum napomknąłem. Problem minął po wymianie opon na zimowe; znacznie bardziej miękkie. Obecnie jestem po wymianie kół z zimowych 18" na letnie 17" od "miękkiego" Michelina i też problemu nie ma.
Jeśli dla kogoś jest to dość krytyczny problem to wystarczy ogumienie wymienić na miększe ;p przy mniejszych wibracjach lusterko nie opada

Wiesz Kolego, że możesz mieć rację.

Na oryginalnych zimowych problemu nie zauważyłem w ogóle (co nie znaczy, że go w ogóle nie było).
Natomiast teraz mam Bridgestone'y 19" letnie. Zmniejszyłem ciśnienie w oponach z 2,5 bara na 2,3 bara na zimno.
Zauważyłem, ze problem jest bardziej widoczny po nagrzaniu samochodu, tzn. pewnie nagrzania szyby przedniej i nagrzania mocowania lusterka wstecznego oraz wzrostu ciśnienia w oponach.
Rano, jak jadę do pracy, samochód po nocy w garażu jest chłodny (powiedzmy 17-18st.C) i ciśnienie w oponach 2,3 bara to drgania są ledwo widoczne.
Jak wracam z pracy i jest 30 st.C (ciśnienie opon 2,5-2,6 bara)  to lusterko drga jak szalone.
Poza tym wydaje mi się, że dobre wyważenie opon też swoje robi.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Czerwca 2025, 10:54:17 »
A to nie jest tak że podczas jazdy na wybojach, dość dużych nierównościach całe auto wchodzi w wibracje i wszystko drga delikatnie to i lusterko też. Przecież nie mamy w rav4 pneumatyki.

Offline Passt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Czerwca 2025, 19:11:33 »
A to nie jest tak że podczas jazdy na wybojach, dość dużych nierównościach całe auto wchodzi w wibracje i wszystko drga delikatnie to i lusterko też. Przecież nie mamy w rav4 pneumatyki.

Jasne ,że to ma wpływ.

Ale jednak "miękkie" opony i ich odpowiednie wyważenie robi odpowiednią robotę i też ma znaczenie.
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2025, 19:13:25 wysłana przez Passt »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl