Autor Wątek: Parowanie szyb - nadal brak rozwiązania  (Przeczytany 4691 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline flejti

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2 TS
Parowanie szyb - nadal brak rozwiązania
« dnia: 26 Listopada 2025, 07:42:52 »
Czy ktoś u siebie uporał się z parowaniem szyb przy wilgotnej pogodzie, opadach śniegu?

Temat pojawia się bardzo często, zwłaszcza na grupie facebookowej która śledzę ale Co, którzy mieli problem chyba się z nim nie uporali nadal stąd moje pytanie.

U mnie przy aktualnych opadach śniegu szyby po wejściu do auta parują momentalnie w całym aucie.
Nawet jeśli auto jest wyłączone - wystarczy do niego wsiąść.

Podczas jazdy - niezależnie czy klima włączona czy nie - muszę przejechać ok 2km z nawiewem na max żeby przednie szyby odparowały. Z tyłu nadal jest mleko.

Jak to w każdym takim wątku jest napisane zrobione było już chyba wszystko:
.1 dywaniki są gumowe, pod nimi brak śladów wilgoci
2. Auto odkurzone, szyby umyte
3. Wkładałem rękę pod wykładzinę z przodu ,(kierowca + pasażer) - jest sucho
4. Wkładałem rękę pod wykładzinę we wnęce koła zapasowego - jest sucho
5. Filtr kabinowy nowy - robiony test na grubym filtrze węglowym jak i najcieńszym tanim - bez różnicy
6. W bagażniku w boczkach zbierała się woda przez spinki zderzaka - uszczelnione i usunięta wilgoć
7. Klapka obiegu zamkniętego widać że pracuje (patrzyłem po wyjęciu filtra kabinowego), także ja słychać.

Oczywiście jeżdżę na obiegu otwartym więc świeże powietrze z zewnątrz napływa.

Gdzie jeszcze szukać problemu?

Może są 2 klapki obiegu zamkniętego (gdzieś na podszybiu druga ) i może tam jest problem?

W bagażniku podczas uszczelniania spinek widzę że wywietrznik jest zakryty jakimś filcem. Robiłem próbę jego podwinięcia żeby nie blokował cyrkulacji powietrza ale bez ekstremalnych różnic.

Swoją drogą czy ten filc tam rzeczywiście powinien być? Może go zostawić podwinietego?

Jeszcze jakieś pomysły?

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
Odp: Parowanie szyb - nadal brak rozwiązania
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Listopada 2025, 08:01:13 »
Mam podobne objawy, wg mojej teorii samochód jest zbyt mało ogrzany.
https://www.amazon.pl/GADLANE-wielokrotnego-pochlaniacz-antypo%C5%9Blizgow%C4%85-krzemionkowego/dp/B0CTTS537W
Powyższy produkt właściwie wyeliminował mi parowanie przedniej szyby od wewnątrz, umiejscowiony ordynarnie za wyświetlaczem multimedialnym przed przednią szybą. Myślę, że drugi taki na tył też zrobi swoją robotę.
W skrajnie niekorzystnych warunkach atmosferycznych -  w trakcie jazdy wystarczy na chwilę odpalić nawiew szyby przedniej (FRONT).

Offline flejti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Listopada 2025, 08:26:20 »
Mam 2 pochłaniacze i nie pomaga.
Tak samo nawiew Front nie daje rady zwłaszcza z lewej strony szyby przed kierowcą.
Kombinowałem z włączoną klimą i bez, temperatura na LO lub większa i w sumie trzeba przejechać 2-3km żeby odparować jak pada śnieg.
O tyle nawet nie wspominam - im dłużej dmucha nawiew tym szyby na tyle bardziej zaparowane

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Listopada 2025, 09:09:38 »
Bez pochłaniaczy miałem tragedie, teraz przynajmniej nie mam pary na przedniej szybie. Też próbowałem ciepłym powietrzem, ale efekt mizerny jeszcze długi czas oczekiwania na rozgrzanie silnika.
Najlepszy i natychmiastowy efekt jednak powiew powietrza z klimatyzacji - FRONT rozbijał mi parę równomiernie.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Listopada 2025, 09:23:44 »
na YT w shortach widzialem, czy gdzies w porannych wrzutkach od google discover moze czytalem, taka porade, ze trzeba jak najszybciej wymienic wilgotne powietrze na suche. Nie wiem czy dobrze pamietam: wylaczyc obieg zamkniety, klima wlaczona, nawiew na full i szyby kilka centymetrow opuszczone. To pozwoli na szybka wymiane powietrza. Klima osusza, szpary w oknach pozwalaja wypchnac wilgoc. Jakos tak to ktos tlumaczyl.

Offline flejti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Listopada 2025, 09:48:20 »
na YT w shortach widzialem, czy gdzies w porannych wrzutkach od google discover moze czytalem, taka porade, ze trzeba jak najszybciej wymienic wilgotne powietrze na suche. Nie wiem czy dobrze pamietam: wylaczyc obieg zamkniety, klima wlaczona, nawiew na full i szyby kilka centymetrow opuszczone. To pozwoli na szybka wymiane powietrza. Klima osusza, szpary w oknach pozwalaja wypchnac wilgoc. Jakos tak to ktos tlumaczyl.

Uchylania okien jak jest mróz nie będę praktykował bo już kiedyś w innym aucie przerabiałem wymianę mechanizmów podnoszenia szyb z tego powodu.

Problem musi być gdzieś indziej bo część osób rzekomo ma wszystko ok.

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Listopada 2025, 10:20:19 »
Zajrzyj pod wszystkie drzwi i wyjmij gumowe zatyczki z otworów odprowadzających wodę. Często tam się zbiera woda.

Offline flejti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Listopada 2025, 10:42:43 »
Zajrzyj pod wszystkie drzwi i wyjmij gumowe zatyczki z otworów odprowadzających wodę. Często tam się zbiera woda.

Mam wyjęte skrajne zatyczki czyli z 3 sztuk w każdych drzwiach zostały po jednej

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Listopada 2025, 12:58:39 »
A jesteś na 100% pewien, że klimatyzacja faktycznie działa? Bo to, że lamka się świeci to jeszcze o niczym nie świadczy....

Mnie sie też długo wydawało, że działa... a potem sie okazało, ze przez kilka miechów nie działała i stąd parowanie - bo była dziura w przewodzie ciśnienia... ASO wymieniło, napełniło i przestało parowac...
Pozdro!

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Listopada 2025, 13:45:05 »
Uchylania okien jak jest mróz nie będę praktykował
jak jeszcze na postoju, mozna nie domknac  drzwi

Offline zbyszko61

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Listopada 2025, 11:49:57 »
Mnie kiedyś spalił się silniczek od obiegu powietrza (wewnątrz/zewnątrz) . Zatrzymał się w pozycji wewnątrz i szyby okrutnie parowały. Naszukałem się dość długo aż znalazłem przyczynę. Wymiana rozwiązała problem. Sprawdź to :)
Bo na uśmiech zawsze mnie stać :)

Offline flejti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Listopada 2025, 12:31:40 »
Mnie kiedyś spalił się silniczek od obiegu powietrza (wewnątrz/zewnątrz) . Zatrzymał się w pozycji wewnątrz i szyby okrutnie parowały. Naszukałem się dość długo aż znalazłem przyczynę. Wymiana rozwiązała problem. Sprawdź to :)

Silniczek obiegu zamkniętego działa bo wyciągałem filtr kabinowy i witam widać jak się zamyka klapa

Offline flejti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Listopada 2025, 12:34:34 »
A jesteś na 100% pewien, że klimatyzacja faktycznie działa? Bo to, że lamka się świeci to jeszcze o niczym nie świadczy....

Mnie sie też długo wydawało, że działa... a potem sie okazało, ze przez kilka miechów nie działała i stąd parowanie - bo była dziura w przewodzie ciśnienia... ASO wymieniło, napełniło i przestało parowac...

Na 100% pewien nie jestem ale jak kupiłem auto 2 miesiące temu i sprawdzałem klimę to wiało zimnym. Pytanie ile jest czynnika i w jakim stanie osuszacz oraz czystość parownika.

Rzeczywiście na tą chwilę to chyba jedyny trop, który muszę sprawdzić w jakimś dobrym zakładzie od klimy.

Innej opcji nie widzę, wczoraj nawet wyjąłem schowek pasażera i włożyłem rękę głęboko za wentylator dotykając ściany grodziowej i wygłuszenia na niej. Myślałem że może tam gdzieś wlatuje woda od podszybia. Ale jest sucho - na tyle na ile udało mi się włożyć rękę i sprawdzić w jednym miejscu.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2025, 12:36:16 wysłana przez flejti »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Listopada 2025, 12:55:52 »
Ale wiesz, że osuszacz w układzie klimy służy do czegoś innego niż osuszanie powietrza?

Offline flejti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Listopada 2025, 13:07:28 »
Ale wiesz, że osuszacz w układzie klimy służy do czegoś innego niż osuszanie powietrza?

Wiem ale jest elementem układu i pasuje sprawdzić całość systemu i wyeliminować wady.
Chodzi o kompleksowe sprawdzenie i dobicie klimatyzacji

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl