Autor Wątek: Użytkowanie Corolla Cross mając na uwadze problematykę akum. 12v  (Przeczytany 10333 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Odp: Użytkowanie Corolla Cross mając na uwadze problematykę akum. 12v
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Czerwca 2025, 23:41:20 »
No tam mają różnorodność, każdy ma inny problem, pasek czy pierścienie. A tu każdy to samo poza tymi na okresowy przegląd.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Czerwca 2025, 09:30:16 »
no moze czasem ktos podjedzie po srebrne klamki do Yaris Cross

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Czerwca 2025, 09:36:53 »
Miałem okazję posiedzieć w ASO przy stanowisku obsługi serwisowej. Dramat.
Współczuje ludziom którzy tam pracują.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Czerwca 2025, 10:41:57 »
Prosze pamiętać ze problemy i hejt idzie u osób które mają problem. Na ulicach widać ile aut jeździ i nie ma najmniejszego problemy. Od Siebie mam auto Rok izadnego problemu. Przebieg 13k km. Problem jest i była seria wadliwych akumulatorów (podobno Tureckich). Bez obaw kupować, a jak problem wystąpi to dopiero sie martwić. Pozdrawiam.

Na ulicach widać kto jeździ a czy mieli problem nim uruchomili tego nie widać.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Użytkowanie Corolla Cross mając na uwadze problematykę akum. 12v
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Czerwca 2025, 11:11:24 »
Miałem okazję posiedzieć w ASO przy stanowisku obsługi serwisowej. Dramat.
Współczuje ludziom którzy tam pracują.
A ja nie. Płacą im za znoszenie tego, dosłownie to jest ich jedyna funkcja. Wolałbym z mechanikiem gadać, a nie człowiekiem który nie rozumie co w ogóle do niego mówię. Z ASO mam kontakt zaledwie od pół roku, wcześniej lata temu w Oplu robiłem naprawy z OC sprawcy, tam zawsze było po prostu ok. W 2 Toyotach w których miałem „przyjemność” załatwiać problemy jakość obsługi, jakość naprawy, wiedza, dosłownie wszytko to kompletny dramat. No dobra, pani sprzątająca w jednym z tych ASO była spoko, wymieniliśmy żartobliwie 2 zdania.
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2025, 11:13:00 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Czerwca 2025, 15:56:54 »
A ja nie. Płacą im za znoszenie tego, dosłownie to jest ich jedyna funkcja.
W związku z tym że mam przyjemność zatrudniać wiele osób to niestety jak patrzę na problem to zawsze z dwóch stron. Z jednej widzę pokolenie "Z" czyli potocznie zwane "A" ameba a z drugiej strony na na polskiego "klyenta" internetowo wyszkolonego wszechstronnie chcącego zaznaczyć swoje istnienie wiecznym marudzeniem co jest swoistym dowartościowaniem się.
Wolałbym z mechanikiem gadać, a nie człowiekiem który nie rozumie co w ogóle do niego mówię.
No i tu byś się zdziwił :-) bo jeżeli myślisz że mechanicy to takie fajne, kontaktowe chłopy które tylko czekają żeby Cię wysłuchać a potem naprawić auto to jesteś w głębokim błędzie.
Toyotach w których miałem „przyjemność” załatwiać problemy jakość obsługi, jakość naprawy, wiedza, dosłownie wszytko to kompletny dramat. No dobra, pani sprzątająca w jednym z tych ASO była spoko, wymieniliśmy żartobliwie 2 zdania.
Mam styczność z wieloma salonami różnych marek i z Toyotą nie jest źle o ile sobie uświadomimy że to jest zwykłe korpo i tysiące zatrudnionych ludzi a Toyota jest to zwykły seryjny blaszak który ma Cię dostarczyć na terenie kołchozu do pracy.
Wiem że reklamy podkreślają wyjątkowość każdej marki, serwują nam troskliwość obsługi o dobre samopoczucie a technologia ma sprzyjać przyrodzie tak żebyśmy widzieli się jak ten z reklamy zatroskany tatuś z żoną z dwójką dzieci i pieskiem szczęśliwi i zaopiekowani jadący w świat... ale tak nie jest.

Offline daretzki74

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris I
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Czerwca 2025, 20:20:40 »
dzień dobry,
jako autor wątku - kierowca niestety weekandowy zależało by mi by na podstawie Państwa dystansów, częstotliwości jazd zmierzyć sie, czy auto jakie mi sie podoba jest dedykowne dla mnie. prosiłbym, aby nie prowadzić kłotni. interesują mnie sprawy techniczne zw. z użytkowaniem modelu. dzieki forum już wiem, że autem można podjeżdzać na b. krótkie dystanse, by podtrzymać akum, jednak nalezy je uzytkować 2-3 x tydzień, taki wniosek od użytkownków mam. darek
Auris 1, 08r. zawsze na niego mogę liczyć.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Czerwca 2025, 23:38:24 »
prosiłbym, aby nie prowadzić kłotni. interesują mnie sprawy techniczne zw. z użytkowaniem modelu
To była kulturalna wymiana zdań z której jako kierowca weekendowy możesz też wyciągnąć wnioski iż stacja ASO innej stacji ASO nie jest równa :-)

Offline Peterka20

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Czerwca 2025, 16:04:08 »
U mnie przez rok i 30 000km zero problemów. Po 13 dniach na lotnisku odpalił normalnie.

Offline inszynizwy

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CC
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Lipca 2025, 17:14:13 »
Ja miałem problemy z akumulatorem. Zdarzało się, że rozładowywał się gdzieś po 4 dniach, jeśli w międzyczasie np. kilka razy otworzyłem tylko bagażnik. W końcu wymienili przed poprzednią zimą i jest wszystko ok, a auto stoi zazwyczaj tydzień bez ruchu. Więc myślę, że to po prostu problem z określoną partią akumulatorów. Jak ktoś nigdy nie miał problemu albo ma wymieniony akumulator to powinno być dobrze

Offline inszynizwy

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CC
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Października 2025, 12:02:52 »
Też głosuję za tym, że to problem w partią akumualatorów.
Auto mam 2 lata.
W pierwszym roku padło kilkukrotnie po kilku dniach postoju.
Ostatni raz po chyba trzech dniach, w trakcie których kilka razy otwierałem bagażnik (elektryczny) bez uruchamiania auta.
Ostatecznie w październiku 2024 akumulator wymieniony.
Od tego czasu brak problemów mimo takiego samego sposobu użytkowania. No może bardziej pilnuje się, żeby nie "korzystać" z auta bez odpalania, typu nie otwierać bez sensu bagażnika czy włączonego oświetlenia wewnątrz.
Autem nie jeżdżę na co dzień. Pewnie około 2 razy w tygodniu, dystanse od kilku do kilkunastu kilometrów. Raz na 2 miesiące dłuższa trasa. Auto stoi w garażu podziemnym, temperatura 13 stopni.
Mam alarm META i kamerkę na stałe wpiętą (wyłączony tryb postojowy).

Aha, jak wymieniali mi akumulator to stwierdzili, że ten stary pobierał na postoju około 3x więcej energii niż powinien.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Października 2025, 12:06:26 »
jak wymieniali mi akumulator to stwierdzili, że ten stary pobierał na postoju około 3x więcej energii niż powinien.

Ooo, to dość intrygujące co zmierzyli. Zazwyczaj to odbiorniki elektryczne w pojeździe pobierają ze źródła energii prąd a tutaj coś wyjatkowego  :cool:
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline MaciekS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Listopada 2025, 19:52:41 »
Jężeli na aku było niższe napięcie to oczywistym był większy pobór prądu. Nowy dostarczył moc bezstratnie dla napiecia. Ot elektryka.
CH-R z bateryjką-wściekła biel. Teraz Corolla Cross.

Offline Poli

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla1.8
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Listopada 2025, 22:01:16 »
Bożę, co za cudowna mądrość.  :-)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Listopada 2025, 22:02:12 »
Jest grubo. Ja jestem przerażony tym co czytam
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl