Możesz wyjaśnić jakie mogą być przeciwskazania dla dynamicznej wymiany oleju i w jaki sposób może zaszkodzic?Bo to dla mnie czarna magia i nie myślałem że to może być w ogóle w jakikolwiek sposób szkodliwe.
Z dynamiczną jest ryzyko w starych i zasyfionych, że złogi uszkodzą delikatne elementy, zatkają kanaliki, rozszczelni się itp/itd. Jest tego sporo w necie i tak na wyrost, starego lepiej nie dotykać inaczej, niż grawitacyjna wymiana.
Mit bez pokrycia - jeśli w ogóle, to to samo może się stać po kilkukrotnej wymianie grawitacyjnej. Jak skrzynia jest na wykończeniu to sposób wymiany nic nie zmieni.
Cytat: link=topic=59349.msg855517#msg855517 date=1760620169Mit bez pokrycia - jeśli w ogóle, to to samo może się stać po kilkukrotnej wymianie grawitacyjnej. Jak skrzynia jest na wykończeniu to sposób wymiany nic nie zmieni.
Mi w tamtym roku odradzono wymianę oleju ( o ile jeszcze toto można olejem nazwać) w 20 letnim aucie z przebiegiem 175kkm, w którym nigdy nie wymieniałem oleju. A to tylko zwykła manualna skrzynia od renault. Szef firmy powiedział, że to może być jej koniec, więc skoro nic złego się z nią nie dzieje, to już lepiej niech tak zostanie.
Serwis Mazda Warszawa (Nivette) oferuje usługę „dynamicznej wymiany oleju w automatycznej skrzyni biegów”.
No statyczna wymiana też jest chyba dość skuteczną metodą wymiany pod warunkiem że będzie robiona częściej np po 1 wymianie następna po 10 czy 20 i kolejna znowu po np. 30 k a później już co 60k. Wtedy ten olej też w większości będzie chyba wymieniony. No wogóle nie wymieniany to po przebiegu 100-150 tyś to już chyba ryzykowne ale są tacy co nie wymieniali nigdy.
Dopiero co kupiłem i sprawuje się świetnie.