Autor Wątek: Przegląd w ASO  (Przeczytany 3267 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Odp: Przegląd w ASO
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Lipca 2025, 18:14:11 »
znajoma serwisowała auto wyłącznie w ASO. Opcjonalna wymiana oleju w skrzyni CVT, serwis nie dokręca korka spustowego i efekt możecie przewidzieć. ASO już niczego nie gwarantuje, zaproponowali zniżkę 25%, ale przy tak wysokim koszcie nowej to śmiech. Oczywiście nikt do winy się nie przyznał.
Oczywiście że nikt ci nie da nowej skrzyni, w końcu to Polska a nie normalny kraj. W ogóle w tym kraju coś takiego jak prawo nie istnieje dzięki takiemu a nie innemu działaniu sądów. Sama propozycja rabatu to w pewnym sensie przyznanie się do winy. Z dobrym adwokatem i zaparciem na walkę minimum 5lat temat do ogarnięcia pewnie.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Lipca 2025, 18:33:02 »
CVT w benzynie czy eCVT w hybrydzie?

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Lipca 2025, 18:42:32 »
CVT w benzynie czy eCVT w hybrydzie?
benzynie

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Lipca 2025, 19:28:52 »
Kupiłem kiedyś corollę verso, po roku zatarła się pompa płynu chłodzącego i szlag trafił cały silnik. Ktoś przekręcił licznik lub oszukał wpisy w książce.
Myślisz, że przegląd by przez tym zatarciem uchronił?
Nie, chodzi mi o to że przy 185 tys km wymienia się pasek rozrządu z wałkami i przy okazji lub zasadniczo (nie pamiętam) wymieniamy lub kontrolujemy pompę cieczy chłodzącej. Jeśli byłem przekonany i ASO też że auto ma około 150 tysięcy kilometrów przebiegu to uważaliśmy że jest na to czas. Prawdopodobnie przebieg był dużo większy, pompa się zatarła, zatrzymała, pasek rozrządu się stopił trąc o wałek pompy i szlag trafił silnik.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Lipca 2025, 19:40:45 »
Jeśli byłem przekonany i ASO też że auto ma około 150 tysięcy kilometrów przebiegu to uważaliśmy że jest na to czas. Prawdopodobnie przebieg był dużo większy, pompa się zatarła, zatrzymała, pasek rozrządu się stopił trąc o wałek pompy i szlag trafił silnik.
Nie rozumiem, auto miało 150 k.km.i stwierdziliście że jest czas bo dopiero przy 180k.km.jest procedura którą opisałeś ?
Jeżeli jest tak jak rozumuje to dla mnie wymiana pompy wody przy 150k.km.jest mocno wskazana. Awarie tych pomp zdarzają się o wiele wcześniej. Rekordziści mieli problemy przy 100-130k.km. Zresztą można znaleźć wzmianki o pompach wody którym przypisywano problemy z upg ZR.

znajoma serwisowała auto wyłącznie w ASO. Opcjonalna wymiana oleju w skrzyni CVT, serwis nie dokręca korka spustowego i efekt możecie przewidzieć. ASO już niczego nie gwarantuje, zaproponowali zniżkę 25%, ale przy tak wysokim koszcie nowej to śmiech. Oczywiście nikt do winy się nie przyznał.
Czyli, nie dokręcili korka, auto stanęło bo zatarła się skrzynia a oni zaproponowali zniżkę 25% od nowej skrzyni ?
« Ostatnia zmiana: 01 Lipca 2025, 19:54:05 wysłana przez ledziu »

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Lipca 2025, 19:46:02 »
Jeśli byłem przekonany i ASO też że auto ma około 150 tysięcy kilometrów przebiegu to uważaliśmy że jest na to czas. Prawdopodobnie przebieg był dużo większy, pompa się zatarła, zatrzymała, pasek rozrządu się stopił trąc o wałek pompy i szlag trafił silnik.
Nie rozumiem, auto miało 150 k.km.i stwierdziliście że jest czas bo dopiero przy 180k.km.jest procedura którą opisałeś ?
Jeżeli jest tak jak rozumuje to dla mnie wymiana pompy wody przy 150k.km.jest must have. Awarie tych pomp zdarzają się o wiele wcześniej. Rekordziści mieli problemy przy 100-130k.km. Zresztą można znaleźć wzmianki o pompach wody którym przypisywano problemy z upg ZR.

Czyli, nie dokręcili korka, auto stanęło bo zatarła się skrzynia a oni zaproponowali zniżkę 25% od nowej skrzyni ?

oczywiście, że nowej skrzyni. Skrzynia była obrzygana olejem, widać, że od korka. Każda sugestia na błąd z ich strony kończy się stwierdzeniem, że niewiadomo kto po nich grzebał w aucie.
« Ostatnia zmiana: 01 Lipca 2025, 19:48:07 wysłana przez aks »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Lipca 2025, 20:02:20 »
oczywiście, że nowej skrzyni. Skrzynia była obrzygana olejem, widać, że od korka
Ok. Ale czy zweryfikowano uszkodzenie skrzyni ? Czy ktoś coś składał na piśmie z jednej i z drugiej strony ? Dopytuje bo mi jak ASO dało Ciała to odbyło się wszystko zgodnie z moimi oczekiwaniami a też chodziło o zaniedbanie pracownika a tak właściwie samowolkę.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Lipca 2025, 20:10:36 »
oczywiście, że nowej skrzyni. Skrzynia była obrzygana olejem, widać, że od korka
Ok. Ale czy zweryfikowano uszkodzenie skrzyni ? Czy ktoś coś składał na piśmie z jednej i z drugiej strony ? Dopytuje bo mi jak ASO dało Ciała to odbyło się wszystko zgodnie z moimi oczekiwaniami a też chodziło o zaniedbanie pracownika a tak właściwie samowolkę.
ASO wystąpiło do importera o wymianę skrzyni. W skrzyni zerwał się pasek.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl