Ostatnio na forum wieje nudą. Nikt nie pisze nic w temacie lpg w hybrydzie. To trzeba rozruszać towarzystwo robiąc mały update.
Auto suzuki swace 1.8 kombi elegance, instalacja kme, wtryski yeti, butla w kolo 56L wchodzi 51L. hybryda V gen. Do końca grudnia 2025 przejechało 22000km na lpg. Zasięg na 51L lpg od 800 do 880km. Nic sie nie zepsuło, nie uszkodziło, nie wybuchło, żadnych błędów,
tylko obsługa i paliwo. Wg fuelio na tym dystansie zatankowałem 1382L paliwa(w tym jest chyba również benzyna,nie pokazuje mi w rozbiciu na lpg i pb95), co kosztowało 4180zł. Daje to koszt przejechania 1km na poziomie 0,19gr.
sposób użytkowania auta 70% autostrady i s-ki, 30% miasto. Ok 30% tego przebiegu auto zrobiło we Włoszech.
Zalety:
-- tańsza jazda(w moim przypadku o 40% z racji przesiadki z auta z silnikiem diesla)
-- zasięg na 2 zbiornikach paliwa pb95 i lpg ok 1500 km. Na zbiorniku LPG dojeżdżam do Treviso we Włoszech
-- brak różnicy w pracy na lpg i pb95 nawet przy mrozach -20stC
-- cena lpg w mojej okolicy to aktualnie 2,49zł, we Włoszech 0,65€ najniższa cena lpg to 2,31zł i 0,55€ we Włoszech
Wady:
-- cena instalacji 4200zł
-- siada tył(rozwiązane przez sprężyny wzmacniające)
-- przeglądy co roku i droższy przegląd aktualnie 250zł
-- duże różnice w jakości lpg nawet na tych samych stacjach
-- zajęte miejsce na koło zapasowe
Czy to się komuś kalkuluje, każdy musi ocenić sam.