Autor Wątek: LPG w corolli 1.8 23 rok  (Przeczytany 11438 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: LPG w corolli 1.8 23 rok
« Odpowiedź #60 dnia: 29 Maja 2025, 10:36:46 »
A zadaliście sobie pytanie czemu kiedyś dla ASO LPG nie było problemem , a nagle jest ? Bo to nie oni zarabiają :) a wystarczyło by w oficjalnym cenniku dorzucić LPG , z pełną gwarancją i każdy chętny by na to poszedł .

Wysłane z mojego S23 Ultra przy użyciu Tapatalka
Zadałem i odpowiedź jest bardzo prosta - Toyota zakazała. W którymś momencie przyszły nowe wytyczne i nie mogą instalować LPG. No i montaż LPG z automatu unieważnia gwarancję producenta na zespół napędowy samochodu.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #61 dnia: 29 Maja 2025, 11:07:25 »
A zadaliście sobie pytanie czemu kiedyś dla ASO LPG nie było problemem , a nagle jest ? Bo to nie oni zarabiają  a wystarczyło by w oficjalnym cenniku dorzucić LPG , z pełną gwarancją i każdy chętny by na to poszedł .
A wiesz co to znaczy homologować auto z dodatkowym obwodem jakim jest LPG ? A wiesz co to znaczy dostarczyć oprogramowanie do wszystkich ASO + szkolenia pracowników ? A wiesz co to znaczy części zamienne które trzeba zapewnić ? Do tego kto miałby być gwarantem Toyota czy producent komponentów ? A co będzie jak się zmieni stosunek ceny 1l pb i 1l LPG ? Teraz już jest kiepski. A wszystko po to żeby garstka osób skorzystała z LPG.

Toyota miała epizod około 2000r.z LPG i to z fest instalką. Nic z tego nie wyszło oprócz masy problemów.
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2025, 11:24:04 wysłana przez ledziu »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #62 dnia: 29 Maja 2025, 11:27:54 »
Cały czas trwa współpraca Landi Rezno i Toyoty, nawet od czasów Yarisa 1.33 oraz Aursa 1.6 aż do chwili obecnej, u wybranych dilerów możesz w nowym aucie zamontować.
Sprzedają gotowe kit-y z instrukcją i softem-gotowcem.
Gwarancję elementów LPG rozlicza sobie Landi Renzo, po śmiesznych stawkach robocizny ;)

https://landi.pl/instalacje-dedykowane-toyota.html
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #63 dnia: 29 Maja 2025, 11:30:26 »
https://gazeo.pl/informacje/wiadomosci/Hybrydowe-Toyoty-LPG-tylko-z-Landirenzo,wiadomosc,11295.html

"współpraca Toyoty z Landi Renzo Polska spowoduje, że hybrydy japońskiej marki będą mogły być poddawane konwersji na zasilanie LPG w autoryzowanych serwisach z utrzymaniem fabrycznej gwarancji na pojazd"

To o co chodzi z tym artykułem? Był aktualny tylko przez chwile?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #64 dnia: 29 Maja 2025, 11:35:35 »
Mi mówili co innego. Ale widać to ASO poza tym tematem.

Offline Maszynista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #65 dnia: 29 Maja 2025, 21:09:10 »
Pytałem o to 5-6 serwisów. Tylko jeden instalował gaz w nowym aucie.
Poza tym mówili że w takim przypadku gwarantem staje się landi.

A zadaliście sobie pytanie czemu kiedyś dla ASO LPG nie było problemem , a nagle jest ? Bo to nie oni zarabiają :) a wystarczyło by w oficjalnym cenniku dorzucić LPG , z pełną gwarancją i każdy chętny by na to poszedł .

To też mnie zastanawia bardzo…

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #66 dnia: 30 Maja 2025, 08:24:20 »
Pytałem o to 5-6 serwisów. Tylko jeden instalował gaz w nowym aucie.
Poza tym mówili że w takim przypadku gwarantem staje się landi.
Dokładnie taka sama sytuacja jak była kiedyś. Płaciłeś za instalkę LPG w ASO w Wawie a w Katowicach odsyłali Cię z awarią tam gdzie zakładali LPG. W razie awarii samochód stał jak świeczka w torcie bo Toyota przepychała się z producentem instalki.

Tak naprawdę dla Toyoty nie ma żadnego ekonomicznego uzasadnienia wprowadzania instalki LPG. Zresztą były firmy które próbowały to zrobić nie na zasadzie akcesoryjnej i nic z tego nie wyszło.

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #67 dnia: 30 Maja 2025, 16:21:52 »
Swego czasu miałem Avensis II 1.8 z isntalacją LPi na wtrysku bezpośrednim.
Serwisowanie tego to był koszmar, bo Toyota ktora to (podobno) zakladala odowila serwisowania (bo Pan Mietek juz u nas nie pracuje i nikt sie na tym nie zna) - a ja tylko olej w pompie chcialem wymienic :-).
Pozdro!

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 30 Maja 2025, 17:50:50 »

A zadaliście sobie pytanie czemu kiedyś dla ASO LPG nie było problemem , a nagle jest ? Bo to nie oni zarabiają  a wystarczyło by w oficjalnym cenniku dorzucić LPG , z pełną gwarancją i każdy chętny by na to poszedł .
A wiesz co to znaczy homologować auto z dodatkowym obwodem jakim jest LPG ? A wiesz co to znaczy dostarczyć oprogramowanie do wszystkich ASO + szkolenia pracowników ? A wiesz co to znaczy części zamienne które trzeba zapewnić ? Do tego kto miałby być gwarantem Toyota czy producent komponentów ? A co będzie jak się zmieni stosunek ceny 1l pb i 1l LPG ? Teraz już jest kiepski. A wszystko po to żeby garstka osób skorzystała z LPG.

Toyota miała epizod około 2000r.z LPG i to z fest instalką. Nic z tego nie wyszło oprócz masy problemów.

Akurat wiem co to znaczy i hmm.... Mylisz się :) 90% rozgarniętych mechaników po kilkudniowym szkoleniu ciągle w tych samych samochodach po miesiącu zakłada instalacje LPG z zamkniętymi oczami . Do firm są wysyłane gotowce , nic nie modyfikują oprogramowania . Co do homologacji kolejna bzdura - auto jest homologowane na etapie produkcji a LPG jest dokładane na poziomie ASO ze względu na koszta i czas . Mówisz garstka ludzi ? Serio poleciałeś ... Z moich obserwacji wynika , że spokojnie połowa hybryd Toyoty w Polsce jeździ na LPG. Od 20 lat prawie jeżdżę na tym paliwie i powiem jasno - nikt nie montuje gazu bo jest tani. Montuje się go bo benzyna jest droższa . Tyle rządów się zmieniło, wojny , konflikty , a dalej LPG kosztuje 50% tego co benzyna ...

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #69 dnia: 30 Maja 2025, 18:26:22 »
Tia chyba jednak Ci się na grubo pomylił warsztat u Mietka tak jak doskonale napisałeś po kilku dniowym szkoleniu z pracą XXX ASO w całej Polsce gdzie wszystko musi być znormalizowane od praktycznie każdej strony włącznie z uwzględnieniem LPG w Vin tak żeby się nie dowiedzieć że masz 300km do najbliższego ASO które może coś pogmerać.

I niestety Tu Twoje doświadczenie nic nie zmieni bo dotyczy ułamka tego co wiąże się z branżą.

I żeby nie było przejechałem na gazie pewnie z 1,5mln.km.u mnie w firmie wszystkie busy są na LPG i mam świadomość realnie ile można zaoszczędzić.

Dlatego dalej twierdzę że przy 1,8h i planach na 15k.km./1rok i 10lat użytkowania opłacalność stoi pod wielkim znakiem zapytania a brak zainteresowania Toyoty (koncernu) tym paliwem jest w 1000cu% uzasadnione.

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 30 Maja 2025, 18:31:52 »
W przypadku instalacji LPG z ASO wygląda to bardzo prosto . Montaż jest w ściśle określony sposób według wytycznych ( nie ma w tym filozofii ) , program jest wgrywany gotowiec do konkretnego silnika . W razie W jest support producenta instalacji . Dalej twierdzę , że montaż LPG dla normalnego doposażeniowca nie jest bardziej skomplikowaną czynnością niż montaż alarmu czy haka .

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #71 dnia: 30 Maja 2025, 18:56:07 »
Dwie sprawy.
Po pierwsze. Do momentu odebrania nowego samochodu przez klienta samochód musi być zgodny z homologacją.
Po drugie. To ci Ty podajesz to jest założenia instalacji na akord a nie prawidłowy montaż. Ten jest niemożliwy bez prawidłowego strojenie pod konkretny samochód.

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 30 Maja 2025, 19:10:20 »
Dwie sprawy.
Po pierwsze. Do momentu odebrania nowego samochodu przez klienta samochód musi być zgodny z homologacją.
Po drugie. To ci Ty podajesz to jest założenia instalacji na akord a nie prawidłowy montaż. Ten jest niemożliwy bez prawidłowego strojenie pod konkretny samochód.
Nawet nie wiesz jak się mylisz ..
Chociażby HAK jest montowany w salonie , a przed odbiorem klienta i co myślisz ,że jest homologowany cały pojazd ? NIE . Hak jest homologowany jako akcesorium . Toyota skąpi w kwestiach wersji homologacji mozesz to zaobserwować po ilości homologowanych rozmiarów opon chociażby na słupku drzwi - ile jest rozmiarów? Aż jeden ;)

99% samochodów nowych z LPG ma montowany gaz na poziomie ASO . Widzę to w swojej pracy jako diagnosta samochodowy - nowy wóz po roku przyjeżdża na badanie i co ? Osobne świadectwo homologacji, TDT etc. Fabryczną instalacja to tylko taka potoczna nazwa na instalację dedykowaną , sprawdzoną przez producenta pojazdu . Jedyne tak naprawdę seryjne instalacje gdzie auto jest odpowiednio dostosowywane na etapie produkcji do gazu to auta z CNG ze względu na swoją konstrukcję zbiorników .

Tak dalej śmiem twierdzić , że przyjmując jakieś normy w pierwszej corolli 1.8 hsd i w 85 z kolei montując LPG według z góry założonych wytycznych ten gaz jest tak samo dobrze zamontowany i sprawdzony . Program wchodzi ten sam bo auta wykazują takie samo " zużycie " . Dopiero jak gdzieś coś nie chodzi tak jak powinno wkracza support firmy LPG.

Offline topoll

• Toyot Spamer
LPG w corolli 1.8 23 rok
« Odpowiedź #73 dnia: 30 Maja 2025, 19:16:51 »
Jak jest zarejestrowani to tak, dołożą, ponieważ formalnie jest już wydany. Jak odbierałem swoją to nawet stopnie (oficjalne akcesorium Toyoty) założyli dopiero po zarejestrowaniu samochodu.

Silniki nie są w 100% identyczne. Każdy jest nieco inny w granicach określonych przez producenta.
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2025, 19:19:28 wysłana przez topoll »

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 30 Maja 2025, 19:29:27 »
Jak jest zarejestrowani to tak, dołożą, ponieważ formalnie jest już wydany. Jak odbierałem swoją to nawet stopnie (oficjalne akcesorium Toyoty) założyli dopiero po zarejestrowaniu samochodu.

Silniki nie są w 100% identyczne. Każdy jest nieco inny w granicach określonych przez producenta.
Wiesz co , codziennie robię badania " hak " w nowych pojazdach które dopiero "dzisiaj" były rejestrowane . Jeśli byłyby to fabryczne haki montowane i homologowane wraz z pojazdem to adnotacje HAK by mialy z automatu . Tak jest w przypadku quadów T3b gdzie muszą być wyposażone w HAK z racji tego że są to ciągniki rolnicze i to wynika z ich przeznaczenia .

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl