To teraz ode mnie ciekawostka; raz na jakiś czas tez musiałem to lusterko poprawiać o czym zresztą gdzieś tu na forum napomknąłem. Problem minął po wymianie opon na zimowe; znacznie bardziej miękkie. Obecnie jestem po wymianie kół z zimowych 18" na letnie 17" od "miękkiego" Michelina i też problemu nie ma.
Jeśli dla kogoś jest to dość krytyczny problem to wystarczy ogumienie wymienić na miększe ;p przy mniejszych wibracjach lusterko nie opada
Wiesz Kolego, że możesz mieć rację.
Na oryginalnych zimowych problemu nie zauważyłem w ogóle (co nie znaczy, że go w ogóle nie było).
Natomiast teraz mam Bridgestone'y 19" letnie. Zmniejszyłem ciśnienie w oponach z 2,5 bara na 2,3 bara na zimno.
Zauważyłem, ze problem jest bardziej widoczny po nagrzaniu samochodu, tzn. pewnie nagrzania szyby przedniej i nagrzania mocowania lusterka wstecznego oraz wzrostu ciśnienia w oponach.
Rano, jak jadę do pracy, samochód po nocy w garażu jest chłodny (powiedzmy 17-18st.C) i ciśnienie w oponach 2,3 bara to drgania są ledwo widoczne.
Jak wracam z pracy i jest 30 st.C (ciśnienie opon 2,5-2,6 bara) to lusterko drga jak szalone.
Poza tym wydaje mi się, że dobre wyważenie opon też swoje robi.