Autor Wątek: Najczęstsze usterki w yaris cross  (Przeczytany 9717 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Najczęstsze usterki w yaris cross
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Września 2025, 17:15:52 »
Toyota to masówka więc jest efekt skali jeśli chodzi o usterki.
Dokładnie tak jest, przy "twardej" technice jest jeszcze dosyć stabilnie jak na dzisiejsze czasy.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Września 2025, 19:43:06 »
...On pytał o konkretny model konkretnej firmy, a nie o legendy konkurencji, a legenda super bezproblemowych aut Toyoty, zresztą poparta wieloletnimi sukcesami w rankingach robi swoje, wiec co mają do tego "wujowe" legendy innych?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Września 2025, 20:57:38 »
On pytał o konkretny model konkretnej firmy, a nie o legendy konkurencji,
Forumowicz/kolega (On) @Ministare pytał czemu te auta tak dobrze się sprzedają skoro jest tak źle.

Ty mu odpowiedziałeś "legenda Toyoty" więc ja napisałem że każda z marek ma swoją legendę i to jeszcze bardziej wujową czyli nierealną/nie życiową itd. i jednak nie idą po rekordy sprzedaży.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Września 2025, 22:23:02 »
Legenda Toyoty

Tylko dodam, że te stricte made in JAPAN i tam też wykonane jeszcze jakkolwiek fason trzymają. Reszta to równia pochyła
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Września 2025, 10:56:51 »
Jakość z krainy bagietek
https://youtu.be/h0C_Vpc2-UA?si=nxXW_rmPgafePbi-
pierwsza minuta nabijanie się ze znaczków na klapie i ogólnie pakietu GR sport (pewnie w innych markach FR line GT Line jest wporzo a tu nie). Potem przytoczenie że juz w yarisach I były niedomalowane drzwi (jesli technologia się niezmieniła to dobra widomość bo te 25 letnie auta jeżdzą do dziś).
Gość uzasadnia wydanie pewnie około 10 k na konserwacje u nich tym że energia na jego wysuszenie jest "deficytowa". I że to nie jest tanie auto żeby takie niedoróbki były. yaris cross w Japonii kosztuje od 2046000 jenów czyli od 51 tys zł. Wiec może z założenia to po prostu nie jest premium wózek jak myślą niektórzy tylko tanie masowe wozidło. I teraz porównajcie sobie koszt produkcji tego auta od zera do gotowego produktu z popsikaniem podwozia woskiem przez tego pajaca od konserwacji który tak z tego drwi stanowiącym ze 25 procent kosztu wytworzenia. Nakład pracy materiałów itp.
Ogólnie można się czepiać ale to dotyczy niemal wszystkich producentów.
« Ostatnia zmiana: 22 Września 2025, 11:11:32 wysłana przez marx50 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Września 2025, 14:06:50 »
Ten jak go nazwałeś "pajac od konserwacji" to nasz forumowy kolega @marcin i  wiele osób z tego forum korzystało z jego usługi. Z opini jest świetny w tym co robi, choć tani to On nie jest.
Zamiast "śmieszkować" warto docenić kogoś, kto obnaża prawdziwą "jakość" współczesnej technologii produkcji aut.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Września 2025, 15:02:23 »
Problem jest tylko taki, że w dzisiejszych czasach pieniądz rządzi światem więc kreuje się potrzebę, najskuteczniej za pomocą strachu a następnie oferuje produkt bądź usługę tę potrzebę zaspokajający i nie zawsze wiadomo na ile ta wykreowana potrzeba jest zasadna czy nie. Dotyczy to wielu dziedzin życia.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Września 2025, 10:01:05 »
Ten jak go nazwałeś "pajac od konserwacji" to nasz forumowy kolega @marcin i  wiele osób z tego forum korzystało z jego usługi. Z opini jest świetny w tym co robi, choć tani to On nie jest.
Zamiast "śmieszkować" warto docenić kogoś, kto obnaża prawdziwą "jakość" współczesnej technologii produkcji aut.
Ale co ja mam doceniać jak to samo zrobiłem we własnym garażu, mam zdjęcia bo pewnie niektórzy nie sa w stanie uwierzyć że można. Jest potrzebny kanał lub podnośnik, myjka, pedzel,  pistolet do mas i parę kluczy do rozebrania do poziomu jaki kto chce. Gdzie tu magia, no ludzie.
Nie widzicie tego? Relacji poziomu złożoności produkcji takiego auta i jego kosztu oraz kosztu prostej usługi? Krytykowanie że oszczędzają na lakierze w niewidocznych miejscach kontra gadka że konserwator ma wysokie koszty energii bo musi dosuszyć podwozie? Bo dmuchawa 3 kW za dwie godziny pracy zużyje go za mniej niż 10 złotych? Że On ( z dużej litery?) nie jest tani to dla Was OK ale jak auto które przechodzi tysiące operacji od zwoju blachy do gotowego produktu swoje kosztuje (z czego połowa podatki za które nie wińcie producenta) to już złodzieje. Wkurza mnie sposób narracji, drwiny i straszenie.
« Ostatnia zmiana: 23 Września 2025, 10:04:28 wysłana przez marx50 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Września 2025, 11:44:58 »
Możesz zrozumieć, że nie każdy ma miejsce, czas, chęć, umiejętności i ochotę by się w tym "babrać"?
Co do ceny, każdy zainteresowany zna ją na starcie jak i zakres na który się godzi, prawda?  Nikt nikogo przecież nie zmusza, a klienci czekają w kolejce, więc doceniają fachowość i rzetelność usługi, tak?
Co do sposobu opisu aut i jakości zabezpieczeń, Ciebie wkurza, a mnie nie, bo mówi prawdę jakkolwiek ona jest niewygodna dla posiadacza.
Ktoś wykonuje kawał dobrej roboty, a Ty stwierdzasz, że "pajac" i  to ma być w porządku?
No sorry, ale to nie jest ok.
Żeby nie było, ja osobiście nie znam @marcin, ani nie korzystałem z jego usług, ale po opiniach osób z tego forum wiem, że wie co robi i to doceniam.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Września 2025, 11:51:32 »
Wkurza mnie sposób narracji, drwiny i straszenie.
Sposób narracji i tak się znacząco zmienił chociaż dalej są realizowane pewne cele których oczywiście stali forumowicze udają że nie widzą. Do tego za swoje poglądy jeszcze niedawno byłbyś tu mocno "ostrzelany" gównem w imię skrytych  zasad porządnych forumowiczów szerzących profesjonalizm w motoryzacji masowej.

Co do filmików to Marcin dobrze wykonuje swoją robotę, nie udziela się tu na forum i nie obsmarowuje innych branżowych warsztatów albo tych co idą inną drogą. Po prostu wklejane są filmiki (przez forumowiczów ) będące reklamą a to że ktoś w systemie 1 do 1 wierzy tym reklamom hmmm to chyba jego problem.

Zresztą były tu filmiki o wyciszeniu aut z Wrocka (firma) i co tam było ? Skrajne głupoty a tu wszyscy mieli sucho-stój bo panowie odkryli że w Corolli drzwi nie są oklejone tapetką na gołą blachę i co proponują ??? Tapetkowanie gołej blachy na drzwiach za XXX $$$ . Albo filmik z wywalonym tytułem o Toyota Land Cruiser pociętej diaksem jak to niby ASO strasznie skrzywdziło klienta. Treść szkoda gadać bo merytoryka wypowiedzi nawet nie pierwsza klasa technikum samochodowego a do tego ...w drugim odcinku temat się wyjaśnił, auto "zdiaksowane" naprawione w ASO które aspirowało do 'the King off world"  :-)

Problem jest tylko taki, że w dzisiejszych czasach pieniądz rządzi światem więc kreuje się potrzebę, najskuteczniej za pomocą strachu a następnie oferuje produkt bądź usługę tę potrzebę zaspokajający i nie zawsze wiadomo na ile ta wykreowana potrzeba jest zasadna czy nie. Dotyczy to wielu dziedzin życia.
Dokładnie tak jest z tym światem  :-) a tego typu forma reklamy jest bardzo dobrze znana  :-)

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Września 2025, 11:56:35 »

W punkt.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Września 2025, 12:15:34 »
Możesz zrozumieć, że nie każdy ma miejsce, czas, chęć, umiejętności i ochotę by się w tym "babrać"?
Mogę, natomiast umiem ocenić wartość tej pracy (nie mówię że jest źle wykonana ale po prostu jest to prosta robota), i widzę w jaki sposób jest reklamowana. Jak już przytoczyłem wyolbrzymiane są wady auta oraz wyzwania stojące przed konserwatorem.
Co do kompetencji - nie pamietam teraz czy on czy inny naśmiewał się z producenta że niechluj bo ma poprzerywane mastyki i oni to poprawią i pozalepiają po swojemu. A mastyki były poprzerywane w miejscach najniższych grawitacyjnie żeby woda z profila (która tam nawet z kondensacji może się pojawić) miała jak spłynąć.
Ale jak kogoś to przekonuje-nie mój biznes nie moje pieniądze.
« Ostatnia zmiana: 23 Września 2025, 12:41:32 wysłana przez marx50 »

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Września 2025, 12:26:41 »
Zresztą były tu filmiki o wyciszeniu aut z Wrocka (firma) i co tam było ?
A to też jest niezłe. Za każdym razem jedno i to samo. W produkcji różnica między autami premium a low end polega na kawałku maty butylowej na drzwiach i kawałku włókniny na boczku. Taka jest technologia produkcji 90% aut na rynku.W bardziej luksusowych materiału jest więcej ale tak żeby to można produkcyjnie ogarnąć. A tu za każdym razem odkrycie że producent nie wykleja co do centymetra poszycia drzwi z dwóch stron itp.
Tam jest jeszcze większa magia bo nazwy materiałów silver, platinum, gold i chgw co jeszcze sugerują że to jakaś ultra technologia a wszystko to różne konfiguracje lekkich pianek z matami antyrezonansowymi.
Żeby nie było - swoje auta wygłuszałem i efekt jest spory ale nigdy bym nie gadał publice jaki to skandal że tego fabrycznie nie ma.
« Ostatnia zmiana: 23 Września 2025, 12:42:04 wysłana przez marx50 »

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Września 2025, 19:57:41 »
Tam jest jeszcze większa magia bo nazwy materiałów silver, platinum, gold i chgw co jeszcze sugerują że to jakaś ultra technologia a wszystko to różne konfiguracje lekkich pianek z matami antyrezonansowymi.

100% się z tobą zgadzam co do konserwacji i wygłuszenia.

też robiłem to samodzielnie i nie jest to żadna tajemna wiedza. A już na pewno nie coś mocno skomplikowanego.
Odnośnie konserwacji, to jeszcze nachalna reklama jednego producenta na "I", którego bezrefleksyjnie polecają wszelkie zakłady na YT i FB.
No i spróbowałem tego ósmego cudu świata i okazało się, że wcale nie jest taki cudowny, a na auto wielkości Yarisa ciężko go wylać więcej jak 4L na podłogę (chociaż na YT sugerują ponad 10L).
Nawet jego wady są przedstawiane jako zalety. Zupełna paranoja.

Moja konserwacja wraz z profilami kosztowała poniżej 1000zł, cała podłoga jest w bardzo grubej warstwie wosku a trafiło tam może 5L materiału.

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Września 2025, 07:21:44 »
 @ghost2255 byłbyś tak dobry i ujawnił jakich wosków użyłeś konkretnie. Jestem przed odbiorem nowej C-HR-ki i może sam bym zrobił koserwację podwozia.
Toyota C-HR GR Sport MY26

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl