Autor Wątek: akumulator padł  (Przeczytany 8917 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline stachles

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota yaris cr
Odp: akumulator padł
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Stycznia 2026, 19:07:28 »
Nie trzeba nic robić

Colin uwierzę na słowo bo masz wiedzę na ten temat szeroką ale mógłbyś to delikatnie rozwinąć. Auto samo dostrzeże zmianę i się dostosuje?

też chciałbym wymienić na 45Ah, ale nie wiem co z tym kodowaniem czy trzeba do ASO?

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Stycznia 2026, 20:05:32 »
Niczego się nie koduje, można śmiało wymienić kwasa. Robiłemto w swojej YC.
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Stycznia 2026, 20:40:29 »
Akumulator wymieniony poza serwisem i niby wszystko OK. Ale po godzinie - zonk - Samoistnie rozkalibrował się czujnik regulacji okna w drzwiach kierowcy i nie domyka. Wizyta w serwisie i opinia - tak się dzieje przy odłączeniu akumulatora-. Legendarna jakość Toyoty - leży w gruzach i kwiczy.

Mnie to (intuicyjnie) wygląda na jakąś wadę mechanizmu okna, którą poprawiono jakoś z komputera tzn poprawka jest w pamięci. Wyjąłeś aku i pamięć skasowana. Ale to takie moje gdybanie.

Niczego się nie koduje, można śmiało wymienić kwasa. Robiłemto w swojej YC.

Mój stał z odpiętym aku ze 2-3 tyg i nic się nie stało. Oczywiście poza skasowaniem logów wymaganych do badania HV (trzeba przed badaniem zrobić min 500 km w tym 5 czy 6 pełnych cykli nagrzania silnika ICE).

Padający akumulator powodował że okna z strony pasażera przód a potem tył nie otwierały się. I ponownie działały po długim wyjeździe poza miastem autostradą przejażdżka .

Dawno już wyczaiłem, że siedzi sobie studenciak (pewnie zdalnie dorabia sobie na zleceniu od Toyoty) i klika co mu się na ekranie z centrali pojawi. Wyczaiłem to gdy przebywałem poza zasięgiem sieci komórkowej - przez mój błąd wywaliło mi czujniki parkowania. Stałem w lesie poza siecią ok 2 tygodnie, samochód przestawiałem kilkakrotnie i nic. Gdy wyjechałem na drogę w sterfę zasięgu, po paru minutach już działały.

Offline AVAPOW

• Toyot Leżący
  • *
    • AVAPOW - Profesjonalne boostery
  • Samochód:: TOYOTA
« Odpowiedź #33 dnia: 05 Stycznia 2026, 21:29:32 »
Używanie boostera to ubieranie czystych gaci na osr.... du...

Patrząc na ilość problemów z akumulatorem to booster powinien być dodawany przez Toyotę w pakiecie z kołem dojazdowym ;)

Offline jarodebesciak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4/YC
« Odpowiedź #34 dnia: 06 Stycznia 2026, 13:13:01 »
Wczoraj auto jeżdżone praktycznie cały dzień, w nocy przyszedł alarm na aplikację o niskim poziomie naładowania.Rano pomierzyłem , wynik 11,4 V, wrzuciłem na prostownik. Tak naprawdę ten system zarządzania energią zamiast chronić aku będzie powodował jego zasiarczenie. Myślę ze rozsądnym będzie odpięcie wtyczki układu zarządzania energią, niech ładuje cały czas pod max. napięciem , zwłaszcza że jest to auto miejskie i robi krótkie trasy.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #35 dnia: 06 Stycznia 2026, 13:44:58 »
Nie powinno się schodzić poniżej 12,5V dla jego "zdrowotności" i żywotności. Nie ważne, czy to AGM, czy zwykły(w tym EFB). Tak naprawdę kwasiak powinien być przez cały okres jego żywotności w pełni naładowany. Niskie napięcie to zaraz degradacja mas czynnych w płytach dodatnich i ujemnych. Kwas opada na dno i zjada płyty. Jak jest zjazd do 10V, czy poniżej to dzieje się to w ekspresowym tempie. 

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #36 dnia: 06 Stycznia 2026, 13:45:35 »
W takim razie akumulator do zdiagnozowania. Może zwarcie wewnątrz?

Offline jarodebesciak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4/YC
« Odpowiedź #37 dnia: 06 Stycznia 2026, 19:47:40 »

Wczoraj auto jeżdżone praktycznie cały dzień, w nocy przyszedł alarm na aplikację o niskim poziomie naładowania.Rano pomierzyłem , wynik 11,4 V, wrzuciłem na prostownik. Tak naprawdę ten system zarządzania energią zamiast chronić aku będzie powodował jego zasiarczenie. Myślę ze rozsądnym będzie odpięcie wtyczki układu zarządzania energią, niech ładuje cały czas pod max. napięciem , zwłaszcza że jest to auto miejskie i robi krótkie trasy.

Ładowanie przez ok 8h, prostownik przeszedł w tryb podtrzymania na 12,8 V. Po otwarciu drzwi (załączenie pompy) napięcie spadło do 12,2 V i tak zostało. Czuje że czeka mnie wizyta w ASO , ale jak znam życie to nic nie ugram bo "auto odpala"

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #38 dnia: 06 Stycznia 2026, 21:00:45 »
Wczoraj auto jeżdżone praktycznie cały dzień, w nocy przyszedł alarm na aplikację o niskim poziomie naładowania.Rano pomierzyłem , wynik 11,4 V,
Straciłeś pojemność w akumulatorze, ładowanie go prostownikiem niewiele pomoże.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 06 Stycznia 2026, 21:31:23 »
Jak to kwasiak z płynnym elektrolitem to można spróbować zapodać mu 16V, żeby przemieszało wszystko - trzeba zdjąć klemy. Może odzyska gęstość. Jak wyżej, aku stracił Ah. Ładowanie do 14,4V, czy 14,7V nic nie da. Te proste ładowarki automaty typu Lidlowego podjadą do określonego napięcia i przechodzą w ten tryb podtrzymania co nie oznacza, że akumulator został naładowany.

U mnie też akumulator prawie trup w Yarisie hybrydowym. To 10 letni AGM 35Ah, jeszcze fabryczna Yuasa S34B20R, więc miał prawo. Średnie napięcie jego to 11,8V. Ostatnie dni nawet 11,66V. Próba ładowania go prądem 3A kończy się po 40 minutach, więc 3A x 0,67h = 2 Ah. Wzbudzie układu hybrydowego to takie slow-motion. Czasami nie daje rady zbudzić, bo za duży zapad napięcia i za mały prąd. Ja już jestem na etapie kupienia nowego AGM OE 28800-AZC33. Czekam aż do mego ASO przyjedzie świeżynka z Centrali. Nie chcę się bawić w zamienniki. Poza tym aftermarketowa Yuasa S34B20R to już nie AGM a zwykły kwasiak z płynnym elektrolitem. Nie mogę takiego akumulatora zamontować z racji bezpieczeństwa, bo jest pod tylną kanapą, czyli w przestrzeni pasażerskiej. Nie chodzi o to, że AGM mniej gazuje, bo raczej podobnie jak z płynnym, ale w razie wypadku, dachowania, gdy samochód będzie do góry nogami z akumulatora nie ma prawa nic polecieć. Pewnie dlatego fabrycznie jest AGM. 

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #40 dnia: 06 Stycznia 2026, 21:54:03 »
Pewnie dlatego fabrycznie jest AGM.
Od 2019 już nie.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 06 Stycznia 2026, 21:59:19 »
28800-AZC33 to nadal AGM. Prosiłem magazyniera z ASO, żeby poszedł i zerknął na etykietę. Jest napisane AGM. Była jedna sztuka z lipca 2025, ale zamówił nowe z Centrali, więc jutro już mają być. Nie jest już to japońska Yuasa tylko koreański Clarios. Może w nowych Yarisach akumulator nie jest już pod tylną kanapą?

fotki 28800-AZC33 - https://www.ebay.ca/itm/165747233723

https://www.clarios.com/products-and-services/agm

« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2026, 22:05:53 wysłana przez emigrant »

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #42 dnia: 06 Stycznia 2026, 22:11:13 »
W Yarisach hybrydach pod tylną kanapą.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 06 Stycznia 2026, 22:19:11 »
Widocznie montują coś innego niż 28800-AZC33. Wcześniej był to AGM 28800-YZZPC, ale zastąpił go 28800-AZC33. To nadal AGM. Jak pojadę do ASO to pomacham akumulatorem, czy nie chlupie...

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #44 dnia: 06 Stycznia 2026, 22:26:08 »
Skąd informacja, że Yuasa S34B20R to już nie AMG?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl