Autor Wątek: Całkowicie rozładowany aku 12V, auto 18 miesięczne  (Przeczytany 6365 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nix2

• Toyot Leżący
  • *
Całkowicie rozładowany aku 12V, auto 18 miesięczne
« dnia: 27 Grudnia 2025, 17:29:33 »
Taka wątpliwa "przygoda" mnie spotkała.
Załączyłem ACC, powyłączałem wszystko inne( radio, wentylator itp) i włączyłem tylko ogrzewanie przedniej szyby na ok.10-12 minut. Po tym czasie zastałem auto "ciemne" tj. coś się tam na tablicy przyrządów jarzyło, ale słabo, nie chciał się włączyć zapłon( ON) oraz nie dało się otworzyć bagażnika...

Chciałem awaryjnie otwierać klapę, żeby podładować aku 12V, zaślepkę zdjąłem ale z tym odblokowaniem też był problem... W końcu nie otwierając klapy podłączyłem prostownik,( stary, duży tj. 15Kg, ruski, nie znam prądu ładowania bo uwalony amperomierz) po ok. 15 minutach zapłon włączyłem, było "Ready" ale po paru sekundach wszystko zgasło jak wcześniej, wyśwtetlając ze 3-4 komunikaty typu "awaria wspomagania, tcs itd itp".. Ładowałem dalej przez 1h i po tym czasie system i silnik normalnie odpalił, klapa się nie chciała za to zamknąć, ale zamknąłem ją ręcznie "na siłę"...

Pytania:
1.
Czy powinno się włączyć ogrzewanie szyby na włączonym zapłonie ?( wtedy aku 12V) jest niby doładowywany przez aku trakcyjne i byłoby ok, najwyżej system odciąłby po paru minutach grzanie szyby w celu oszczędzania energii?

2. Czy nie powinno się reklamować aku 12V( auto ma 1,5 roku) a wcześniej były już 2 komunikaty o niskim poziomie
naładowania?

3. Czy procedura awaryjnego ładowania aku 12v jest w ogóle prawidłowa? Nie moge znaleźć ani słowa w instrukcji..

Rav 4 HEV 2024

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
Odp: Całkowicie rozładowany aku 12V, auto 18 miesięczne
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Grudnia 2025, 17:42:22 »
 Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #921 dnia: Wczoraj o 20:08:12 »
tutaj masz cały wątek i historie o AKU 12 W HYBRYDACH
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Grudnia 2025, 19:21:30 »
Na dłuższych trasach u mnie w RAV4 akumulator też jest zazwyczaj ładowany prawie zawsze napięciem 12,8V - czyli podtrzymywana jest tylko jego agonia - tak więc niestety algorytm ładowania jest ułożony nieprawidłowo i tyle !!!

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Grudnia 2025, 19:32:06 »
Na dłuższych trasach u mnie w RAV4 akumulator też jest zazwyczaj ładowany prawie zawsze napięciem 12,8V - czyli podtrzymywana jest tylko jego agonia - tak więc niestety algorytm ładowania jest ułożony nieprawidłowo i tyle !!!

W Plugin ma do dyspozycji 18kW dodatkowy 200kg akumulator i mógłby gówniarza 12V cały czas doładowywac nawet na postoju  a jest tak samo jak piszesz w trasie 12,8V co to za napięcie ładowania??
« Ostatnia zmiana: 27 Grudnia 2025, 19:36:40 wysłana przez SNCF »

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Grudnia 2025, 20:43:38 »
Wyrzuć ruski prostownik, kup cyfrową ładowarkę, podłącz na całą noc, auto rano będzie jak nowe. Krótkie miejskie trasy, włączone podgrzewanie foteli, lusterek - codziennie rozładowujemy  swoje aku. Więc albo dłuższa trasa - albo podładowanie.
A czy podgrzewanie foteli i lusterek ma coś do rozładowania aku 12V? To nie jest tak, że to jest już zasilane z baterii trakcyjnej? IMO to nie ma znaczenia. Dłuższa trasa też mało co daje.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Grudnia 2025, 20:50:56 »
Taka wątpliwa "przygoda" mnie spotkała.
Załączyłem ACC, powyłączałem wszystko inne( radio, wentylator itp) i włączyłem tylko ogrzewanie przedniej szyby na ok.10-12 minut. Po tym czasie zastałem auto "ciemne" tj. coś się tam na tablicy przyrządów jarzyło, ale słabo, nie chciał się włączyć zapłon( ON) oraz nie dało się otworzyć bagażnika...

Chciałem awaryjnie otwierać klapę, żeby podładować aku 12V, zaślepkę zdjąłem ale z tym odblokowaniem też był problem... W końcu nie otwierając klapy podłączyłem prostownik,( stary, duży tj. 15Kg, ruski, nie znam prądu ładowania bo uwalony amperomierz) po ok. 15 minutach zapłon włączyłem, było "Ready" ale po paru sekundach wszystko zgasło jak wcześniej, wyśwtetlając ze 3-4 komunikaty typu "awaria wspomagania, tcs itd itp".. Ładowałem dalej przez 1h i po tym czasie system i silnik normalnie odpalił, klapa się nie chciała za to zamknąć, ale zamknąłem ją ręcznie "na siłę"...

Pytania:
1.
Czy powinno się włączyć ogrzewanie szyby na włączonym zapłonie ?( wtedy aku 12V) jest niby doładowywany przez aku trakcyjne i byłoby ok, najwyżej system odciąłby po paru minutach grzanie szyby w celu oszczędzania energii?

2. Czy nie powinno się reklamować aku 12V( auto ma 1,5 roku) a wcześniej były już 2 komunikaty o niskim poziomie
naładowania?

3. Czy procedura awaryjnego ładowania aku 12v jest w ogóle prawidłowa? Nie moge znaleźć ani słowa w instrukcji..

Nie wiem czy dobrze rozumiem, jako ACC rozumiesz kliknięcie przycisku startu ale bez naciśnięcia pedału hamulca? To jest coś czego trzeba unikać bo to co jest do podtrzymania jest wtedy utrzymane przez aku 12V i łatwo go można rozładować niestety. Cokolwiek robiąc z autem lepiej włączać go na READY (czyli ON). Możesz poskręcać nawiew/radio i jeśli nie będzie potrzebował to wtedy nie włączy silnika i tak auto. Ogrzewanie szyby przedniej to masz na myśli ogrzewanie nie przez wentylację a te nagrzewające się druciki? No to zakładam, że to drenuje mocno akumulator jeśli nie jest READY włączone.

Offline Nix2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Grudnia 2025, 09:52:02 »
@al9 Co do prostownika, dla kwasowo - ołowiowego aku typ prostownika nie ma żadnego znaczenia( ma znaczenie dla prawidłowego końca ładowania - o ile ładowarka automatyczna odłączy się przy napięciu końcowym ładowania). Ale nie o to nawet chodzi, w moim przypadku auto co dzień przejeżdża ok. 70km, a w dzień rozładowania aku auto jeździło dokładnie 60km, jazda skończyła się 14 godzin przed tym przypadkiem, a na dworze było wtedy zaledwie 0 stopni....

Więc dla mnie stan aku jest nie do przyjęcia, tylko kwestia, czy Dealer wymieni na gwarancji aku czy "pomierzą" i stwierdzą że jest ok...

@kenny, tak ACC to zasilanie akcesoriów, dokładnie jak piszesz, więc aku 12V nie był podtrzymywany przez baterie trakcyjną( a mowa oczywiście o klasycznej hybrydzie HEV, nie PHEV)
Ogrzewanie włączyłem te "drucikowe" czyli drutem oporowym, nie mierzyłem poboru prądu, ale zakładam że może to być moc rzędu 100W, czyli jak zrobimy rachunek zużycia, to przy 15minutach i zużycia 144W (zaokrągliłem w górę) płynie prąd 12A (12x12=144). To utrata pojemności aku powinna wynieść 12x0,25h= śmieszne 3Ah... po tych wyliczeniach jak dla mnie aku jest absolutnie nie do użytku( może mieć np. zwarcie wewnętrzne, naderwaną celę, lub inną wadę, bo na zużcie aku jest za wcześnie). Mam przyrząd, zmierzę rezystancję wewnętrzną aku i prąd rozruchowy (choć to nie do rozruchu w tym przypadku, ale daje pojęcie z czym mamy do czynienia). Aku wg naklejki jest 45 Ah.
Rav 4 HEV 2024

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Grudnia 2025, 11:20:36 »
Ogrzewanie włączyłem te "drucikowe" czyli drutem oporowym, nie mierzyłem poboru prądu, ale zakładam że może to być moc rzędu 100W
Trochę dodaj.
Ogrzewanie szyby przedniej podzielone jest na 2 obwody, każdy zabezpieczony bezpiecznikiem 50A.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Grudnia 2025, 11:43:55 »
Więc dla mnie stan aku jest nie do przyjęcia, tylko kwestia, czy Dealer wymieni na gwarancji aku czy "pomierzą" i stwierdzą że jest ok...

Szansa jest zawsze ale warto jej pomóc.
Musiałbyś zostawić pojazd na kolejny dzień by test aku wykonać po kilku godzinnym postoju, najlepiej po nocy następnego DNIA. Na teście winna być naniesione data i godzina więc można to sprawdzić. Wyniki testu można pobrać z przyrządu więc mogą wydrukować - także o to poproś.
Decyzję podejmują na podstawie wyniku z przyrządu do testowania (Midtronics CPX900) a bądź pewien, że gdy test przeprowadzony będzie kilka chwil od Twojego przyjazdu to wyjdzie DOBRY ;)

Ten aku potrafi się rozładować w trakcie odkurzania pojazdu (otwarte drzwi + nie wyłączone podświetlenia) czy nawet wymiany opon (pozostawiony na ACC na N-ce z otwartym bagażnikiem na podnośniku ~50min)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Grudnia 2025, 12:15:31 »
Tylko ogrzewanie przedniej szyby? Czy aby na pewno "tylko"? Nie wiem jak w Toyocie ale lata temu dokładałem ogrzewaną przednią szybę w Fordzie Mondeo i musiałem dorobić instalację elektryczną, której nie bylo fabrycznie. Obwód szyby zabezpieczony byl bezpiecznikiem 30A a do tego przekaźnik, który załączał się dopiero po uruchomieniu alternatora tak więc to "tylko" to również w przypadku Toyoty mógł być całkiem duży pobór prądu, który wydrenował akumulator 12V.

Offline Nix2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Grudnia 2025, 12:21:00 »
A znasz może procedurę(metodologię) testową ? Albo przykładowy wynik testu Toyoty takim testerem ? Bo ten Midtronics CPX900 to bardzo zaawansowany ( jak do takich zwykłych aku) przyrząd.
Na stronie  Midtronics opisują "Battery Warranty Test Codes" właśnie przeznaczoną do skutecznego odsiewania sprawnych od mniej sprawnych aku...

w wolnym tłumaczeniu:
"Firma Midtronics pomogła dealerom OEM, sprzedawcom akumulatorów i warsztatom serwisowym zaoszczędzić miliony dolarów, opracowując szyfrowane kody testowe i metodologię testowania akumulatorów, aby zapewnić, że akumulatory wymieniane w ramach gwarancji zostały przetestowane i faktycznie wymagają wymiany. Klienci korzystający z kodów testowych do zarządzania programem mogli ograniczyć niepotrzebne wydatki związane z gwarancją na akumulatory."

Wydaje mi się że w uproszczeniu aku badało się na 2 parametry- prąd rozruchu i rezystancja wewnętrzna.
Bo tego aku do hybrydy HEV nie muszą sprawdzać na prąd rozruchu...

@przemor... jeśli założymy prąd 20x2 obwody( przedmówca pisze o 2 obwodach z zabezpieczeniem 50A) to rachunek rośnie, ale dalej nie jest dobrze...
40A przez 15minut to ok. 10Ah ubytku pojemności...

PS. Nie wierzę, że szyba (łacznie) pobiera więcej niż 15A- zmierzę to jutro amperomierzem cęgowym
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2025, 12:28:51 wysłana przez Nix2 »
Rav 4 HEV 2024

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Grudnia 2025, 13:44:01 »
U mnie teraz w każdej zimowej jeździe widzę że ładuje 14,2V. Algorytm działa tak, że sprawdza prąd ładowania i jeśli spada poniżej pewnego poziomu to zakłada, że aku jest naładowany. Problem w tym, że padnięty lub prawie padnięty akumulator gwałtownie traci pojemność i nie jest w stanie jej odzyskać. Z punktu widzenia algorytmu wygląda to tak, że aku jest "niby" naładowany, a tymczasem aku leży i kwiczy. To nie wina algorytmu :-)
Zresztą tak samo zachowałaby się "inteligentna" ładowarka, która po podłączeniu do takiego aku bardzo szybko doszłaby do wniosku, że jest naładowany, bo wysokie napięcie i mały prąd - więc kończymy fazę bulk i dajemy podtrzymanie.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Grudnia 2025, 13:57:07 »
Ciekawe jaki będzie pobór prądu w Toyocie. Ogólnie to wyglada mniej wiecej tak:

A heated windshield draws significant current, typically 15-30 amps (or more) total, often split into two circuits (left/right) for around 10-18 amps each, causing noticeable power drain and light dimming; this requires heavy-gauge wiring, powerful relays (like 70A), and appropriately sized fuses (20-25A+ per circuit) to prevent overload and ensure safety. The draw can spike at startup, so proper wiring is crucial.
Typical Current Ranges (Per Side)
General: 10-18 Amps
Modern/High Output: Up to 19 Amps or more
Total (Both Sides): Around 30 Amps is common, but can go higher.

Offline Nix2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Grudnia 2025, 15:26:39 »
Tutaj masz szczegóły

https://toyotacpx900.midtronics.com/wp-content/uploads/sites/16/2019/11/167-000942EN-A-CPX-900-Instruction-Manual-Toyota-SM.pdf

https://www.servisna-oprema.si/wp-content/uploads/2019/08/CPX-900.pdf

To znaczy, że tester bada prąd tylko rozruchowy (w funkcji temperatury), więc niezbyt trafiona metodologia,
bo (o ile dobrze rozumiem różne wątki dot aku w hybrydach toyoty) chodzi nie o sam prąd rozruchu( który tu nie występuje) a o napięcie pod obciążeniem rzędu kilkudziesięciu A ( a więc rząd mniejszym niż prąd rozruchowy).
Jeśli to napięcie jest powyżej pewnej granicy to "Ready" się zapali i można jechać, jeśli nie, to stoimy...
Jeśli tak jest, ile w Voltach wynosi ta granica?
Rav 4 HEV 2024

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl