Autor Wątek: Rozładowany akumulator rozruchowy  (Przeczytany 3311 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
Rozładowany akumulator rozruchowy
« dnia: 29 Listopada 2025, 09:17:51 »
Witajcie
Dziś dostałem wiadomosc z aplikacji, że w samochodzie jest na bardzo niskim poziomie naładowania akumulator rozruchowy.
W aplikacji była instrukcja aby pojeździć z pół godziny, a jak bedzie dalej problem to serwis.
Jak temu można zaradzić? Uruchomiłem samochód na prawie godzinę, ale nie jeździłem i błąd jest nadal w aplikacji.
Dziękuję za pomoc

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
Odp: Rozładowany akumulator rozruchowy
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Listopada 2025, 15:59:13 »
Ile rocznie przejechałeś tym samochodem ?

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Listopada 2025, 16:20:04 »
Witajcie
Dziś dostałem wiadomosc z aplikacji, że w samochodzie jest na bardzo niskim poziomie naładowania akumulator rozruchowy.
W aplikacji była instrukcja aby pojeździć z pół godziny, a jak bedzie dalej problem to serwis.
Jak temu można zaradzić? Uruchomiłem samochód na prawie godzinę, ale nie jeździłem i błąd jest nadal w aplikacji.
Dziękuję za pomoc
Podjedz na stację kontroli pojazdów, tam mają tester, sprawdzą, czy to nie fake news, zapłacisz grosze. 

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Listopada 2025, 16:23:36 »
Ostatnio u wielu takim błędem sieje.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Listopada 2025, 22:53:42 »
Czyli takie informacje błędne wysyła aplikacja?
Bo dziś i auto mialem uruchomione na ponad godzinę, a potem pojechałem do innego miasta specjalnie jak zalecenie w aplikacji. Ale dalej wisi ten błąd w aplikacji. W samochodzie nic nie widać.

Offline AVAPOW

• Toyot Leżący
  • *
    • AVAPOW - Profesjonalne boostery
  • Samochód:: TOYOTA
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Listopada 2025, 00:33:25 »
Masz możliwość sprawdzenia ile V ma akumulator miernikiem? Najlepiej tuż po otwarciu auta przed próbą jego uruchomienia?

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Listopada 2025, 08:33:16 »
Masz możliwość sprawdzenia ile V ma akumulator miernikiem? Najlepiej tuż po otwarciu auta przed próbą jego uruchomienia?
Nie, nie mam. Nie mam nawet prostownika do ładowania. Kiedyś miałem starszy, ale wywaliłem go.
Dzięki Wam za pomoc.
Ogólnie nic się nie dzieje. Nie ma żadnych ikonek w aucie, ale wkurza ta informacja w aplikacji i daje do myślenia.
Jeszcze zaraz uruchomię samochód to może coś tam się zresetuje po wczorajszej podróży   :grin:
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2025, 08:38:32 wysłana przez gilal »

Offline atol

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR GR MY24
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Listopada 2025, 09:40:31 »
Nie ignoruj tej informacji, bo to na pewno nie jest błąd aplikacji. Akumulator jest po prostu słaby. Kup sobie zwykły woltomierz, ja mam taki z alle... za 13 zł i zmierz rano w gnieździe zapalniczki (wciskasz Power (Start) bez pedału hamulca).
Ja dostałem w ostatni poniedziałek informację w aplikacji o słabym akumulatorze, pojeździłem i informacja w aplikacji na drugi dzień zniknęła. Ponownie (po 3 dniach) w czwartek kolejna informacja w aplikacji o słabym akumulatorze - ta już nie zgasła i wyświetla mi cały czas do dzisiaj w aplikacji. Jestem umówiony do serwisu na sprawdzenie.
Akumulator dzisiaj rano, po nocy, miał tylko 11,4 V. Samochód odpalił (CH-R 2), wyjechałem z garażu ale nie chce się ładować, podczas jazdy pokazuje tylko 12,8 V. Po 20 minutach jazdy zatrzymałem się, wrzuciłem na P - wskazanie 13,6 V. Dawniej na P (Ready) zawsze pokazywał woltomierz 14,3 V
Akumulator od nowości był słaby. Od razu po zakupie (1,5 roku temu) rano zawsze wskazywał około 11,8 V. Podejrzewam, że samochód odpala tylko dlatego, że jeżdżę nim codziennie (krótkie trasy w mieście) po około 30 minut dziennie i trzymam go w garażu, gdzie temperatura jest 13 stopni. Mieszkam w bloku, więc nie mam możliwości aby go doładować prostownikiem. Gdyby stał na dworze, pewnie dawno by już nie odpalił.
Po roku, na pierwszym przeglądzie zgłaszałem, że akumulator od nowości jest słaby i rano zawsze miał tylko około 11,8 V. Powiedziano, że akumulator sprawny i że go doładowali. Ciekawe co tym razem serwis powie na ten akumulator.

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Listopada 2025, 10:20:33 »
Nie ignoruj tej informacji, bo to na pewno nie jest błąd aplikacji. Akumulator jest po prostu słaby. Kup sobie zwykły woltomierz, ja mam taki z alle... za 13 zł i zmierz rano w gnieździe zapalniczki (wciskasz Power (Start) bez pedału hamulca).
Ja dostałem w ostatni poniedziałek informację w aplikacji o słabym akumulatorze, pojeździłem i informacja w aplikacji na drugi dzień zniknęła. Ponownie (po 3 dniach) w czwartek kolejna informacja w aplikacji o słabym akumulatorze - ta już nie zgasła i wyświetla mi cały czas do dzisiaj w aplikacji. Jestem umówiony do serwisu na sprawdzenie.
Akumulator dzisiaj rano, po nocy, miał tylko 11,4 V. Samochód odpalił (CH-R 2), wyjechałem z garażu ale nie chce się ładować, podczas jazdy pokazuje tylko 12,8 V. Po 20 minutach jazdy zatrzymałem się, wrzuciłem na P - wskazanie 13,6 V. Dawniej na P (Ready) zawsze pokazywał woltomierz 14,3 V
Akumulator od nowości był słaby. Od razu po zakupie (1,5 roku temu) rano zawsze wskazywał około 11,8 V. Podejrzewam, że samochód odpala tylko dlatego, że jeżdżę nim codziennie (krótkie trasy w mieście) po około 30 minut dziennie i trzymam go w garażu, gdzie temperatura jest 13 stopni. Mieszkam w bloku, więc nie mam możliwości aby go doładować prostownikiem. Gdyby stał na dworze, pewnie dawno by już nie odpalił.
Po roku, na pierwszym przeglądzie zgłaszałem, że akumulator od nowości jest słaby i rano zawsze miał tylko około 11,8 V. Powiedziano, że akumulator sprawny i że go doładowali. Ciekawe co tym razem serwis powie na ten akumulator.

Nie, nie ignoruje tego. Jak dalej sie pojawi będę atakował serwis. Przez niecałe 5 lat nie mialem problemów z akumulatorem do teraz. Zobaczymy.
Dziękuję za informację i pomoc

Offline AVAPOW

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Listopada 2025, 11:30:50 »
Poniżej tabela stanów naładowania akumulatora:

Napięcie (V)    Stan naładowania
12,8                    100% (nowy akumulator) ​
12,5–12,7            Naładowany (używany) ​
12,0–12,4            Dostateczny ​
<11,9            Rozładowany – naładować ​

Poniżej 11V to akumulator wymaga wymiany

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Listopada 2025, 12:00:23 »
Poniżej tabela stanów naładowania akumulatora:

Napięcie (V)    Stan naładowania
12,8                    100% (nowy akumulator) ​
12,5–12,7            Naładowany (używany) ​
12,0–12,4            Dostateczny ​
<11,9            Rozładowany – naładować ​

Poniżej 11V to akumulator wymaga wymiany

Dziękuję za informację.

W aplikacji informacja zniknęła i zobaczę co bedzie.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Grudnia 2025, 20:30:51 »

Odinstalować aplikację :-P

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Grudnia 2025, 02:46:34 »
Jak dalej sie pojawi będę atakował serwis.
W jakim sensie atakować seriis? Tzn kupić u nich nowy? Po blisko 5 latach to pewnikiem jest po prostu do wymiany.
Pozdrawiam,

Offline AVAPOW

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Grudnia 2025, 11:05:36 »
Jak dalej sie pojawi będę atakował serwis.
W jakim sensie atakować seriis? Tzn kupić u nich nowy? Po blisko 5 latach to pewnikiem jest po prostu do wymiany.

5 lat żywotności akumulatora w dzisiejszych czasach to bardzo dobry wynik. A w tym przypadku raczej kupiłbym coś markowego na rynku niż przepłacał w serwisie.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Grudnia 2025, 11:27:32 »
No tak. Mi się udało kupić nowy w ASO z 99% rabatem w ramach dobrej woli TCE ale auto miało niecałe 3 lata. Po 5 to już faktycznie bym kupił samodzielnie jakiś markowy, możliwie duży i pewnie połowę taniej niz w ASO.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl