Autor Wątek: Chlapacze  (Przeczytany 7368 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
Chlapacze
« dnia: 27 Listopada 2025, 21:41:32 »
Ktoś używa chlapaczy? Oryginalne Toyoty nie zakrywają całej szerokości tylnego koła - zostaje kilka cm do ochlapywania podwozia. Nie wiem jak przednie. Może są jakieś nieoryginalne, które jednak zakrywają całą szerokość bo miejsce tam jest i pojęcia nie mam czemu tak to sfajdano.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Chlapacze
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Listopada 2025, 14:38:59 »
Na zdjęciach nie widać czy choć ten przód zasłania całe koło bo, co potwierdziłeś, na tyle brakuje kawałek. Ciekawe co przyświacało projektantom żeby pożałować te 2-3 cm na trochę większą ochronę podwozia.
Dzięki za info.

PS. Widzę tu i ówdzie, że różni oferują chlapacze mające wg nich pasować do różnych modeli Toyoty. Stąd może wynikać to uchybienie.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2025, 15:10:57 wysłana przez zorian2 »

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Listopada 2025, 20:10:18 »
Przed zakupem sprawdziłem większość ofert na Ali. Znalazłem jedynie dwa rodzaje: pierwszy pasuje bez uwag (tylne muszą mieć wcięcie odpowiadające kształtowi podwozia), drugi - tył nie pasuje dokładnie. Wymiary obu są takie same. Głównym celem takich chlapaczy jest osłona zewnętrznych, skrajnych części nadwozia a nie podwozia.
Też zauważyłem że można to było opracować lepiej.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Listopada 2025, 22:10:11 »
Ważna jest też ochrona przedniej części progów. To tam gniją najszybciej jeśli ich brak, nawet tych minimalnych, bo one chronią częścią montażową przed wyrzucanymi kamieniami spod kół.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Listopada 2025, 11:12:44 »
Przed zakupem sprawdziłem większość ofert na Ali. Znalazłem jedynie dwa rodzaje: pierwszy pasuje bez uwag (tylne muszą mieć wcięcie odpowiadające kształtowi podwozia), drugi - tył nie pasuje dokładnie. Wymiary obu są takie same. Głównym celem takich chlapaczy jest osłona zewnętrznych, skrajnych części nadwozia a nie podwozia.

Nie widać tam chyba nazwy producenta. Czy te, które wybrałeś to może J&J AUTOMOTIVE ?

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Listopada 2025, 12:26:43 »
Ważna jest też ochrona przedniej części progów.
czyli raczej przede wszystkim. Tyl nie chlapie na prog, bo za tylnym kolem już tylko jakies plastiki. Ktore latwo oberwac razem z chlapaczem, najezdzajac tylem na kraweznik. Tak wlasnie oberwalem sobie chlapacza w maluchu. Ale tam to byly fartuchy konkretne.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Listopada 2025, 14:27:16 »

Nie widać tam chyba nazwy producenta. Czy te, które wybrałeś to może J&J AUTOMOTIVE ?

I czy one są sztywne czy elastyczne? Czy ugną się na przeszkodzie czy raczej pękną ...

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Listopada 2025, 20:54:52 »
I czy one są sztywne czy elastyczne? Czy ugną się na przeszkodzie czy raczej pękną ...
[/quote]

Nie widać nazwy bo to chińskie z Aliekspress. Są dość elastyczne ale to nie istotne ponieważ są mocowane w kilku punktach, nie majtają jak gumy w "maluchu". Też miałem "malucha" więc pamiętam. Obejrzyj dokładnie co jest pod linkiem a zobaczysz, że to nie ma prawa się uginać po przykręceniu do nadkoli. Mam to zamontowane już w drugim aucie C-HR i nigdy nie miałem problemów.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Listopada 2025, 21:42:19 »
Zdjęcia są te same co wspomniana przeze mnie "marka" ale na Ali dają zdjęcia co tam się nawinie. Mam jeszcze najazdy, których używam do wymiany oleju. Jak wjeżdżam przodem, zahaczam tym wystającym "chlapaczem" anty-aquaplaningowym. Nie bardzo mogę sobie wyobrazić czy zahaczę omawianym. Jest z tyłu więc jest szansa że nie ale kto tam to przewidzi.
Dzięki jeszcze raz za info. Co więcej, zamówię i samemu obadam.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Listopada 2025, 21:46:35 »
Ważna jest też ochrona przedniej części progów. To tam gniją najszybciej jeśli ich brak, nawet tych minimalnych, bo one chronią częścią montażową przed wyrzucanymi kamieniami spod kół.

Właśnie obserwacja podczas pluchy jaka była na ulicach przed tygodniem, gdy solanka ciekła obficie po całej długości progów, nasunęła mi na myśl pomysł założenia chlapaczy. Kwestiia bombardowania progów kamieniami nie przyszła mi do głowy więc dziękuję za uświadomienie.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Listopada 2025, 21:52:10 »
Wzdłuż krawędzi (jeśli jest kontakt z nadwoziem) warto podkleić na bezbarwnej dwustronnej lub dać folie PPF. Wycierają lakier
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Listopada 2025, 23:58:25 »
Dobrze wiedzieć. Ale teraz zastanawiam się co wobec tego jest pod plastikową osłoną nadkola (żeby nie haratała lakieru nadkola).

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Grudnia 2025, 22:40:55 »
Dobrze wiedzieć. Ale teraz zastanawiam się co wobec tego jest pod plastikową osłoną nadkola (żeby nie haratała lakieru nadkola).
Dobrze tam nie jest, szczególnie po kilku latach, to pewne.
Tak na marginesie, mi podczas montażu chłopaczy w ASO kilka lat temu, nawet nie wytarli brudu i piasku na lakierze, tylko na to założyli. Masakra!
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2025, 22:43:14 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Grudnia 2025, 23:29:22 »
Ja mam fabryczne chlapacze w Aurisie od 11 lat i 430 tys.km jazdy miejskiej. Wiele razy szorowałem chlapaczami o krawężnik podczas wjezdzania/zjeżdżania z chodnika. Między przednim chlapaczem a progiem jest niewielka przerwa  dzięki  czemu chlapacz nie zdziera lakieru. Jutro mogę zrobić zdjęcie. Generalnie gdyby chlapacze były dłuższe szorowałbym nimi o krawężniki dużo częściej więc sądzę że taka a nie inna ich długość to nie przypadek.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl