Autor Wątek: Parowanie szyb - nadal brak rozwiązania  (Przeczytany 4674 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Parowanie szyb - nadal brak rozwiązania
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Listopada 2025, 13:17:33 »
Z moich obserwacji w hybrydowym Aurisie (11 lat 430tys.km klima włączona non-stop) układ klimatyzacji jest wieczny i jeśli nie był mechanicznie uszkodzony to nie wymaga żadnych zabiegów bo po prostu działa jak powinien. Ubytek czynnika na pewno jakiś jest ale skoro układ działa to po co przy nim grzebać? Nie wiem czy w Corollach coś celowo popsuto ale raczej nie.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2025, 13:19:07 wysłana przez przmor »

Offline flejti

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2 TS
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Listopada 2025, 15:26:21 »
Z moich obserwacji w hybrydowym Aurisie (11 lat 430tys.km klima włączona non-stop) układ klimatyzacji jest wieczny i jeśli nie był mechanicznie uszkodzony to nie wymaga żadnych zabiegów bo po prostu działa jak powinien. Ubytek czynnika na pewno jakiś jest ale skoro układ działa to po co przy nim grzebać? Nie wiem czy w Corollach coś celowo popsuto ale raczej nie.

Nigdy nie wiesz w używanym aucie czy coś nie zostało uszkodzone
Klimatyzacja wymaga czyszczenia parownika a jego zasyfienie może spowodować parowanie i smród.
W układzie jest osuszacz wilgoci w układzie, on też się kiedyś zapełni i trzeba pomyśleć o wymianie.
Ogólnie w internetach wyczytać można, że słabo działająca klimatyzacja powoduje parowanie więc  jeśli nigdzie nie znalazłem problemu to może muszę sprawdzić klimę.

P.S czytałem opinie ludzi którzy przesiedli się z Aurisa do corolli w tym pierwszym parowania nie mieli a w drugim wielu osobom się zdarza

Offline Dario54

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR II 2.0 HEV
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Grudnia 2025, 22:27:05 »
Ustawić temperaturę na 21 stopni i tryb auto. U mnie działa w Corolli.

Offline flejti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Grudnia 2025, 23:39:30 »
Ustawić temperaturę na 21 stopni i tryb auto. U mnie działa w Corolli.

Na razie testuję nawiew na nogi+ szybę i ok 19°C bez klimy.
Wcześniej jeździłem na auto i nie wiem czy to była najlepsza opcja

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23

Offline flejti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Grudnia 2025, 19:51:53 »
https://www.youtube.com/watch?v=CcFPbknJi4Q

Musiałbym być nienormalny żeby wytłoczki od jaj kłaść na deskę  :grin:

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Grudnia 2025, 17:49:43 »
Ja bym jakoś obadał czy obieg się nie przestawia na wewnętrzny. Wtedy to co wychuchasz leci na szybę. Inna sprawa to jazda na klimatuzacji i nie wyłączanie jej. W układzie może być przez to wilgoć.

Offline flejti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Grudnia 2025, 22:59:55 »
Ja bym jakoś obadał czy obieg się nie przestawia na wewnętrzny. Wtedy to co wychuchasz leci na szybę. Inna sprawa to jazda na klimatyzacji i nie wyłączanie jej. W układzie może być przez to wilgoć.
No właśnie tutaj są dwie szkoły:
1 żeby jeździć non stop na klimie
2 żeby nie jeździć zimą wcale na klimie

Ja dotychczas co chwilę zmieniałem ustawienia panikując jak parowały szyby
Ale teraz mam zamiar dłużej potestować jedno ustawienie.

Dziś wyłączyłem klimę na stałe i ta opcję będę najpierw testował.
Ona bardziej do mnie przemawia bo bardziej rozumiem jej filozofię zwłaszcza w odniesieniu do mojej jazdy na krótkich odcinkach.

A tak po krótce.... jeżdżę najczęściej odcinki 4km czyli ok 10min jazdy.
Włączenie klimy powoduje zawilgocenie parownika. Wilgoć nie ma kiedy odparować.
I tu pojawia się problem kiedy kolejny raz uruchamiam auto....wilgotne powietrze bucha na szyby powodując parowanie.

Mam zamiar jeździć bez klimy żeby parownik nie zachodził wilgocią.

Jak to się nie sprawdzi w ciągu miesiąca to będę testował jazdę non stop na klimie czyli druga skrajna opcja...

Spróbuję być konsekwentny i jeździć na jednych ustawieniach nieco dłużej.
Czytając posty na grupach toyoty dopiero długie stosowanie jednej z w/w opcji przynosi rezultaty
« Ostatnia zmiana: 25 Grudnia 2025, 23:10:02 wysłana przez flejti »

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Grudnia 2025, 10:34:03 »
trochę nie rozumiem po co mieszać ustawieniami klimatyzacji przy automatycznej klimie ale co kto lubi
od lat w ogóle nie zwracam na to uwagi...w sezonie zimowym jedynie przestawiam sobie nadmuch na nogi i szybę na stałe a poza tym reguluje tylko temperaturę...
nigdy nie miałem problemów ze zbyt dużym parowaniem wnętrza...rozumiem, że sedan może być bardziej podatny z jakiegoś powodu ale nie za bardzo rozumiem dlaczego tak właśnie miałoby być, płyta podłogowa jest ta sama, te same części...
oczywiście, że są momenty po krótkich odcinkach w wilgotne dni, że po odpaleniu na chwilę szyba zaparuje ale szybko też odparowuje z klimą...
ja jeszcze staram się robić jedną rzecz jak jest sucho i mroźnie - wietrzę chwilę wnętrze zanim zamknę samochód na noc...
a raz w corolli miałem tak, że strasznie mi zaparowały szyby ale wtedy zapomniałem wyjąć mokrej szmatki, której używałem po myciu samochodu do dotarcia wnęk drzwi, jak dostała ciepła to w środku było jak w saunie ;)
jak to są jednostkowe przypadki to może jednak gdzieś dostaje się woda do wnętrza...?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Grudnia 2025, 11:39:18 »
Mnie rozbawiło to "zawilgocenie parownika", bo on po to ma poprowadzony odpływ na zewnątrz, by jeśli drożny, odprowadzać skropliny. Klima osusza wnętrze...sprawna klima z drożnym odpływem.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Grudnia 2025, 12:27:04 »
...
nigdy nie miałem problemów ze zbyt dużym parowaniem wnętrza...
No to chyba należysz do tej nielicznej grupy, która nie ma problemu z parowaniem szyby czołowej. Nie mam w kabinie nic mokrego, auto czyste i nie ma mokrych elementów, używam klimatyzacji cały czas z nadmuchem na nogi i szybę, przed zamknięciem chwilę wietrzę wnętrze. Nawet mam pochłaniacz wilgoci. A w mokre i chłodne dni już po kilkunastu sekundach mam mgłę i dla bezpieczeństwa muszę się zatrzymać, włączyć "odparowanie" szyby czołowej, które trwa ok. 1-2 min zanim coś widać(od dołu szyby). Dodam, że w żadnym poprzednim aucie nie miałem tego problemu. Nawet F126p tak nie parował. Dlatego uważam, że inżynierowie Toyoty o czymś zapomnieli, albo nie pomyśleli do końca.

Offline flejti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Grudnia 2025, 12:36:04 »
Mnie rozbawiło to "zawilgocenie parownika", bo on po to ma poprowadzony odpływ na zewnątrz, by jeśli drożny, odprowadzać skropliny. Klima osusza wnętrze...sprawna klima z drożnym odpływem.

Chyba kompletnie nie wiesz jak wygląda i do czego służy parownik.

I tym mnie rozbawileś

Offline flejti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Grudnia 2025, 12:46:13 »
...
nigdy nie miałem problemów ze zbyt dużym parowaniem wnętrza...
No to chyba należysz do tej nielicznej grupy, która nie ma problemu z parowaniem szyby czołowej. Nie mam w kabinie nic mokrego, auto czyste i nie ma mokrych elementów, używam klimatyzacji cały czas z nadmuchem na nogi i szybę, przed zamknięciem chwilę wietrzę wnętrze. Nawet mam pochłaniacz wilgoci. A w mokre i chłodne dni już po kilkunastu sekundach mam mgłę i dla bezpieczeństwa muszę się zatrzymać, włączyć "odparowanie" szyby czołowej, które trwa ok. 1-2 min zanim coś widać(od dołu szyby). Dodam, że w żadnym poprzednim aucie nie miałem tego problemu. Nawet F126p tak nie parował. Dlatego uważam, że inżynierowie Toyoty o czymś zapomnieli, albo nie pomyśleli do końca.

Nie ma co się spinać w rozmowie z kimś kto problemu nie ma bo i tak tego nie zrozumie.

Na na dzień dzisiejszy testuje jazdę zupełnie bez klimy jak na facebookowej grupie corolli kilka osób mądrze napisało.
Wyłącz sobie w menu na tablecie automatyczne uruchamianie klimatyzacji niech się nie włącza i pojeździj tak dłuższy czas. Ja staram się nawet nie używać przycisku "front" bo on odpala klimę ale nawet jak to zrobię to wyłączam ją ręcznie natychmiast.

Na razie dobrze rokuje...

Z doświadczenia w poprzednich autach wiem że jeżdżenie na krótkich odcinkach z włączaniem klimy robi się za jakiś czas problem ze smrodem w aucie bo mnoży się grzybek. I z uwagi na powyższe zawsze w poprzednich autach suszyłem parownik przed dojechaniem do celu.
Na krótkich odcinkach nie bardzo jest nas na suszenie ok 5min bo jestem już u celu. Dlatego teraz jedząc do pracy 4km klimy nawet na osuszanie szyb nie ma sensu włączać.
Powoli zaczyna się to robić logiczne.

Część osób używa non stop klimy i niby mają ok choć u mnie się to nie sprawdza.
Napisano również, że jak przestali jej używać chwilowo to zaczął się smród (z uwagi na powyższe nie osuszanie)

« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2025, 12:52:34 wysłana przez flejti »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Grudnia 2025, 12:57:46 »
U mnie wręcz odwrotnie, jazda bez klimy zimą kończyła się smrodem na wiosnę. Ale ja dużo jeżdżę bo jak już donauta wsiądę to robię minimum 100km.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl