Autor Wątek: Zamieniłem Corollę na Mazdę CX-30.  (Przeczytany 8413 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Zamieniłem Corollę na Mazdę CX-30.
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Października 2025, 15:09:29 »
Z dynamiczną jest ryzyko w starych i zasyfionych, że złogi uszkodzą delikatne elementy, zatkają kanaliki, rozszczelni się itp/itd. Jest tego sporo w necie i tak na wyrost, starego lepiej nie dotykać inaczej, niż grawitacyjna wymiana.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Października 2025, 15:18:59 »
Możesz wyjaśnić jakie mogą być przeciwskazania dla dynamicznej wymiany oleju i w jaki sposób może zaszkodzic?
Bo to dla mnie czarna magia i nie myślałem że to może być w ogóle w jakikolwiek sposób szkodliwe.
To miałem napisać :-)
Z dynamiczną jest ryzyko w starych i zasyfionych, że złogi uszkodzą delikatne elementy, zatkają kanaliki, rozszczelni się itp/itd. Jest tego sporo w necie i tak na wyrost, starego lepiej nie dotykać inaczej, niż grawitacyjna wymiana.

Nawet uznane firmy potrafią odmówić takiego sposobu wymiany oleju w skrzyni.

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Października 2025, 15:34:02 »

Mit bez pokrycia - jeśli w ogóle, to to samo może się stać po kilkukrotnej wymianie grawitacyjnej. Jak skrzynia jest na wykończeniu to sposób wymiany nic nie zmieni.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Października 2025, 16:05:13 »
Mit bez pokrycia - jeśli w ogóle, to to samo może się stać po kilkukrotnej wymianie grawitacyjnej. Jak skrzynia jest na wykończeniu to sposób wymiany nic nie zmieni.
Mit nie mit, bez podpisania papierków nie ma wymiany a firmy z tego typu usługi rezygnują.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Października 2025, 20:22:26 »
Cytat:  link=topic=59349.msg855517#msg855517 date=1760620169

Ja tam nie wiem, ale w necie sporo jest o tym "micie".
Mi w tamtym roku odradzono wymianę oleju ( o ile jeszcze toto można olejem nazwać) w 20 letnim aucie z przebiegiem 175kkm, w którym nigdy nie wymieniałem oleju. A to tylko zwykła manualna skrzynia od renault. Szef firmy powiedział, że to może być jej koniec, więc skoro nic złego się z nią nie dzieje, to już lepiej niech tak zostanie.

Online bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Października 2025, 22:10:55 »
W ASO Mazdy twierdzą że oleju nie trzeba wymieniać w/g dokumentacji producenta, ale serwisy i dealerzy praktycznie sugerują wymianę oleju automatycznej skrzyni co ok. 60‑100 tys. km.

Serwis Mazda Warszawa (Nivette) oferuje usługę „dynamicznej wymiany oleju w automatycznej skrzyni biegów”. W ofercie podają, że pierwsza wymiana jest zalecana przy około 60 000 km, a maksymalnie do 100 000 km. W tej usłudze często zalecane jest też wymienienie filtra oleju skrzyni biegów.

Tyle na razie znalazłem.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Października 2025, 07:37:23 »
Mi w tamtym roku odradzono wymianę oleju ( o ile jeszcze toto można olejem nazwać) w 20 letnim aucie z przebiegiem 175kkm, w którym nigdy nie wymieniałem oleju. A to tylko zwykła manualna skrzynia od renault. Szef firmy powiedział, że to może być jej koniec, więc skoro nic złego się z nią nie dzieje, to już lepiej niech tak zostanie.

W Carinie wymieniałem olej w skrzyni manualnej w 16 roku życia samochodu (239tys. km), a potem w 25 roku pojazdu (303tys. km). Teraz pojazd ma lat prawie 32 lata i skrzynia jeszcze działa.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Października 2025, 07:52:57 »
Serwis Mazda Warszawa (Nivette) oferuje usługę „dynamicznej wymiany oleju w automatycznej skrzyni biegów”.
Możliwe że tak jest, natomiast nie zmienia to faktu że gdzie indziej by Ci nie wymienili. Mnie w rozmowie z przedstawicielem od tych maszyn zniechęcił obowiązek weryfikacji podczas długiej jazdy a potem papierologia dotycząca odpowiedzialności za ewentualne problemy. Oczywiście te problemy mogą się zawsze przytrafić niemniej jednak wolę być ostrożny.
Patrząc z mojego doświadczenia a mam styczność z autami nawet po 500-600k.km.gdzie w automacie nigdy nie była  robiona wymianą dynamiczna jakoś nie uważam tej metody wymiany oleju za "must have".!

Online bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Października 2025, 09:18:20 »
No statyczna wymiana też jest chyba dość skuteczną metodą wymiany pod warunkiem że będzie robiona częściej np po 1 wymianie następna po 10 czy 20 i kolejna znowu po np. 30 k a później już co 60k. Wtedy ten olej też w większości będzie chyba wymieniony. No wogóle nie wymieniany to po przebiegu 100-150 tyś to już chyba ryzykowne ale są tacy co nie wymieniali nigdy.

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Października 2025, 10:07:24 »
No statyczna wymiana też jest chyba dość skuteczną metodą wymiany pod warunkiem że będzie robiona częściej np po 1 wymianie następna po 10 czy 20 i kolejna znowu po np. 30 k a później już co 60k. Wtedy ten olej też w większości będzie chyba wymieniony. No wogóle nie wymieniany to po przebiegu 100-150 tyś to już chyba ryzykowne ale są tacy co nie wymieniali nigdy.

Dużo częściej jeśli grawitacyjna miałaby mieć jakikolwiek sens, a wtedy nie jest to zupełnie opłacalne z perspektywy czasu, pracy i kosztu jaki trzeba włożyć. Zbyt mała ilość jest wymieniana i znowu się miesza z brudnym olejem czyli nadal masz brudy ale trochę mniej....

W mojej skrzyni wchodzi 10 litrów i pierwsza wymiana była po 200k km. Po przepompowaniu 15 litrów czystego oleju, ten w skrzyni dopiero zaczął się robić w miarę czysty. Co można osiągnąć grawitacyjną?...

Online bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Października 2025, 19:01:41 »
A co sądzicie o wymianie oleju silnikowego w Mazdzie ? Fabrycznie jest olej Mazdy (producent Total) 0W20. Mazda nakazuje wymieniać go co 20 000 km. W mojej wymieniany był co rok. 1 raz przy przebiegu 19 tyś później przy przeb. 37 tyś czyli przejechane 18 tyś ale 3 raz ktoś przyspał i wymienili olej dopiero przy przeb. 64 tyś czyli przejechane 27 000 !!! Coś mogło się stać ? Narazie po 2 tyś nie zauważyłem ubytku na bagnecie.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Października 2025, 19:32:41 »
Jeździć obserwować :-)

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Października 2025, 13:36:40 »
ja bym sprzedał

Online bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Października 2025, 18:05:01 »
Dopiero co kupiłem i sprawuje się świetnie.  :-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Października 2025, 18:41:29 »
Dopiero co kupiłem i sprawuje się świetnie.  :-)
To chociaż zepchnij ze skały  ;)
A serio, wymień olej, a jak się obawiasz, to max po 10kkm znowu i  tyle. Ja bym częściej niż co 20kkm zmieniał, ale to Twoje auto.
« Ostatnia zmiana: 30 Października 2025, 18:43:07 wysłana przez Krisman »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl