@al9 Co do prostownika, dla kwasowo - ołowiowego aku typ prostownika nie ma żadnego znaczenia( ma znaczenie dla prawidłowego końca ładowania - o ile ładowarka automatyczna odłączy się przy napięciu końcowym ładowania). Ale nie o to nawet chodzi, w moim przypadku auto co dzień przejeżdża ok. 70km, a w dzień rozładowania aku auto jeździło dokładnie 60km, jazda skończyła się 14 godzin przed tym przypadkiem, a na dworze było wtedy zaledwie 0 stopni....
Więc dla mnie stan aku jest nie do przyjęcia, tylko kwestia, czy Dealer wymieni na gwarancji aku czy "pomierzą" i stwierdzą że jest ok...
@kenny, tak ACC to zasilanie akcesoriów, dokładnie jak piszesz, więc aku 12V nie był podtrzymywany przez baterie trakcyjną( a mowa oczywiście o klasycznej hybrydzie HEV, nie PHEV)
Ogrzewanie włączyłem te "drucikowe" czyli drutem oporowym, nie mierzyłem poboru prądu, ale zakładam że może to być moc rzędu 100W, czyli jak zrobimy rachunek zużycia, to przy 15minutach i zużycia 144W (zaokrągliłem w górę) płynie prąd 12A (12x12=144). To utrata pojemności aku powinna wynieść 12x0,25h= śmieszne 3Ah... po tych wyliczeniach jak dla mnie aku jest absolutnie nie do użytku( może mieć np. zwarcie wewnętrzne, naderwaną celę, lub inną wadę, bo na zużcie aku jest za wcześnie). Mam przyrząd, zmierzę rezystancję wewnętrzną aku i prąd rozruchowy (choć to nie do rozruchu w tym przypadku, ale daje pojęcie z czym mamy do czynienia). Aku wg naklejki jest 45 Ah.