Autor Wątek: Rav 4 V po 5 latach użytkowania - czy czekac na rav 4 VI?  (Przeczytany 21676 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Rav 4 V po 5 latach użytkowania - czy czekac na rav 4 VI?
« Odpowiedź #30 dnia: 29 Listopada 2025, 06:49:30 »
To nie uszczelki, te są wykonane i pomyślane b.d b. (Chyba, że trafiłeś na jakieś wadliwe) Moim zdaniem do brak wyciszenia, cienkie szyby i puste jak bęben plastikowe nadkola.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #31 dnia: 29 Listopada 2025, 07:21:25 »
mam żal wyłącznie o to, ze powoli zapominają jak się robi przyzwoite samochody, jednak znakomicie nie zapominają znacząco podnosić marże. w piątej generacji rav4 zapomnieli jak prawidłowo zrobić uszczelki drzwi; gdy jadę po mokrym to wciąż mam wrazenie ze któreś są niedomknięte. takiej wtopy po prostu nie sposób obronić, choć naprawdę lubię i szanuje ta markę.
A ja mam wrażenie że żyjesz netem bo skąd wiesz że Chińczyki nie mają takiego samego problemu z uszczelką skoro na tą chwilę 99,9% wiedzy jest reklamą ewentualnie walką o suby jakże profesjonalnych blogerów motoryzacyjnych.
Do tego nazywasz wtopą uszczelkę w produkcie masowym jakim jest ogólnie auto klasy Toyota? Rozumiem żebyś mówił o Ferrari chociaż tam uszczelki zazwyczaj odpadają ale przy aucie klasy Toyota?

Tu problem jest jak przedmówca napisał z ogólnym wyciszeniem a nie z uszczelką.
Tym bardziej że Toyota produkując Lexa ma doświadczenie w wyciszaniu aut.

A tak dla śmiechu wklejam filmik "technolodży" za miliony monet :-)
Chociaż śmiech śmiechem ale trzeba zwrócić uwagę co jest pod tymi plastagówniaczkami :-)
https://youtube.com/shorts/vt0j5xZi1Yg?si=aKU__6JnDq5pM6IK
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2025, 08:03:54 wysłana przez ledziu »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 29 Listopada 2025, 09:06:18 »
Można iść w innego niezawodnego Japończyka który cenę jednak obniżył.
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=139&t=219993

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 29 Listopada 2025, 11:03:35 »
W komentarzu na tamtym forum użyłeś tego zdania "mozna zawsze brac tucsona za 149tys zl. pytanie co lepsze." nie dodając, że Tucsona porównywalnego do osiągów i parametrów nowej CX5, ale dalej z większym momentem i mocą można kupić od 118000 bez dodatkowych targów i bez grupy zawodowej,  cena  aktualnie pełnej hybrydy 239KM/378Nm to 0d 144900, a Phev od 160000.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 29 Listopada 2025, 13:30:22 »
W komentarzu na tamtym forum użyłeś tego zdania "mozna zawsze brac tucsona za 149tys zl. pytanie co lepsze." nie dodając, że Tucsona porównywalnego do osiągów i parametrów nowej CX5, ale dalej z większym momentem i mocą można kupić od 118000 bez dodatkowych targów i bez grupy zawodowej,  cena  aktualnie pełnej hybrydy 239KM/378Nm to 0d 144900, a Phev od 160000.
piekna cena. lubie konkurencje. i jak na tym tle wypada rav4? no totalna mizeria. ale co kto lubi.
ja wybralem cx5 ze wzgledu na wymiary wnetrza. jednak w srodku jest sporo wiecej miejsca niz w tucsonie. ale tucson tez maly nie jest i na pewno wielu osobom starcza jego wymiary wewnetrzne.
ja i zona jestesmy dosc wysocy, dzieci w fotelikach tez wiecznie nogami wymachuja, tesciowa miedzy fotelikami z tylu tez musi miec swoje miejsce. i fajnie ze bagaznik w cx5 pod 600litrow. i hak na 2tony wiec bedzie mozna cos pociagnac. takze nie jest zle. a cx5 za 180 ma wentylowane grzane fotele, grzana kanape tyl i osiwetlenie adaptacyjne, system glosnikow bose 4z4 i wiele innych ciekawych rzeczy.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2025, 13:35:24 wysłana przez Piwo »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 29 Listopada 2025, 14:04:25 »
Wiem, bo wczoraj sknfigurowałem Homurę i ze wszystkim, łącznie z dziurą w dachu nie przekroczyłem 190kpln. Ja jednak poczekam na ceny nowej rav4 z dalszymi ocenami, bo napęd fabryczny nowej CX5 to żart, a na pytanie czy będzie można liczyć na odblokowanie bez utraty gwarancji, NIE.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2025, 14:08:38 wysłana przez Krisman »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Listopada 2025, 14:09:58 »
mowisz o starej cx5 vs tucson. nwoa cx5 ma 6cm wiecej meijsca na nogi z tylu i 1,5cm z przodu. to jest przepasc. powiem tak. roznica miedzy mazda 3 a 6 to bylo 3cm roznicy na nogi z tylu.
co do napedu sie zgodze. jest tylko porpawnie. zdanej rewelacji. dosc paliwozernie i wolno. pewnie srednio bedzie wychodzic kolo8l przy dynamicznej jezdzie a osiagi takie se nie mowiac ze wolno. jedyne pocieszenie ze moment obrotowy jest na poziomie poprzednika a wiec do 4500obr/min nie bedzie roznicy. roznica pojawi sie dopiero miedzy 4500 a 6500. szkoda ze zabraklo jakiegos mocniejszego elektryka i nie na 24V a na chociaz 400V. przy 6KM i 24V to to ciagnie 200A. jakie kable do tego trzeba dac. przy 400V i 80KM to ciagnie mniej pradu a wiec i miedzi potrzeba mniej w kablach a wiec i lzej i straty mniejsze. no ale mazda poszla po taniosci i najprosciej jak sie dalo. a szkoda. szykuja ten swoj silnik skyactive z na 2027rok. a ja 2,5 wolnnossacego sie az tak nie boje choc spalanie 8l bedzie troche bolec bo rav4 1,5litra realnie mniej by ciagnela z baku. no ale za to wiem ze przynajmniej rpzy jezdzie 140 na gpsie uszy mi nie odpadna. czyli cos za cos. a nowa ravka ktora ma jeszcze chyba bardziej kowbojski desajn do cichych na pewno nalezec nie bedzie. nie zdziwie sie jak bedzie glosniejsza od obecnej ravki.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2025, 14:21:08 wysłana przez Piwo »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 29 Listopada 2025, 14:14:26 »
mowisz o starej cx5 vs tucson. nwoa cx5 ma 6cm wiecej meijsca na nogi z tylu i 1,5cm z przodu. to jest przepasc. powiem tak. roznica miedzy mazda 3 a 6 to bylo 3cm roznicy na nogi z tylu.
Tak, pomyliłem model, ale w Tucsonie wnętrze jest baaardzo ok jeśli chodzi o przestrzeń. Będzie okazja to porównam.  W rav4 nowej jestem ciekawy efektu, choć mi absolutnie nie zależy na tylnej kanapie. 6cm względem starej, która była z tyłu ciasna.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 29 Listopada 2025, 14:19:09 »
no prawda. stara cx5 dosc ciasna z tylu. zreszta jak kazda obecna mazda no moze poza cx80. dopiero cx5 nowa 2026 zrywa z tym trendem ciasnoty i zmienili przestrzen dla ludzi na wielki plus (wiecej miejsca niz w cx60 o 80tys drozszej) . no ja patrze na to pod wzgledem swojej rodziny. dzieciaki w wieku 8 i 6 lat musza miec wygode. ba z tylu na podlodze pod nogi bede mogl wrzucic po kabinowce z kazdej strony :) a marzy mi sie tez wypad autem do chorwacji jak za dawnych czasow.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2025, 14:27:03 wysłana przez Piwo »

Online JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #39 dnia: 29 Listopada 2025, 17:35:49 »
ja wybralem cx5 ze wzgledu na wymiary wnetrza
Zamowiles bez jazdy probnej?

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 29 Listopada 2025, 17:58:22 »
To nie uszczelki, te są wykonane i pomyślane b.d b. (Chyba, że trafiłeś na jakieś wadliwe) Moim zdaniem do brak wyciszenia, cienkie szyby i puste jak bęben plastikowe nadkola.
to moj 37. woz, trzecia toyka z rzedu, wiec mam do czego sie odniesc i widze co sie dzieje: jakis sczyl w toyocie testuje na jak wiele mozna sobie pozwolic by nie zniechecic lojalnych klientow. z powyzszych komentarzy widze ze na bardzo wiele, zatem zycze przejrzec na oczy. nie jestesmy trzecim swiatem..

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #41 dnia: 29 Listopada 2025, 18:54:46 »
to moj 37. woz, trzecia toyka z rzedu

Brawo i to jest doświadczenie
u mnie dopiero 16 aut przerobione
Ja mam aktualnie 4 Toyoty, Yaris, Yaris Hybrid, Prius, RAV4 Plugin i najnowszy Tesla Y
Jest tak jak piszesz, na tym forum pracownicy toyoty zaklinają rzeczywistość. Ich kwik jest słyszalny na Marsie jak coś pokażesz, że mogłoby być lepiej zrobione, od razu jesteś wróg.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2025, 18:56:59 wysłana przez SNCF »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #42 dnia: 29 Listopada 2025, 19:36:40 »

Cytat:  link=topic=59456.msg857648#msg857648 date=1764395370

to moj 37. woz, trzecia toyka z rzedu, wiec mam do czego sie odniesc i widze co sie dzieje: jakis sczyl w toyocie testuje na jak wiele mozna sobie pozwolic by nie zniechecic lojalnych klientow. z powyzszych komentarzy widze ze na bardzo wiele, zatem zycze przejrzec na oczy. nie jestesmy trzecim swiatem..
Ja miałem tylko jedną Toyotę, właśnie rav4 V i szybko się pożegnałem, ale mimo wielu uwag na minus, akurat od strony uszczelek u mnie nie było żadnych problemów. Aut ile miałem nie będę się licytował :)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #43 dnia: 29 Listopada 2025, 21:01:50 »
Jest tak jak piszesz, na tym forum pracownicy toyoty zaklinają rzeczywistość. Ich kwik jest słyszalny na Marsie
O tu się z Tobą zgodzę :-)
Nie zapomnij tylko że szeregowy pracownik ma tyle do powiedzenia co ....za okupacji.

jak coś pokażesz, że mogłoby być lepiej zrobione, od razu jesteś wróg.
Nie przesadzaj, każdy może mieć swoje zdanie i na tą chwilę to wróg był ten co ośmielił się realnie spojrzeć na Toyotę z perspektywy dzisiejszych czasów, innych marek i z pominięciem tiktoka.
Jak masz wątpliwości to mogę Ci trochę przypomnieć naszych trzech muszkieterów i ich dokonania.

to moj 37. woz, trzecia toyka z rzedu, wiec mam do czego sie odniesc i widze co sie dzieje: jakis sczyl w toyocie testuje na jak wiele mozna sobie pozwolic by nie zniechecic lojalnych klientow. z powyzszych komentarzy widze ze na bardzo wiele, zatem zycze przejrzec na oczy. nie jestesmy trzecim swiatem

Nie będę pisał z iloma autami miałem styczność bo to raczej nie ma znaczenia natomiast ważniejsze jest to z iloma ASO różnych marek miałem/mam  "przyjemność" współpracować przy serwisie/zakupie części.
Dlatego dalej twierdzę że na dzisiejszy czas obsługa ASO niezależnie od marki jest zestawem przypadków gdzie jak trafisz to z kimś się dogadasz tylko nie jest to oczywiste a samo trafienie to nielada wyczyn.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 30 Listopada 2025, 08:15:52 »
ja wybralem cx5 ze wzgledu na wymiary wnetrza
Zamowiles bez jazdy probnej?
Tak. Po nowym roku nie będzie już finansowania 0% rrso.  Muszę złożyć wniosek jeszcze w tym roku. A zrezygnować mogę do kwietnia. Nic nie tracę jak jazdy wypadną źle w styczniu. Auto jest piękne obszerne tanie dobrze wyposażone obszerne. Moim zdaniem niewiadomych jest mało jak prowadzenie czy cisza w kabinie. Ale zawsze może coś nie podpasować. Zobaczymy.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2025, 08:29:54 wysłana przez Piwo »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl