Autor Wątek: Auris 2014  (Przeczytany 4722 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Auris 2014
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Sierpnia 2025, 17:52:25 »
To co z tym zrobić? Jakimś papierem ściernym i zamalować pędzelkiem w kolorze?

We własnym zakresie możesz iść półśrodkiem czyli kupić arkusz "włosy murzyna" opcje miękką i zobaczyć. Jak te plamki zejdą łatwo na zasadzie ścierania to potem pędzelkiem przypaćkać lakier.

Jak już tak ma być "po ludzku" to wyczyścić naloty rdzy potem neutralizator rdzy typu forch albo app rstop, potem jakaś farbka epoksydowa i można wtedy zapodać lakierem. Niby przed lakierem powinno się jeszcze użyć jakiegoś podkładu ale i tak to jest tylko rant a lakier będzie w sprayu albo pędzelek.

Koniecznie zobacz co jest pod nadkolem (ten filc).

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Sierpnia 2025, 10:02:23 »
app rstop, potem jakaś farbka epoksydowa i można wtedy zapodać lakierem

Alternatywnie Noxudol 750 a na to 900. Zostawiłem kiedyś na zimę kawałek zardzewiałej stali w połowie pokryty tym Noxudolem a w połowie AppRStop. Na app zaczęła wychodzić nowa rdza (nie był niczym zabezpieczony). Noxudol utrzymał woskową powłokę. W dodatku app ma termin ważności około 1 rok.

Dk87

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Sierpnia 2025, 11:23:35 »
No dzięki za info, ale czy to normalne żeby lepić samochód z 2014 roku?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Sierpnia 2025, 11:26:24 »
No dzięki za info, ale czy to normalne żeby lepić samochód z 2014 roku?
Niestety tak.

Dk87

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Sierpnia 2025, 11:57:43 »
Czyli to dosyć powszechne w auris? Już nie wiem jakie auto kupić żeby mieć spokój na parę lat

Dk87

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Sierpnia 2025, 11:58:43 »
Czy to może wina tej danii?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Sierpnia 2025, 12:25:44 »
Czy to może wina tej danii?
Jest to wina kiepskich zabezpieczeń może materiałów. Faktem jest że auta zagranicznego pochodzenia mniej rdzewieją ale realnie brak odpowiedzi czemu.

Dk87

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Sierpnia 2025, 12:42:50 »
A czy np verso jest lepiej zrobiona czy to ta sama klasa? Orientujesz się może jaka spinka idzie do tego chlapacza w nadkolu od strony drzwi pasażerów?

Dk87

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Sierpnia 2025, 15:25:13 »
I czy jest jakiś poradnik jak zdemontować nadkola?

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Sierpnia 2025, 07:56:11 »
Faktem jest że auta zagranicznego pochodzenia mniej rdzewieją ale realnie brak odpowiedzi czemu.

Z moich obserwacji na zachodzie nie ma tyle błota i piachu na drogach bo ludzie raczej parkują na parkingach i remonty dróg są czystsze. Nie jest też tak, że traktor czy ciężarówka wyjeżdża z budowy/pola i rozrzuca błoto po ulicy.

Auta jeżdżone w Niemczech były raczej czyste od spodu. Po roku w Polsce brudne nadkola, piach za plastikami, w zakamarkach. To niestety trzyma wilgoć i niszczy powłoki

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Sierpnia 2025, 08:20:03 »
Faktem jest że auta zagranicznego pochodzenia mniej rdzewieją ale realnie brak odpowiedzi czemu.

Z moich obserwacji na zachodzie nie ma tyle błota i piachu na drogach bo ludzie raczej parkują na parkingach i remonty dróg są czystsze. Nie jest też tak, że traktor czy ciężarówka wyjeżdża z budowy/pola i rozrzuca błoto po ulicy.

Auta jeżdżone w Niemczech były raczej czyste od spodu. Po roku w Polsce brudne nadkola, piach za plastikami, w zakamarkach. To niestety trzyma wilgoć i niszczy powłoki
Jest tak jak piszesz ale nie ma to dla mnie dużego wpływu na rdzę.  A nawet jeżeli ma to nie w takim stopniu jak widzę porównanie auta salon Polska vs sprowadzane.

P
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpnia 2025, 09:00:27 wysłana przez ledziu »

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Sierpnia 2025, 12:30:42 »
Jest tak jak piszesz ale nie ma to dla mnie dużego wpływu na rdzę.  A nawet jeżeli ma to nie w takim stopniu jak widzę porównanie auta salon Polska vs sprowadzane.

Jest też kwestia parkowania na trawie/ziemi vs na nawierzchni utwardzonej, może ilość i rodzaju soli użytej w zimie, regularnego mycia no i wspomnianego brudu trzymającego wilgoć z solą.

Ostatnio forumowy kolega z kanału "Stacja: Konserwacja" pokazał podwozie Corolli z 2021. Wystraszyłem się, rozebrałem plastiki na mojej(z Niemiec) i rzeczywiście rdza zaczęła się pojawiać w tych samych miejscach: krawędzie elementów zawieszenia, belka pod bakiem, niektóre śruby; ale w dużo mniejszym stopniu. Ten sam rocznik i przebieg. Najprawdopodobniej ta sama fabryka i linia produkcyjna(?).

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, jeśli sugerujesz celowe manewry Toyoty to pytanie na ile byłoby to wykonalne i opłacalne?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Sierpnia 2025, 13:19:01 »
Jest też kwestia parkowania na trawie/ziemi vs na nawierzchni utwardzonej, może ilość i rodzaju soli użytej w zimie, regularnego mycia no i wspomnianego brudu trzymającego wilgoć z solą.
Można powiedzieć że jest kwestia po troszku wszystkiego ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Interesuje mnie ten temat i z własnego doświadczenia wiem iz trawa nie oznacza koniecznie rdzy  a wentylowany garaż jej braku.

Mam teraz na tapecie auto do zabawy w terenie, stare, rdzewiejące na potęgę które nigdy nie jeździło po asfalcie, używane w górach i...nie ma  rdzy oprócz miejscowych nalotów. Czemu ?
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, jeśli sugerujesz celowe manewry Toyoty to pytanie na ile byłoby to wykonalne i opłacalne?
Źle zrozumiałeś, nie ma możliwości takiej kombinatoryki. Zresztą miałem styczność z autami kupionymi w Pl i po latach zagramanicą:-) były jak nowe.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Sierpnia 2025, 13:51:03 »
-  wysoka wilgotność
-  obfite opady śniegu
- częste używanie soli.
To głównie czynniki, fizyki nie oszukasz.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Dk87

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Sierpnia 2025, 11:32:01 »
-  wysoka wilgotność
-  obfite opady śniegu
- częste używanie soli.
To głównie czynniki, fizyki nie oszukasz.

Czyli zakup samochodu z danii to nie był dobry pomysł

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl