Autor Wątek: Akumulator 12V  (Przeczytany 10110 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
Odp: Akumulator 12V
« Odpowiedź #45 dnia: 26 Listopada 2025, 19:40:21 »
Dodam tylko, żeby nie zbliżać sie do auta z kluczykiem w kieszeni, w celu odczytu poboru prądu ;)
Toyota C-HR GR Sport MY26

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #46 dnia: 26 Listopada 2025, 20:11:52 »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 27 Listopada 2025, 08:30:34 »
Niestety dzisiaj rano go dopeiro wyciagnalem.
Po przyniesieniu do domu mial 12V i oczko jest zielone/morskie, czyli teoretycznie wszystko ok.

Dam mu z godzinke na ustabilizowanie temperatury i zobaczymy jak pojdzie ładowanie.

Swoja droga ciekawe jakie napiecie ma taki świeży z fabryki ;)

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 27 Listopada 2025, 09:52:15 »
Juz nie moge edytowac poprzedniego posta.
Aku po godzince postoju mial 12.15V, podpialem go i teraz ładuje sie 15,8V/2,4A.
Profilaktycznie odkrecilem korki i tak go zostawie na jakies 10h.

BTW jakie powinien miec napiecie spoczynkowe taki AKU?

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #49 dnia: 27 Listopada 2025, 11:02:49 »
Spoczynkowe po 24h od ładowania.
Nie wiem czy będziesz tak długo czekał - 12,8-12,9V.
Ja bym na początku ustawił max 14,4V i zobaczył jaki jest prąd. I tak zostawił na długo.

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 27 Listopada 2025, 14:33:55 »
Po 4h ładowania
przy 14.7V jest 0.6A
przy 15.1V jest ok 1A
Przy 15.4V jest ok 1.6A
Przy 15.7V jest ok 2.1A

Odczyty z amperomierza wskazówkowego w prostowniku, napięcie z miernika.
Utrzymuje go na 15.4V

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #51 dnia: 27 Listopada 2025, 18:24:15 »
Ktoś jeszcze ma rav4 z 2025 i dostaje powiadomienia o krytycznym stanie akumulatora rozruchowego? Wersja hybrydowa.
Dzisiaj znowu przyszło powiadomienie do aplikacji, a miesiąc temu przy przeglądzie poprosiłem o sprawdzenie parametrów akumulatora i wszystko wyszło poprawnie.
Ostatnio mało jeżdżę, ale to nie powinno tak wyglądać że półroczny samochód zgłasza problemy akumulatora.
Tak ja, witaj w klubie posiadaczy powerbanków, jump-starterów, ładowarek do akumulatorów i innych cudów aby odpalić nowe auto pierwszej zimy
Mam podobne odczucia, generalnie jest to dla mnie jakieś nieporozumienie, ale może właśnie stąd brak zrozumienia dla niemożliwości zamontowania łańcuchów zimowych na wersjach powyżej Comfort... Zamiast korzystać porządnie z RAVki zgodnie z DNA tego modelu zabierając ją w bardziej wymagający teren, gdzie łańcuchy mogą być przydatne albo niezbędne, najwyraźniej ważniejsze wydaje się być bawienie z akumulatorem i dokładanie najróżniejszych dodatków do tego auta.
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2025, 18:32:28 wysłana przez jakubsiemaszko »

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 28 Listopada 2025, 08:47:49 »
Wczoraj założyłem go po 2h od zakonczenia ładowania w +22st.
Po przyniesieniu do auta mial 12.8V
Po podlaczeniu spadlo do 12.65V (zegary, oswietlenie i to co tam w tle dziala).
Postal przez noc w -4st i rano mial 11.95V (mierzone na zapalcznice, po zalaczeniu ACC).

Plus jest taki, ze BLE sie samo naprawilo :D
Nie wiem czy przez dlugi reset czy przez podladowanie AKU.

Online marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #53 dnia: 28 Listopada 2025, 09:11:54 »
Zamiast korzystać porządnie z RAVki zgodnie z DNA tego modelu zabierając ją w bardziej wymagający teren, gdzie łańcuchy mogą być przydatne albo niezbędne, najwyraźniej ważniejsze wydaje się być bawienie z akumulatorem i dokładanie najróżniejszych dodatków do tego auta.
Trochę żartem..... Skoro zależało na używaniu DNA tego auta to trza było brać wersję Comfort (Active juz chyba nie sprzedają). Co prawda aku pada tak samo ale przynajmiej łańcuchy legalne ;) ;) ;)
A tak na serio to dwie rozłączne sprawy. Można napchać i większą ilość bajerów, zachować DNA nie robiąc durnych ograniczeń z oponami, a akumulator powinien działać bez zarzutu. Oprócz niby-ekologicznych algorytmów ładowania problemem mogą być wadliwe egzemplarze ale też ich mocne rozładowanie w transporcie z Japonii czy też potem z Belgii. Jest tam niby jakiś tryb transportowy co to wszystko odcina ale czy go aktywują po kolejnych przeładunkach to nie wiem. Sa tu specjaliści od reanimowania akumulatorów ale 99% użytkowników nie ma nawet zwykłej ładowarki i nawet po odpaleniu z boostera nie doładuje go potem "ręcznie".
Mój fabryczny aku zdychał po 12 dniach uprzednio jadąc 600km trasę więc teoretycznie powinien był być naładowany. Po interwencji w TCE wymieniono na nowy. Jak narazie test 18 dni postoju wytrzymał. Przed tym postojem doladowałem go jakąś tam ładowarką i przejechał 90km na lotnisko. W zasadzie to auto jeździ codziennie pomijając wakacje gdzie zalicza 7-14 dniowe postoje. Przed dłuższymi doładowuję i w zimie tak ze dwa razy. Auto mam w swoim garażu więc to żaden problem dla mnie ale różnie ludzie mają.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #54 dnia: 28 Listopada 2025, 11:15:10 »
Bulwarową terenówką w bardziej wymagający teren? Lata temu znajomi kolegi wybrali się w nieco ale tylko NIECO trudniejszy teren bulwarowymi terenówkami typu RAV4. Ledwie ruszyli a już ugrzęźli i prosili kolegę aby przyjechał swoją Ładą Nivą z pomocą.

Online marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #55 dnia: 28 Listopada 2025, 11:29:18 »
Nie no jasne. Rav4 to nie auto na off-road ale można trochę więcej sobie pozwolić niż leżącym na asfalcie sedanem czy innym "zwykłym" autem. I chyba to miał na myśli Jakub. A niemożność (w rozumieniu instrukcji) założenia łańcuchów jest absurdem i jeśli ktoś chce się do tego stosować literalnie to w zasadzie dyskwalifikuje to auto. Ale to wątek o aku a nie łańcuchach - nie ciągnijmy ich tutaj please.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 29 Listopada 2025, 22:13:16 »
Zamiast korzystać porządnie z RAVki zgodnie z DNA tego modelu zabierając ją w bardziej wymagający teren, gdzie łańcuchy mogą być przydatne albo niezbędne, najwyraźniej ważniejsze wydaje się być bawienie z akumulatorem i dokładanie najróżniejszych dodatków do tego auta.
Trochę żartem..... Skoro zależało na używaniu DNA tego auta to trza było brać wersję Comfort (Active juz chyba nie sprzedają). Co prawda aku pada tak samo ale przynajmiej łańcuchy legalne ;) ;) ;)
A tak na serio to dwie rozłączne sprawy. Można napchać i większą ilość bajerów, zachować DNA nie robiąc durnych ograniczeń z oponami, a akumulator powinien działać bez zarzutu. Oprócz niby-ekologicznych algorytmów ładowania problemem mogą być wadliwe egzemplarze ale też ich mocne rozładowanie w transporcie z Japonii czy też potem z Belgii. Jest tam niby jakiś tryb transportowy co to wszystko odcina ale czy go aktywują po kolejnych przeładunkach to nie wiem. Sa tu specjaliści od reanimowania akumulatorów ale 99% użytkowników nie ma nawet zwykłej ładowarki i nawet po odpaleniu z boostera nie doładuje go potem "ręcznie".
Mój fabryczny aku zdychał po 12 dniach uprzednio jadąc 600km trasę więc teoretycznie powinien był być naładowany. Po interwencji w TCE wymieniono na nowy. Jak narazie test 18 dni postoju wytrzymał. Przed tym postojem doladowałem go jakąś tam ładowarką i przejechał 90km na lotnisko. W zasadzie to auto jeździ codziennie pomijając wakacje gdzie zalicza 7-14 dniowe postoje. Przed dłuższymi doładowuję i w zimie tak ze dwa razy. Auto mam w swoim garażu więc to żaden problem dla mnie ale różnie ludzie mają.
Napisałem to też trochę żartem zaciekawiony ilością informacji odnośnie aku, ładowania, prostowników etc...pewnie wynika to w dużej mierze z potrzeby, niemniej jednak mnie zaciekawiło. Wiesz co, nigdy Comforta nie rozważałem, bo jest po prostu zbyt ubogo wyposażony, rozważałem GRa, ale nie przepadam za alcantarą i zależało mi na podgrzewaniu tyłu, stąd Executive. Nie spodziewałem się, że spotkam się z tak chorym wykluczeniem odnośnie łańcuchów i prawdopodobnie najgorszą obsługą klienta w życiu (chyba w Żabce jest nawet lepiej) ze strony TCE. Zgadzam się jak najbardziej, że to osobne wątki i nie będę ich już łączył jeżeli tylko nie będzie konieczności, chore jest tylko to, że oba tematy pojawiają się w nowym aucie za 230k w 2025r. Co do akumulatora to mój też zupełnie padł po ok. 14 dniach, musiałem go cucić z boostera i później bawić się z ładowaniem na P i prostownikiem, więc znam temat.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #57 dnia: 30 Listopada 2025, 11:02:43 »
chore jest tylko to, że oba tematy pojawiają się w nowym aucie za 230k w 2025r.
Tak z ciekawosci, bo na kazdym kroku podkreslasz, ze wydales 230tys. Jak Ci sie udalo to zrobic? Executive faktycznie tyle kosztowal? Teraz widze 202 w cenniku. Wiadome bylo, ze cena spadnie wraz z rotacja modelu. Brzmi jak zakup roku.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #58 dnia: 30 Listopada 2025, 13:27:11 »
Dał po upustach 224 z dziurą w dachu, awd i Tokio red, takie były ceny.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 30 Listopada 2025, 15:55:36 »
Dał po upustach 224 z dziurą w dachu, awd i Tokio red, takie były ceny.
227k wyszło za AWD, panoramę i Tokio Red, to była cena katalogowa z ekobonusem.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2025, 16:03:42 wysłana przez jakubsiemaszko »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl