Autor Wątek: LPG w corolli 1.8 23 rok  (Przeczytany 11398 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: LPG w corolli 1.8 23 rok
« Odpowiedź #75 dnia: 30 Maja 2025, 19:32:41 »
To właśnie piszę. Faktura wystawiona, samochód zarejestrowany to oficjalnie wydany.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #76 dnia: 30 Maja 2025, 19:51:04 »
@talib1990 Ty mylisz fakty. Piszesz o kooperacji która jest teraz możliwa do realizacji z autem które jako nowe jest wyposażone w LPG za które odpowiada Toyota a nie firma XXX.

Toyota ma/miała kooperację z różnymi firmami i skutek był mierny albo bardzo mierny.

Powtórzę wprowadzenie auta nowego z LPG z wpisem do COC i podlegającego gwarancji producenta (auta) jest abstrakcyjnie drogie wręcz nie do zrealizowania.

Offline Maszynista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #77 dnia: 31 Maja 2025, 22:20:04 »
Panowie, Colin, czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć jaki jest lany płyn chłodniczy na pierwszy montaż? Producent i nazwa? G11,g12? O jakich parametrach?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #78 dnia: 31 Maja 2025, 23:17:19 »
« Ostatnia zmiana: 31 Maja 2025, 23:19:50 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Maszynista

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 01 Czerwca 2025, 09:11:15 »
Dziękuję!

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
« Odpowiedź #80 dnia: 07 Czerwca 2025, 22:43:06 »
Cały czas trwa współpraca Landi Rezno i Toyoty, nawet od czasów Yarisa 1.33 oraz Aursa 1.6 aż do chwili obecnej, u wybranych dilerów możesz w nowym aucie zamontować.
Sprzedają gotowe kit-y z instrukcją i softem-gotowcem.
Gwarancję elementów LPG rozlicza sobie Landi Renzo, po śmiesznych stawkach robocizny ;)

https://landi.pl/instalacje-dedykowane-toyota.html

Jaka jakość takiej instalacji? Jakieś opinie, bo się przymierzam :)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #81 dnia: 08 Czerwca 2025, 10:44:43 »
Z mojego doświadczenia to zbyt awaryjna, nie raz juz po 30 kkm wymieniali listwy wtryskowe, wieczne wycieki płynu chlodzenia bo opaski lipne, problemy z pływakiem w zbiorniku, problemy z adaptacj... I oczywiście gwarant nie uznaje uszkodzonych katalizatorów od wadliwe ustawionych LPG :)
Osobiście jeśli miałbym wybierać to za poznałbym się z ofertą AC Stag
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
« Odpowiedź #82 dnia: 08 Czerwca 2025, 13:25:28 »
Super dzięki za info. Wiadomo czy instalacja nadaje się do jazd autostradowych, tj czy 1.8 godnie wytrzymuje wyższe temperatury przy ciągłym wkręcaniu się na rpm-max? Czy może wtedy przełącza się na benzynę?

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #83 dnia: 08 Czerwca 2025, 15:22:05 »
Zresztą były firmy które próbowały to zrobić nie na zasadzie akcesoryjnej i nic z tego nie wyszło
Dacia z dużym powodzeniem sprzedaje różne modele z fabryczną instalacją LPG.
Zresztą Fiat we Włoszech też tak sprzedawał.
Corolla TS HEV 2.0 Executive

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #84 dnia: 08 Czerwca 2025, 15:59:47 »
Dacia z dużym powodzeniem sprzedaje różne modele z fabryczną instalacją LPG.
Zresztą Fiat we Włoszech też tak sprzedawał
Super porównanie a my będziemy oceniać czy dacia robi to z powodzeniem :-)

Wiadomo czy instalacja nadaje się do jazd autostradowych, tj czy 1.8 godnie wytrzymuje wyższe temperatury przy ciągłym wkręcaniu się na rpm-max? Czy może wtedy przełącza się na benzynę?
Nie ma takiego czegoś jak godne wytrzymywanie LPG. Jest kwestia techniki samego silnika a właściwie głowicy, komponentów instalki oraz strojenia.
Przy 1,8 wystarczy zwykła instalka + kumaty monter + strojenie.
Jeżeli planujesz łojenie auta po oporach to strojenie, strojenie i jeszcze raz strojenie.
Chociaż z doświadczenia nie ufam nawet najlepszym monterom LPG.

Offline Maszynista

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #85 dnia: 08 Czerwca 2025, 20:30:48 »
Najważniejsze to strojenie tak jak piszą poprzednicy. Mają być takie same jak na PB.
AFR dla gazu też jest inny bo ponad 15, w porównaniu do 14,7 dla PB.
Ale dla najlepszej mocy lambda zazwyczaj powinna być w okolicy 0.7X czyli bogaciej niż stechiometria.
Poza tym znaczenie ma jakość montażu, czy wkrętki w głowicy czy kolektorze, czy tak samo rozmieszczone, czy krótkie czy długie wężyki.
Osobiście zdecydowałem się na wtryski Barracuda, shark 1200 i sterownik optima. 

Offline VlodY

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla e21
« Odpowiedź #86 dnia: 16 Czerwca 2025, 22:38:23 »
Pozwolę sobie się wtrącić z pytaniem. Jak u Was mających LPG w Corolli z cykaniem zaworu w butli? Słyszałem że jakoś instalatorzy zaczeli to obchodzić albo pojawiły się jakieś wielozawory w których cewka nie cyka za każdym razem jak załącza sie silnik benzynowy. Jechałem kiedyś priusem taxi i tam na odcinku 5km po miescie cykneło mi z kilkanascie razy tym zaworem z bagaznika. Zastanawiam sie czy dobierając instalacje do swojej corolli można tego cykania jakoś uniknąć? Podzielcie się doświadczeniem jeśli macie takowe. Ja myślę nad butlą 630/300 77l celując w zasięg 1000km po mieście, będę jezdził tym autem w taxi i nie chciałbym słuchać million cyknięć dziennie.

Offline Maszynista

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #87 dnia: 17 Czerwca 2025, 07:28:24 »
Aby nie cykała butla, są dwa znane mi wyjścia.
1. Sterownik z wbudowanym obd - wtedy za pomocą tego protokołu sterownik gazowy wie że auto jedzie ale na prądzie i nie zamyka zaworu.
2. Wyciszenie zaworu za pomocą podkładek gumowych. Wtedy dźwięk jest bardzo stłumiony.
Ja pakuje butle 630/180 ok 37 l netto. Ja chce położyć dojazdowke na butli.
A, wiem też że np w drągu wykorzystują wyjście aux, celem wysterowania elektrozaworem.
Na forum LPG jest wiele tematów o tym

Offline VlodY

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla e21
« Odpowiedź #88 dnia: 17 Czerwca 2025, 21:56:00 »
Aby nie cykała butla, są dwa znane mi wyjścia.
1. Sterownik z wbudowanym obd - wtedy za pomocą tego protokołu sterownik gazowy wie że auto jedzie ale na prądzie i nie zamyka zaworu.
2. Wyciszenie zaworu za pomocą podkładek gumowych. Wtedy dźwięk jest bardzo stłumiony.
Ja pakuje butle 630/180 ok 37 l netto. Ja chce położyć dojazdowke na butli.
A, wiem też że np w drągu wykorzystują wyjście aux, celem wysterowania elektrozaworem.
Na forum LPG jest wiele tematów o tym

Planuje właśnie staga qboxa z obd, aux tam będzie. Poszukam na forum LPG, faktycznie jakoś zapomniałem o jego istnieniu. Do tej pory sprawzało mi sie podłożenie gumy pod butle, dużo mniej słychać cykanie. Ale poprzednio miałem v6 ze sportowym wydechem wiec te cykanie to tak srednio słyszałem, a teraz w hybridzie cicho i boje sie że mnie to bedzie dręczyć. Tak czy siak dziękuję CI za info i poradę, zbadam temat głębiej zanim zaczne zamawiać graty.

Offline Gregory

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: suzuki swace
« Odpowiedź #89 dnia: 17 Lutego 2026, 11:35:21 »
Ostatnio na forum wieje nudą. Nikt nie pisze nic w temacie lpg w hybrydzie. To trzeba rozruszać towarzystwo robiąc mały update.
Auto suzuki swace 1.8 kombi elegance, instalacja kme, wtryski yeti,  butla w  kolo 56L wchodzi 51L. hybryda V gen.  Do końca grudnia 2025 przejechało 22000km na lpg. Zasięg na 51L lpg od 800 do 880km. Nic sie nie zepsuło, nie uszkodziło, nie wybuchło, żadnych błędów,
tylko obsługa i paliwo. Wg fuelio na tym dystansie zatankowałem 1382L paliwa(w tym jest chyba również benzyna,nie pokazuje mi w rozbiciu na lpg i pb95), co kosztowało 4180zł. Daje to koszt przejechania 1km na poziomie 0,19gr.
sposób użytkowania auta 70% autostrady i s-ki, 30% miasto. Ok 30% tego przebiegu auto zrobiło we Włoszech.
Zalety:
-- tańsza jazda(w moim przypadku o 40% z racji przesiadki z auta z silnikiem diesla)
-- zasięg na 2 zbiornikach paliwa pb95 i lpg ok 1500 km. Na zbiorniku LPG dojeżdżam do Treviso we Włoszech
-- brak różnicy w pracy na lpg i pb95 nawet przy mrozach -20stC
-- cena lpg w mojej okolicy to aktualnie 2,49zł, we Włoszech 0,65€ najniższa cena lpg to 2,31zł i 0,55€ we Włoszech

Wady:
-- cena instalacji 4200zł
-- siada tył(rozwiązane przez sprężyny wzmacniające)
-- przeglądy co roku i droższy przegląd aktualnie 250zł
-- duże różnice w jakości lpg nawet na tych samych stacjach
-- zajęte miejsce na koło zapasowe

Czy to się komuś kalkuluje, każdy musi ocenić sam.
Suzuki Swace Elegance + LPG

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl