Autor Wątek: Rav 4 V po 5 latach użytkowania - czy czekac na rav 4 VI?  (Przeczytany 21713 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online topoll

• Toyot Spamer
Odp: Rav 4 V po 5 latach użytkowania - czy czekac na rav 4 VI?
« Odpowiedź #60 dnia: 30 Listopada 2025, 13:15:38 »
Żadnej Ravki nie widziałem tylko że powodów może być tysiące od prozaicznego lenistwa
Sugerujesz, że ludzie zostają na fabrycznych felgach z lenistwa?
Ja się rozglądałem za ciekawymi felgami ale nie znalazłem nic pasującego i finalnie wziąłem od PlugIna Style. Akurat trafiły się w dobrej cenie bo człowiek zmieniał nowe na 20”.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #61 dnia: 30 Listopada 2025, 13:59:44 »
Nie sugeruje tylko jestem pewien. Skoro komuś odpowiada wizual felg OEM, nie rozmyśla nad niuansami technicznymi związanymi z felgami to nie chce mu się zgłębiać zakupu felg nie OEM.
A jak chce mieć drugi komplet np.zima to idzie do ASO i dostaje gotowca set dedykowany wzmocniony historyjką o gwarancjach, homologacjąch i innych dobrodziejstwach.

« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2025, 14:02:16 wysłana przez ledziu »

Online topoll

• Toyot Spamer
Rav 4 V po 5 latach użytkowania - czy czekac na rav 4 VI?
« Odpowiedź #62 dnia: 30 Listopada 2025, 14:14:39 »
Nie sugeruje tylko jestem pewien. Skoro komuś odpowiada wizual felg OEM, nie rozmyśla nad niuansami technicznymi związanymi z felgami to nie chce mu się zgłębiać zakupu felg nie OEM.
A jak chce mieć drugi komplet np.zima to idzie do ASO i dostaje gotowca set dedykowany wzmocniony historyjką o gwarancjach, homologacjąch i innych dobrodziejstwach.
Nie zgodzę się. Nie zawsze to jest prawda.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #63 dnia: 30 Listopada 2025, 14:21:11 »
Nie zgodzę się.
Ale z czym się nie zgodzisz? Jak Ci felga odpowiada to myślisz o jej zmianie ?
Do tego ile osób rozpracowuje kwestie techniczne felg, ich parametry, wpływ na jazdę jeżeli w niczym nie przeszkadza im jazda na tych co mają ?

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #64 dnia: 30 Listopada 2025, 14:26:25 »
Nie zgodzę się.
Ale z czym się nie zgodzisz? Jak Ci felga odpowiada to myślisz o jej zmianie ?
Do tego ile osób rozpracowuje kwestie techniczne felg, ich parametry, wpływ na jazdę jeżeli w niczym nie przeszkadza im jazda na tych co mają ?
Mi felga nie pasowała, szukałem innych aż znalazłem. Zawsze felgi analizuję aby pasowała, miała odpowiednie parametry. I tak robi większość osób, jak sądzę. Poza tymi, którzy dadzą sobie wmówić bajki. Sam miałem zresztą moment takiego zachowania (choć w innej kwestii) ale się otrząsnąłem.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #65 dnia: 30 Listopada 2025, 14:30:56 »
Mi felga nie pasowała, szukałem innych aż znalazłem.
Kluczem Twojej wypowiedzi jest zaimek osobowy "mi" :-)

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 30 Listopada 2025, 14:31:59 »
no raczej kupcy  toyot  sa oszczedni na wskros by nie powiedziec o skapstwie. mysla o tym jak najmniej stracic przy odsprzedazy a nie jak cos dolozyc do auta czego nigdy nie odzyskaja.  ja to w jakims tam stopniu rozumiem. czesciej tutaj poruszane sa tematy gdzie serwis najtanszy i jak zaoszczedzic kupujac swoj olej, czy to na ile klocki starczaja niz jakis temat o wymianie seryjnych felg na takie o mniejszym et czy lzejszych. spoko. wiadomo ze to auto na wskros ma byc tanie i uzyteczne. ja jak patrze na cx5 to tez patrze tylko pod katem uzytecznosci. jak wjedzie gwint to tylko po to by latwiej wsiadac do auta bo wiadomo ze do suva wsiada sie jak do szoferki tira co jest mega niewygodne. tak samo jak felgi to po to by auto mniej palilo czy lzej sie prowadzilo. takze wiadomo ze w segmencie wolow roboczych rzadko kto patrzy na bajery a bardziej na praktycznosc i jak tego nie zepsuc czy tez na jak najnizsze koszty eksploatacji a nie na to jak je podniesc.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2025, 14:36:57 wysłana przez Piwo »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #67 dnia: 30 Listopada 2025, 15:01:20 »
az tak to nie. ale jest dostepny bilstein b12 do cx5 za 3600zl wiec pewnie nowa pojdzie w dol 3cm by lepiej sie wsiadalo. pewnie do tego dojda wieksze kola nie 225/55r19 a 235/55r19 bo sa tansze i lepsze opony dostepne i pewnie do tego jakies lekkie felgi ktore pozwola zejsc z wagi z 30kg by spalanie poszlo w dol

Napisał ten, który na koszty eksploatacji uwagi nie zwraca 
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2025, 15:07:02 wysłana przez przmor »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #68 dnia: 30 Listopada 2025, 16:10:54 »
Niestety wyciągasz fałszywy wniosek
Ok. Masz rację.
@Piwo co by nie gadać to musisz założyć oddzielny temat o Maździe :-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #69 dnia: 30 Listopada 2025, 17:26:16 »
@Piwo, swoim ostatnim wpisem zrobiłeś mi wieczór :) Dwa najlepsze teksty to ten o skąpstwie posiadaczy toyot, a drugi, to ten o wsiadaniu do SUVa. To nie Ty pytałeś o spalanie, koszty przeglądów, czy klocki wytrzymają 10kkm?:) Ale jest plus, chyba wreszcie po pięciu latach oczekiwań, kupisz (chyba) auto. Miała być Camry, a będzie suv.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #70 dnia: 30 Listopada 2025, 18:56:43 »
mozliwe ze ja. tak mialo byc camry ale ceny sa mega wysokie. bylem zainteresowany camry jak jej cena byla za 121 tys zl. potem szla tylko cena w gore ze oplacalnosc zakupu jej stala na bardzo niskim poziomie. mi sie, wiesz mi, z kupnem auta nigdy nie spieszylo. i nadal nie spieszy. ja jeszcze cx5 nie kupilem i mozliwe ze jej nie kupie jak mnie cos wnerwi, np okaze sie ze srednie spalanie bedzie blizej 9litrow a nie 8 albo sie okaze ze przy jezdzie ze stala predkoscia 150km/h jest w niej glosno. oczywscie w to watpie ale moze tak byc.
a co do skapstwa wg slownika niechęć do rozstawania się z pieniędzmi, nadmierna oszczędność chyba nie ma w tym nic  co by nie pasowalo do kupujacych toyoty. zreszta o mnie mozna napisac dokladnie to samo dlatego tyle kupuje swe auto i dlatego jezdze autem 11 letnim obecnie.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2025, 18:58:44 wysłana przez Piwo »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #71 dnia: 30 Listopada 2025, 21:18:08 »
"Oszczędność to świadome zarządzanie pieniędzmi, mające na celu realizację przyszłych celów, podczas gdy skąpstwo to przesadna i obsesyjna niechęć do wydawania pieniędzy, która może szkodzić relacjom z innymi. Skąpstwo jest cechą charakteru, a oszczędność – umiejętnością, która jest celem samym w sobie lub narzędziem do jego osiągnięcia."
Ci co kupili Toyoty nawet jeśli są oszczędni to pieniądze już wydali a skąpcy? No cóż. Auta nadal nie kupili...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #72 dnia: 30 Listopada 2025, 21:49:21 »
No I skąpiec Toyoty w dzisiejszych czasach nie kupi, za drogie ( na ten moment jedne z najdroższych aut popularnych). Jak już to kiedyś Dacię, a teraz chińskiej maści.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #73 dnia: 30 Listopada 2025, 21:59:22 »
Ok. Źle się wyraziłem w takim razie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl