Autor Wątek: Olej e-cvt  (Przeczytany 9691 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Olej e-cvt
« Odpowiedź #60 dnia: 09 Września 2025, 01:33:23 »
W sumie nie mój biznes, niech każdy robi jak uważa tylko nie piszcie, że trzeba wymienić bo nie trzeba.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #61 dnia: 09 Września 2025, 07:30:17 »
Zawsze twierdzę „nie zaszkodzi”.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS1,8
« Odpowiedź #62 dnia: 09 Września 2025, 07:52:45 »
Oczywiście, że nie zaszkodzi. Tym bardziej, że degradacja każdego oleju zachodzi w funkcji czasu i nawet gdy ma lajtową pracę w e-cvt to na przestrzeni 10-11 lat już nie ma tych parametrów jak 5 lat wcześniej.
A ja mam taki kaprys i wymienię u siebie bo jak mówi przysłowie ludowe "jak się dba tak się ma" :-)
3miasto duże i małe :-)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #63 dnia: 09 Września 2025, 09:45:45 »
Mowią też "Lepsze jest wrogiem dobrego"

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS1,8
« Odpowiedź #64 dnia: 09 Września 2025, 11:39:44 »
Tu nic lepszego nie będzie, będzie to samo tylko świeże. Ok koniec offtop
3miasto duże i małe :-)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #65 dnia: 09 Września 2025, 13:47:43 »
Im mniej grzebania przy aucie tym lepiej. Pisałem już o źle zamontowanej po wymianie półosi osłonie silnika i konsekwencjach z tym związanych. Żeby wymienić olej w eCVT też zapewne trzeba osłonę zdemontować a później ODPOWIEDNIO połączyć elementy spinkami.

Offline mecens

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H HB
« Odpowiedź #66 dnia: 09 Września 2025, 14:07:27 »
IMHO olej w eCVT podlega co najmniej takiemu obciążeniu jak np. olej w przekładniach głównych czy moście napędowym. W dużym fiacie wymiana "Hipolu" była co 60kkm lub co 3 lata.
Corolla HB 1.8H Comfort + Tech

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #67 dnia: 09 Września 2025, 14:17:49 »
Domysły, legendy i "wydaje mi się" przeciwko faktom a i tak fakty są dla niektórych nieistotne.  Ale ok, stanie na P w Ready też było niepojęte a jednak niektórzy zdanie zmienili.

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: corolla 23 1,8
« Odpowiedź #68 dnia: 09 Września 2025, 16:35:04 »
Ale jakie są te twoje fakty? Twierdzenie, że u ciebie 400 tys. u kolegi 600 tys. i nic się jeszcze nie wymieniło? Spuść olej, zrób badania, podaj na forum, jeśli okaże się, że olej nadal jest jak nowy, albo rozbierz skrzynię i udowodnij, że nie ma zużycia, to jest fakt. U ciebie nic nie wyje, ja miałem łożysko w priusie do zrobienia przy przebiegu 230 tys. i też twierdziłem, że to opony huczą. Tylko jak wymieniłem łożysko, to jakoś ucichło. Ale zapierałem się, że tam nic nie hałasuje, że opony głośne, przecież luzów na łożysku nie było.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #69 dnia: 09 Września 2025, 16:45:53 »
Ja za 1,5 miesiąca zmieniam ATF WS jeszcze fabryczny na nowy w Yarisie HSD z 2015 i przebiegu 53 tys. km. Płyn/olej ATF WS podlega degradacji termicznej jak i chemicznej. Przede wszystkim degradacja właściwości dielektrycznych co może powodować większe upływy prądu z MG1 i MG2. Wilgoć, utlenianie też będzie powodować spadek właściwości smarnych i dodatków przeciwzużyciowych. Ja wymieniem nie z racji przebiegu a z racji czasu. Moim zdaniem 10 lat to i tak o wiele za długo przeciągnięta wymiana. Nie ma cudownego ATF... O ile w eCVT nie ma żadnych elementów ciernych które mogą generować wysokie temperatury płynu to nadrabiają to dwa silniki elektryczne które raczej dość znacznie się grzeją i są chłodzone tym płynem. 
« Ostatnia zmiana: 09 Września 2025, 17:06:57 wysłana przez emigrant »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #70 dnia: 09 Września 2025, 17:08:35 »
Normalnie strach się bać... Mam robić badania oleju? Po co? Przekładnia pracuje jak powinna przy przebiegu jakiego swoimi autami w życiu nie zrobicie więc sorry Panowie ale z teoretykami nie będę dyskutował.
« Ostatnia zmiana: 09 Września 2025, 17:11:08 wysłana przez przmor »

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #71 dnia: 09 Września 2025, 17:25:34 »
Normalnie strach się bać... Mam robić badania oleju? Po co? Przekładnia pracuje jak powinna przy przebiegu jakiego swoimi autami w życiu nie zrobicie więc sorry Panowie ale z teoretykami nie będę dyskutował.

To w ogóle z nikim nie gadaj.  Niech każdy zmienia według swoich potrzeb. Jeden ma ochotę zmieniać co 5 lat a inny w ogóle. Gadka bez sensu

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #72 dnia: 09 Września 2025, 19:17:05 »
Mnie natomiast dziwi podejście producenta samochodu żeby nie wymieniać oleju w e-cvt. Zaleca natomiast wymianę oleju w silniku co rok lub co 15 tys kilometrów, wymianę płynu hamulcowego co 2-3 lata, wymianę płynu chłodzącego co 5 lat a oleju w e-cvt nie wymieniać. Czyli co, nie zużywa się? Nie traci swoich właściwości smarujących nigdy? Przecież w e-cvt są koła zębate, łożyska, występuje tarcie, wysoka temperatura i w związku z tym nie następuje degradacja znajdującego się tam oleju? To jest jakiś olej cudo? Z ciekawostek na butelce oleju Toyota Genuine ATF WS jeżeli piszą na opakowaniu, że najlepiej wykorzystać przed upływem pięciu lat od daty produkcji to moim zdaniem również daje do myślenia.
Mam zamiar wymienić ten olej przy najbliższym przeglądzie bo samochód ma już 5 lat i będzie przejechane 150 tys kilometrów uważam więc, że to już najwyższa pora.

do 5 lat to można go zalać, a potem jeździć do wymiany.

Offline lukas13

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla ts 1.8
« Odpowiedź #73 dnia: 09 Września 2025, 21:06:42 »
 A ja planuje przy 150kkm sprzedaż samochodu, to po co mam komuś zmieniać olej w przekładni ?
Wszyscy piszą, każdy niech zmienia jak chce, ale w domyśle "to ja mam rację " :-)
Mój samochód, moje pieniądze, jak ktoś ma za dużo niech se zmienia co 50 kkm.

Offline zbyszko61

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #74 dnia: 09 Września 2025, 22:38:23 »
No cóż ja również zamierzam wymienić olej. Mam pytanie, dużo dobrego słyszałem na temat oleji Fuchs. Myślę zakupić ten olej. Jakie macie zdanie na ten temat? Ten olej:

https://olejefuchs.pl/fuchs-titan-sintofluid-fe-75w-3-litry.html?gad_source=1&gad_campaignid=20190375550&gbraid=0AAAAAD47G2SyXpgCdvOLKCXss9S818nS1&gclid=Cj0KCQjw8eTFBhCXARIsAIkiuOwE7fRIMiuQyne6SFnmN9srVTAUOOR4UMZVz1b_ZaO46x7cFidx3v8aAt0kEALw_wcB
Bo na uśmiech zawsze mnie stać :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl