Autor Wątek: gdzie jest watek co zamiast rav4?  (Przeczytany 52263 razy)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: gdzie jest watek co zamiast rav4?
« Odpowiedź #420 dnia: 10 Września 2026, 12:50:52 »
Przejechałem się dzisiaj OMODĄ 9 Super Hybrid - no ale salon udostępnia tylko na godzinkę to mało co idzie sprawdzić i ocenić.

Wrażenia z mojej perspektywy.

- wygląd z zewnątrz i wewnątrz na plus - no tylko trzeba by jeszcze sprawdzić czy do bagażnika wchodzą 4 samolotowe walizki,
- w czasie jazdy w samochodzie cichutko ( moja Rawka to tu ma całkiem na noc),
- prowadzi się b. dobrze, dynamicznie i przyspiesza tak jak elektryk, tu mam same pozytywne wrażenia,
- silnika spalinowego nie usłyszałem,
- w środku bardzo wygodnie przy moim 183 cm, siedzenia na plus,
- kamery i wyświetlanie obrazu na bardzo duży ++++ normalnie elegancko,
- ładowanie małego 12V aku przez tą godzinkę z napięciem 13,9 do 13,7, niżej nie, tak jak w mojej RAV4 na 12,8V nie spadało,
- kierownica chodzi leciutko i fajnie się prowadzi i reaguje jak trzeba, czytałem, że OMODY 9 lubią ściągać na prawo i zwracałem na to uwagę , ale chyba nie ściągała ale to trzeba by jechać na lotnisko aby to dokładnie sprawdzić.
- próbowałem obsługi głosowej ale AI pokładowe powiedziało mi miłym głosem, że tej funkcji jeszcze nie umie i musi się nauczyć ( chciałem obniżyć temperaturę klimy o 1 st. C ) - no nie miałem czasu aby ją przyuczać . :)

Na razie jeszcze nie kupuje  bo moja ravka jeszcze za nowa  ale w testowanym aucie wygodniej jak w moim i tyle ogólnych wrażeń.

Mają w salonie dostępną sztukę z 2025 na wyprzedaży za 190 k i jeszcze dorzucą zimowe opony ale jakoś się nie skusiłem.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #421 dnia: 10 Września 2026, 13:59:50 »
To jest to co juz pisałem, że mankamentów nie odkryjesz w czasie godzinnej jazdy. Dla mnie w tych autach nie spina się moc silnika spalinowego z elektrykiem i jego niewydolność, gdy przy wyższych prędkościach napędza koła przez tylko jedno przełożenie.
Jadąc załadowanym, ciężkim autem pod górę (mam na myśli długie niezbyt strome wzniesienie) benzyniakowi może braknąć mocy na utrzymanie prędkości. Wtedy przejdzie w tryb produkcji prądu dla elektryka czyli wyciam bo prądu trzeba dużo.
I drugie, układ ze skrzynią 1DHT nie ma technicznej możliwości hamowania silnikiem. Gdy baterie się naładują zostaje tylko upalanie hamulców. Znowu piszę o jeździe w górach.
Auto (EBRO S400 - czyli hiszpańskie Chery Tigo4) którym ja jeździłem miało to samo rozwiazanie napędu z tym ze było lżejsze i miało proporcjonalnie mniej mocy ale działało to bardzo źle. Oczywiście w warunkach mniej wymagajacych napęd działa bardzo plynnie i daje pozytywne wrażenie.

« Ostatnia zmiana: 10 Września 2026, 14:01:49 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #422 dnia: 10 Września 2026, 17:12:11 »
a pozniej takie kwiatki. ja sie tam niezle bawilem i wyprzedzalem auto za autem a hybrydka
https://www.facebook.com/groups/657177547019601/permalink/1034110132659672/?rdid=kdn7V3tYdzeFl36s#

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #423 dnia: 10 Września 2026, 17:13:49 »
@Piwo Tiago zarówno 8 jak i 9 przegrał w tym starciu, zresztą RX też.
a czemu przegral? przeciez chery to matka tych pozostalych marek i jest najlepiej wykonana. ma najlepsze fotele przynajmniej tak na testach mowia. i pozycja najnormalniejsza za kierownica. napedy bardzo zblizone maja te auta.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #424 dnia: 10 Września 2026, 20:37:49 »
Dla równowagi - tutaj gościowi w RAV4 wybuchł silnik (jak to on opisał) no i na prostej drodze, a nie Transalpina.

https://www.facebook.com/groups/rav4hybridpolska/posts/3983450418608454

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
gdzie jest watek co zamiast rav4?
« Odpowiedź #425 dnia: 16 Września 2026, 14:08:30 »
Mam teraz kilka dni okazję jeździć pewnym angielsko-indyjskim pojazdem wielkim jak kiosk, no systemy autonomicznej jazdy i wspomagania kierowcy wolę z Toyoty, może tu są inaczej sprofilowane, tak aby nie ingerować do ostatniej chwili ale nie podoba mi się to. Ale fotele bajka…
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #426 dnia: 16 Września 2026, 14:16:52 »
a czemu przegral? przeciez chery to matka tych pozostalych marek i jest najlepiej wykonana. ma najlepsze fotele przynajmniej tak na testach mowia. i pozycja najnormalniejsza za kierownica. napedy bardzo zblizone maja te auta.
...bo zwyczajnie się mniej podoba niż wersja omody 9 - "Black Edition".
Auto na trasie 390km ani razu nie dostało żadnej zadyszki, moc jest, a gdy brakuje już prądu wystarczy włączyć tryb większej rekuperacji, jedyny minus, to auto dużo szybiej zwalnia przy zdjęciu nogi z gazu, ale w Tucsonie też to mam w trzech stopniach mocy i już umię z tym żyć. Auto będzie kupowane nie wcześniej niż święta/styczeń, więc sporo czasu jeszcze.
Największym mankamentem dla rodzin jest bagażnik, nie powala.  Nas to nie dotyczy, a reszta wrażeń bardzo pozytywna.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #427 dnia: 16 Września 2026, 14:17:50 »
Czyli Omoda już płynie? ;)
Nie, grudzień/styczeń bedzie zamówienie.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #428 dnia: 16 Września 2026, 17:42:27 »
...bo zwyczajnie się mniej podoba niż wersja omody 9 - "Black Edition".
Auto na trasie 390km ani razu nie dostało żadnej zadyszki, moc jest, a gdy brakuje już prądu wystarczy włączyć tryb większej rekuperacji, jedyny minus, to auto dużo szybiej zwalnia przy zdjęciu nogi z gazu, ale w Tucsonie też to mam w trzech stopniach mocy i już umię z tym żyć. Auto będzie kupowane nie wcześniej niż święta/styczeń, więc sporo czasu jeszcze.
Największym mankamentem dla rodzin jest bagażnik, nie powala.  Nas to nie dotyczy, a reszta wrażeń bardzo pozytywna.
https://www.facebook.com/reel/1378518394426312

https://www.mazdaspeed.pl/forum/download/file.php?id=208113&t=1
https://www.mazdaspeed.pl/forum/download/file.php?id=208054&t=1
https://www.mazdaspeed.pl/forum/download/file.php?id=208116&t=1
https://www.mazdaspeed.pl/forum/download/file.php?id=208109&t=1
« Ostatnia zmiana: 16 Września 2026, 17:45:16 wysłana przez Piwo »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #429 dnia: 17 Września 2026, 10:22:12 »
:) ano bywa...

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #430 dnia: 17 Września 2026, 10:26:30 »
To twoja poszła z dymem?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #431 dnia: 17 Września 2026, 10:28:27 »
To twoja poszła z dymem?
Nie :) Wziąłem z linku #423 od @Piwo.
Dalej są też mercedes, bmw itd ;)
« Ostatnia zmiana: 17 Września 2026, 10:44:58 wysłana przez Krisman »

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #432 dnia: Dzisiaj o 07:53:01 »
Może jednak zamiast kupować niedługo chińczyka trzeba poczekać na RAV4 hybrydę z silnikiem 2,0 turbo.  No to będzie zupełnie coś innego przy tak większej dynamice https://auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/11315505,znika-wielki-problem-aut-spalinowych-toyota-oto-silnik-idealny.html  :-)

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #434 dnia: Dzisiaj o 08:07:37 »
Może jednak zamiast kupować niedługo chińczyka trzeba poczekać na RAV4 hybrydę z silnikiem 2,0 turbo.  No to będzie zupełnie coś innego przy tak większej dynamice https://auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/11315505,znika-wielki-problem-aut-spalinowych-toyota-oto-silnik-idealny.html  :-)
nigdy w zyciu auta z turbo. to jedno wielkie lajno. auto na 30tys km i na warsztat. i co chwila kombinowanie i dbanie o nie gaszenie, o nie cisniecie na zimnym o wymiane oleju co 5tys km. dziekuje za takie cuda. niech toyota sama sobie to kupuje dla pracownikow.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0Aen2B4LZQUUni85Veew3sf9XQrnjqJaRoAggXakAY8zSpjHApKWQR9ynqZbD5bcWl&id=61574715232837&__cft__[0]=AZiEjQUsGrwp-4UWYGeR5d1oirbyEtdty2QbHOnzrjkcJgN8RDrFNj-IGaib3pGHee76SQBeokdowiXguPzdildcg_IZpVBgOXfSfGwNqubqqyi423QnCEDmQPpEbmO9SyiprMnXRgmPmHGJ&__cft__[1]=AZiEjQUsGrwp-4UWYGeR5d1oirbyEtdty2QbHOnzrjkcJgN8RDrFNj-IGaib3pGHee76SQBeokdowiXguPzdildcg_IZpVBgOXfSfGwNqubqqyi423QnCEDmQPpEbmO9SyiprMnXRgmPmHGJ&__tn__=R]-R

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl